Lisää

  Norja nostaa puolustusmenojaan

  Vastauksena Venäjän toimiin Ukrainassa, Norja on jo päättänyt nostaa puolustusmenojaan 2%:iin BKT:sta vuoteen 2026 mennessä.

  World News Network

  Norja on ”valmis astumaan esiin ja ottamaan vastuun” puolustusmenoissaan ennen heinäkuussa Washingtonissa pidettävää Naton huippukokousta, maan pääministeri Jonas Gahr Stoere sanoi lauantaina. Hän lisäsi, että Oslo valmistelee uutta pitkän aikavälin puolustussuunnitelmaa.

  Viime vuonna maa asetti ensimmäistä kertaa tavoitteeksi nostaa puolustusmenot vähintään 2 prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2026 mennessä, mikä on linjassa Naton jäsenmaiden pitkäaikaisen tavoitteen kanssa.

  Entinen Yhdysvaltain presidentti Donald Trump herätti Euroopan huolen aiemmin tässä kuussa sanomalla, että hän kehottaisi Venäjää ”tekemään mitä haluaa” niille Naton jäsenmaillle, jotka eivät käytä tarpeeksi rahaa puolustukseen.

  Kaikki 31 jäsenmaata ovat sitoutuneet 2 prosentin puolustusmenoihin BKT:sta, mutta eivät kaikki ole saavuttaneet tätä yksittäisesti.

  Kun Stoerelta kysyttiin, voisiko Norja aikaistaa tuota määräaikaa, hän avasi mahdollisuuden prosessin nopeuttamiselle. Hän sanoi, että hallitus esittelee lähikuukausina uuden pitkän aikavälin puolustussuunnitelman, joka perustuu laajaan asiantuntijakomissioon ja kaikkiin poliittisiin puolueisiin.

  ”Keskeistä on merkittävä panostusten lisääminen puolustuskykyymme vahvistamiseksi. Tämä tullaan selventämään ennen Washingtonia, mutta en voi vielä paljastaa tarkalleen, mihin tasoon päästään vuonna 2024”, hän sanoi viitaten liittouman huippukokoukseen 9.-11. heinäkuuta.

  ”Uskon, että olemme valmiita astumaan esiin ja ottamaan vastuun.”

  Norjan puolustusmenot suhteessa kokonaistaloudelliseen toimintaan laskivat kylmän sodan jälkeen, mutta Ukrainan sota on osoittanut, että vahvempaa armeijaa tarvitaan.

  Norjalla on raja Venäjän kanssa arktisella alueella. Se ei ole koskaan ollut sodassa itäisen naapurinsa kanssa.

  ”Emme Norjassa usko, että meitä kohtaan on suoraa sotilaallista uhkaa, mutta naapuri, joka on hyökännyt toiseen naapurimaahan täysimittaisesti ja kehittynyt autoritaarisesti militaristisessa suunnassa, tekee meidät tietoisiksi uhasta”, Stoere sanoi.

  ”Siksi meidän on vahvistettava omaa puolustustamme.”

  Suomen puolustusmenot suhteessa bruttokansantuotteeseen oli 2.45% vuonna 2023.1


  Viitteet
  1. https://www.nato.int/nato_static_fl2014/assets/pdf/2023/7/pdf/230707-def-exp-2023-en.pdf

  Uusimmat

  Sananvapaus on Ihmisoikeus - Vastusta kaikkia yrityksiä rajoittaa sitä.
  Kuuntele uutiset - VerkkoAudio - verkkomedia.org
  LähdeREUTERS

  Enemmän luettavaa