Nuorten tekemät väkivaltarikokset kasvussa myös Sisä-Suomen poliisilaitosalueella.
Rikoslakirikosten selvitystaso on poliisilaitoksessamme noin 60%. Henkirikosten selvitystaso on puolestaan noin 93%, mutta on ollut vuosittain pääasiassa 100%. Vuoden 2023 lopulla sattui useita henkirikoksia, joiden tutkinta oli vielä vuodenvaihteessa kesken. Jutut ovat kuitenkin selvinneet tai selviämässä, joten viime vuodenkin selvitystasossa päästään noin 100 %:iin.
Pahoinpitelyrikosten määrä poliisilaitoksen alueella on kasvanut, erityisesti yleisellä paikalla tapahtuneiden rikosten (kasvua noin 23% verrattuna vuoteen 2022). Sisä-Suomessa kirjattiin viime vuonna noin 1750 väkivaltarikosta koskevaa rikosepäilyä, jossa epäilty oli alle 21-vuotias. Kasvua edelliseen vuoteen verrattuna oli 43%. Alle 15-vuotiaiden rikosepäilyjen määrä kasvoi 64 % edellisvuoteen verrattuna. 15-17-vuotiaiden ryhmässä kasvua oli 39% ja 18-20 -vuotiaiden ryhmässä 26%. Poliisilaitoksen alueella alle 18-vuotiaiden rikosepäilyjen määrä on kasvanut yli kolminkertaiseksi vuodesta 2015.
Nuoria väkivaltarikoksista epäiltyjä henkilöitä oli vuonna 2023 yhteensä yli 1000, kun vastaava luku vuonna 2022 oli noin 750.
-Nuorten tekemissä rikoksissa on tyypillistä, että rikoksentekijä ihannoi rikollista elämäntapaa ja ”helpon” rahan tekemistä. Rikoksia kuvataan ja videoita levitetään sosiaalisessa mediassa. Rikoksiin saattaa liittyä myös uhrien nöyryyttämistä ja vaatteiden ryöstämistä. Erityisesti erilaiset kauppatilanteisiin liittyvät ryöstöt ovat tyypillisiä, toteaa rikosylikomisario Pasi Mettälä.
Mettälä kuitenkin muistuttaa, että pääosa nuorista käyttäytyy hyvin ja edellä kuvattu kuvaa pienen vähemmistön oirehtimista. -Siihen vastaamiseen tarvitaan moniammatillista yhteistyötä vanhempien vastuuta unohtamatta.
– Nuorten tekemien rikosten kasvu on ollut hyvin vauhdikasta. Tämä ilmiö kuormittaa poliisia ja koko yhteiskuntaa, poliisilaitoksen rikostorjuntayksikön johtaja, rikosylikomisario Pasi Mettälä sanoi.
Muutos 17.2.2024: Muokattu artikkelin kuvaa.