Lisää

  Iso-Britannian ydinohjuksilla laukaisuvaikeuksia

  Ohjuksen valmistaja Lockheed Martin väittää, että Trident 2 on edelleen "maailman edistynein ballistinen ohjus".

  World News Network

  TRIDENT-ohjuksen laukaisu epäonnistui dramaattisesti ja molskahti mereen vain muutama metri sen laukaisseen ydinsukellusveneen viereen. Tämä on jo toinen perättäinen epäonnistunut laukaisu vuoden 2016 sytytyshäiriön jälkeen. Tämänkertainen tapahtui puolustusministeri Grant Shappsin ollessa HMS Vanguardissa todistamassa testiä.

  Puolustusministeriö vahvisti ”poikkeaman” harjoituksen aikana 30. tammikuuta Floridan edustalla, mutta sanoo ydinpelotteen olevan edelleen ”tehokas”. Ydinsukellusveneen miehistö suoritti täydellisesti tuomiopäivän harjoituksensa, ja Trident 2 -ohjus työnnettiin ilmaan laukaisuputkessa olevan paineistetun kaasun avulla.

  Ohjuksen ensimmäisen vaiheen rakettimoottorit eivät syttyneet, ja 58 tonnin ohjus, joka oli varustettu harjoituskärjillä, molskahti mereen ja upposi.

  HMS Vanguard oli pinnan alla laukaisusyvyydessä. Lähes 13,5 metrinen ohjus ei kuitenkaan osunut sukellusveneeseen tippuessaan takaisin mereen. Selvitystyö aloitettiin välittömästi ja etsinnät huippusalaisen teknologian pelastamiseksi Floridan Port Canaveralin merenpohjasta käynnistettiin.

  Se on toinen epäonnistunut testi sitten vuoden 2016, jolloin HMS Vengeancesta ammuttu Trident poikkesi kurssilta ja tuhoutui. Takaiskusta huolimatta viranomaiset väittävät olevansa vakuuttuneita siitä, että sytytyshäiriö oli vain ”yksittäistapaus”.

  Ikääntyvä laivasto

  Iso-Britannian parlamentin jäsenet tukivat ylivoimaisesti suunnitelmaa käyttää 40 miljardia puntaa (noin 47 miljardia euroa) ”ydinpelotteen nykyaikaistamiseen”. Se tarkoittaa, että Vanguard-luokan ikääntyvä sukellusvenelaivasto korvataan Dreadnought-luokan seuraajilla 2030-luvulla.

  HMS Vanguardista ammutun Tridentin piti lentää 6000 kilometriä Floridan rannikolta kohteeseen Keski-Atlantilla Brasilian ja Länsi-Afrikan välille. Sen suunniteltu reitti paljastettiin National Geo Spatial Intelligence Agencyn varoituksena laivoille ja lentokoneille.

  Tavoite oli 1 600 kilometriä lähempänä kuin epäonnistunut 2016 laukaisu ja noin puolet Trident 2 -ohjuksen 12 070 kilometrin ilmoitetusta kantamasta.

  Trident 2 -ohjukset ovat suunniteltu lentämään avaruuden reunamailla, saavuttaen lähes 22 000 kilometrin tuntivauhdin ennen kuin ne palaavat takaisin maan ilmakehään tuhoisan lastinsa kera. Trident 2 -ohjukset voivat kantaa jopa 12 ydinkärkeä.

  Kustannukset 20 miljoonaa euroa

  Ohjuksen valmistaja Lockheed Martin väittää, että Trident 2 on edelleen ”maailman edistynein ballistinen ohjus”.

  Se kertoi, että niitä on onnistuneesti koelaukaistu ”ennätykselliset” 191 kertaa vuoden 1989 jälkeen, viimeksi syyskuussa, kun USS Louisiana, Ohio-luokan ydinvoimalla toimiva sukellusvene, suoritti demonstraatio- ja shakedown-operaation Tyynellämerellä.

  Brittien laukaukset ovat harvinaisempia, koska jokainen ohjus maksaa noin 20 miljoonaa euroa.

  Uusimmat

  Sananvapaus on Ihmisoikeus - Vastusta kaikkia yrityksiä rajoittaa sitä.
  Kuuntele uutiset - VerkkoAudio - verkkomedia.org
  LähdeThe Sun

  Enemmän luettavaa