Lisää

  Israel syyllistyy sotarikoksiin?

  Israelin tarkka-ampujat ovat väitetysti tappaneet useita siviilejä sairaalan ulkopuolelle, mukaan lukien lapsia. Kuolleita ei päästä noutamaan.

  World News Network

  Israelilaisen yleisradioyhtiön Kanin mukaan Israelin armeija on pidättänyt noin 100 ihmistä Nasser-sairaalassa Gazan Khan Yunisissa hyökkäyksen kuluessa viime päivinä.

  Israelin joukot ovat pitäneet sairaalaa – Gazan suurinta toimivaa lääketieteellistä laitosta – piiritettynä jo yli pari viikkoa. Sadat ihmiset, mukaan lukien potilaat, hoitohenkilökunta ja kotiseudultaan siirtymään joutuneet palestiinalaiset, ovat edelleen loukussa siellä.

  Israelin joukot ovat käyttäneet droneja ja kovaäänisiä käskien ihmisiä lähtemään sairaalasta. Al-Jazeeran julkaiseman videon mukaan Israelin joukot kutsuvat palestiinalaisia eläimiksi komentaessaan heitä poistumaan. Israel on käskenyt kaikkia poistumaan ja menemään Rafahiin.

  Israelin tarkka-ampujien on väitetty ampuneen ketä tahansa kuka on liikkunut alueella, mukaan lukien lapsia. Useita siviilejä on tapettu sairaalan ulkopuolelle, mukaan lukien lapsia.

  Avustustyöntekijät sanovat, että ulos jätettyjen kuolleiden siviilien ruumiiden luokse ei pääse koska se on liian vaarallista.

  Siviileihin kohdistettu väkivalta ja heidän surmaaminen on vastoin Geneven sopimusta.1

  Israel estää WHO:n lääkkeiden ja polttoaineen viemisen Nasserin sairaalalle

  Nasserin sairaalan ulkopuolella on nyt lähes 10 tunnin ajan ollut kaksi kuorma-autoa täynnä lääkintätarvikkeita. Kuorma-autot kuljettavat myös kaivattua polttoainetta generaattoreille, jotka antavat sähköä sairaalaan.

  Nämä kaksi WHO:n lähettämää kuorma-autoa on pysäytetty Israelin armeijan tankkien ja puskutraktoreiden voimin. Kuorma-autot ovat saarrettuja ja niiden liikkuminen on estetty, ne ovat noin 50 metrin päässä sairaalan etuportista.

  Tämä uhkaa satojen sisällä loukussa olevien ihmisten henkeä, mukaan lukien vauvoja keskoskaapeissa ja potilaita tehohoidossa. Lääkärihenkilöstöä kerrotaan pidätetyn ja hakatun. Tulevat tunnit tulevat olemaan vaikeita tragedian jatkuessa.

  Sotarikoksiksi katsotaan esimerkiksi siviilihenkilöiden tai sotavankien tahallinen surmaaminen, kidutus tai epäinhimillinen kohtelu. Myös muun muassa tahallinen hyökkäys siviiliväestöä kohtaan on sotarikos. Yksittäinenkin teko voi olla sotarikos.2

  Muutos 17.2.2024: Muokattu artikkelin kuvaa.


  Viitteet
  1. https://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1955/19550008/19550008_5
  2. https://www.punainenristi.fi/tyomme/humanitaarinen-oikeus/sotarikokset/

  Uusimmat

  Sananvapaus on Ihmisoikeus - Vastusta kaikkia yrityksiä rajoittaa sitä.
  Kuuntele uutiset - VerkkoAudio - verkkomedia.org
  LähdeAljazeera

  Enemmän luettavaa