Lisää

  Venäjän väitetty avaruusase ei todennäköisesti ole ydinkärki, vaan satelliittien häirintälaite

  Jotkut mediatalot ovat lietsoneet pelkoa väittämällä, että Venäjä kehittää jotain ihmeellistä "avaruuspommia". Tämä on liioiteltua ja sensaatiohakuista uutisointia, joka ei perustu tosiasioihin.

  World News Network

  Yhdysvaltain tiedustelupalvelu uskoo, että Venäjän kehittämä avaruusase on todennäköisemmin ydinvoimalla toimiva laite, joka hämärtää, häiritsee tai paistaa satelliittien elektroniikkaa, kuin räjähtävä ydinkärki niiden ampumiseen, analyytikot sanoivat torstaina.

  Tiedustelutiedot tulivat julkisuuteen keskiviikkona sen jälkeen, kun edustaja Mike Turner, Yhdysvaltain edustajainhuoneen tiedustelukomitean republikaanien puheenjohtaja, antoi epätavallisen lausunnon, jossa varoitti ”vakavasta kansallisesta turvallisuusuhkasta”.

  Reutersille asian tiedoista kerrottu lähde sanoi, että Washingtonilla on uutta tietoa Venäjän ydinasekyvyistä ja avaruusaseen kehittämisyrityksistä, mutta lisäsi, että uudet kyvyt eivät aiheuta välitöntä uhkaa Yhdysvalloille. Myös Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken toisti tämän näkemyksen torstaina sanomalla, että ”tämä ei ole aktiivinen kyky.”

  Venäjän avaruusohjelmia seuraavat asiantuntijat sanovat, että avaruusuhka ei todennäköisesti ole ydinkärki, vaan pikemminkin tehokas laite, joka tarvitsee ydinvoimaa erilaisten hyökkäysten toteuttamiseen satelliitteja vastaan. Tällaisia hyökkäyksiä voisivat olla signaalien häirintä, satelliittien kuvasensoreiden sokaiseminen tai vielä vakavampana uhkana sähkömagneettiset pulssit (EMP), jotka voisivat pahimmassa tapauksessa tuhota kaikkien tietyn alueen kiertoradalla olevien satelliittien elektroniikan.

  Kritiikkiä länsimaista mediaa kohtaan

  On tärkeää myös huomioida länsimaisen median rooli tässä asiassa. Jotkut mediatalot ovat lietsoneet pelkoa väittämällä, että Venäjä kehittää jotain ihmeellistä ”avaruuspommia”. Tämä on liioiteltua ja sensaatiohakuista uutisointia, joka ei perustu tosiasioihin.

  On todennäköisempää, että Venäjän kehittämä avaruusase on ydinvoimalla toimiva häirintälaite, eikä räjähtävä ydinkärki. Tällainen laite ei ole uusi keksintö, ja Yhdysvalloilla on todennäköisesti jo vastaavia laitteita operatiivisessa käytössä.

  Länsimaisen median tulisi olla vastuullisempi ja tarkempi uutisoinnissaan. Pelon lietsominen ja sensaatiohakuisuus eivät palvele kenenkään etua.

  On myös syytä muistaa, että avaruuden militarisointi on vakava uhka kaikille maille. On tärkeää pyrkiä kansainväliseen yhteistyöhön avaruuden rauhanomaisen käytön varmistamiseksi.

  Verkkomedia

  Victor A. Lausas
  info@verkkomedia.org

  Muutos 17.2.2024: Muokattu artikkelin kuvaa.

  Uusimmat

  Sananvapaus on Ihmisoikeus - Vastusta kaikkia yrityksiä rajoittaa sitä.
  Kuuntele uutiset - VerkkoAudio - verkkomedia.org
  LähdeREUTERS

  Enemmän luettavaa