Lisää

  Gazan Nasserin sairaala ”täysin pois käytöstä”

  Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu kutsuu Hamasin vaatimuksia tulitauosta ja vankien vapauttamisesta "harhaisiksi".

  World News Network

  Gazan terveysministeriön tiedottajan mukaan Nasserin sairaala on asetettu ”täysin pois käytöstä”. WHO:n johtaja sanoi, että noin 200 potilasta oli Gazan toiseksi suurimmassa lääketieteellisessä laitoksessa, joka on ollut Israelin piirityksen alla nyt jo reilu pari viikkoa.

  Qatarin pääministeri Sheikh Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani sanoo, että edistyminen kohti tulitaukoa Gazassa on hidastunut. ”Viime päivien kuvio ei todellakaan ole kovin lupaava”, hän sanoi lauantaina.

  Yhdysvallat uhkaa käyttää veto-oikeuttaan YK:n turvallisuusneuvostossa uutta Algerian esittämää päätöslauselmaa vastaan, joka vaatii välitöntä tulitaukoa Gazassa.

  Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu kutsuu Hamasin vaatimuksia tulitauosta ja vankien vapauttamisesta ”harhaisiksi”, sen jälkeen kun ryhmä syytti Israelia siitä, ettei se ole edistynyt tulitaukosopimuksen saavuttamisessa.

  Ainakin 127 ihmistä on kuollut Israelin iskuissa Gazaan viimeisen 24 tunnin aikana. Israelin pommituksissa on kuollut ainakin 28 985 palestiinalaista ja haavoittunut 68 883 lokakuun 7. päivän jälkeen. Lokakuun 7. päivästä lukien Hamasin johtamien iskujen kuolonuhrien määrä Israelissa on 1 139.

  Ideologia ei kuole aseilla

  Münchenin turvallisuuskokouksessa tuotiin esille, että Hamas-ideologian vastainen taistelu ei voi onnistua pelkästään militanttien eliminoinnilla. Ideologia elää ihmisten, kansalaisten mielissä, ja sitä vastaan taistelemiseksi on tarjottava parempi vaihtoehto.

  Militanttien eliminointi ei poista ideologiaa itsessään, se voi jopa vahvistaa sitä marttyyriuden narratiivin kautta. Palestiinalaisille on tarjottava toivoa ja konkreettista edistymistä rauhanprosessissa, jotta Hamas-ideologian houkuttelevuus vähenee.

  Hamas-ideologian vastainen taistelu on monimutkainen asia ja vaatii monipuolista lähestymistapaa. Pelkkä sotilaallinen toiminta ei riitä, vaan tarvitaan myös poliittista tahtoa ja todellista halua rauhaan. Kansainvälisellä yhteisöllä on tärkeä rooli tässä prosessissa. On myös tärkeää erottaa Hamas-ideologia palestiinalaisten siviilien tarpeista ja toiveista.

  Toistaiseksi Israel ei ole tarjonnut palestiinalaisille muuta kuin kurjuutta ja saartoa. Nähtäväksi jää, taipuuko Israel, sekä myös Hamas, kompromisseihin tahollaan ja yhteiseen neuvottelupöytään.

  Verkkomedia

  Victor A. Lausas
  info@verkkomedia.org

  Uusimmat

  Sananvapaus on Ihmisoikeus - Vastusta kaikkia yrityksiä rajoittaa sitä.
  Kuuntele uutiset - VerkkoAudio - verkkomedia.org
  LähdeAljazeera

  Enemmän luettavaa