Lisää

  Alaskanrokko on vaatinut ensimmäisen uhrinsa

  Tapaus on herättänyt huolta ja viranomaiset pyrkivät lisäämään tietoisuutta Alaskanrokosta koko osavaltiossa.

  World News Network

  Alaskassa on todettu ensimmäinen kuolemantapaus, joka on yhdistetty harvinaiseen Alaskanrokko-virukseen. Virus löydettiin ensi kerran vuonna 2015 ja se kuuluu rokkovirusten heimoon. Tartuntoja on todettu ainoastaan seitsemän, ja tämä kuolemantapaus on ensimmäinen.

  Tartuntatapa on mysteeri. Viranomaiset ja asiantuntijat eivät tiedä tarkasti, kuinka mies sai tartunnan. Yksi mahdollinen selitys on miehen kotona ollut kulkukissa, joka on saattanut raapaista häntä ja tartuttaa viruksen.

  Tietoisuutta on lisättävä. Tapaus on herättänyt huolta ja viranomaiset pyrkivät lisäämään tietoisuutta Alaskanrokosta koko osavaltiossa. Viruksen uskotaan leviävän laajalti pieniltä nisäkkäiltä toisille, toistaiseksi ihmisestä ihmiseen tapahtuvaa tartuntaa ei ole todettu.

  Mikä ihmeen Alaskanrokko?

  Alaskanrokko-virus on orthopoxvirus-tyyppiä, joka löydettiin ensimmäisen kerran potilaalta Fairbanksissa, Alaskassa vuonna 2015. Orthopoxvirukset voivat tartuttaa nisäkkäitä, mukaan lukien ihmisiä, ja aiheuttaa ihomuutoksia. Vuoden 2015 jälkeen Alaskassa on todettu kuusi muuta Alaskanrokko-tapausta, joista viisi kohdistui Fairbanks North Star Boroughin asukkaille ja yksi Kenai Peninsula Boroughin asukkaalle.

  Oireet:

  Alaskanrokko-oireisiin kuuluu yksi tai useampi ihomuutos (kyhmy tai märkäpaise) sekä muita oireita, kuten turvonneet imusolmukkeet ja nivel- tai lihaskivut. Ihmisillä, joilla on heikentynyt vastustuskyky, voi olla suurempi riski sairastua vakavammin.

  Tartunta:

  Toistaiseksi näyttää siltä, että Alaskanrokko-virus tarttuu pääasiassa pienille nisäkkäille. Virusta on havaittu useimmiten punavatsaisilla kenttämyyrillä ja päästäislajeilla, perustuen Fairbanks North Star Boroughin piennisäkkäiden näytteisiin. Todennäköisesti virus on kuitenkin levinnyt laajemmin Alaskan piennisäkkäissä, ja ihmisillä saattaa olla jäänyt diagnosoimatta myös useampia tartuntoja. Lemmikkieläimet (kissat ja koirat) saattavat myös levittää virusta.

  Varotoimet:

  Toistaiseksi ihmisestä ihmiseen tapahtuvaa Alaskanrokko-tartuntaa ei ole dokumentoitu. Koska tietyt orthopoxvirukset voivat levitä ihomuutosten suoran kosketuksen kautta, on suositeltavaa, että ihomuutoksia epäilevät henkilöt peittävät alueen sidoksella.

  Muutos 17.2.2024: Muokattu artikkelin kuvaa.

  Uusimmat

  Sananvapaus on Ihmisoikeus - Vastusta kaikkia yrityksiä rajoittaa sitä.
  Kuuntele uutiset - VerkkoAudio - verkkomedia.org

  Enemmän luettavaa