Lisää

  Neuvottelut Hamasin panttivankien vapauttamisesta etenee

  Mikäli Israel jatkaa tulitaukosopimuksen ehtojen yksipuolista sanelua, on kuitenkin todennäköistä, että taistelut jatkuvat Ramadanin aikaan.

  World News Network

  Israelin sotakabinetin jäsen Benny Gantz mainitsi Jerusalemissa ”lupaavia varhaisia edistymisen merkkejä” uudesta sopimuksesta. Neuvotteluja käydään Hamas-militanttien Gazassa pidättämien panttivankien vapauttamiseksi. Sopimusta sodan loppumiseksi solmitaan Yhdysvaltojen, Egyptin ja Qatarin välittämänä.

  Gantz kertoi televisioidussa lehdistötilaisuudessa, että ponnisteluja on jatkettu uuden panttivankien vapauttamissopimuksen välittämiseksi ja ”mahdollisesta edistymisestä on lupaavia varhaisia merkkejä”.

  ”Emme lopeta ratkaisun etsimistä emmekä hukkaa tilaisuutta tuoda tytöt ja pojat kotiin”, hän sanoi.

  Gantz varoitti kuitenkin, että jos uutta sopimusta ei solmita, Israelin armeija jatkaa taistelua Gazassa jopa ensi kuussa alkavan muslimien pyhän kuukauden Ramadanin ajan.

  Viikkoja kestäneet neuvottelut eivät ole tuottaneet läpimurtoa, sillä Israel on hylännyt Hamasin vaatimukset sodan lopettamisesta ja Israelin vetäytymisestä Gazasta vastineeksi panttivankien vapauttamisesta ”harhaisina”.

  Toistaiseksi ainoan tulitauon, marraskuun lopulla pidetyn viikon mittaisen aselevon aikana vapautettiin 110 panttivankia, vastineeksi Israelin pidättämistä 240 palestiinalaisvangista.

  Gazan humanitaarinen tilanne pahenee päivä päivältä.

  World Food Programme WFP (maailman elintarvikeohjelma) ilmoitti tiistaina keskeyttäneensä elintarvikeavun toimitukset Pohjois-Gazaan sen jälkeen, kun nälkäiset väkijoukot hyökkäsivät sen kuorma-autoihin ja avustustyöntekijät kohtasivat ryöstelyä ja tulitusta.

  Iso-Britannia sanoi keskiviikkona, että Jordania oli pudottanut ilmasta neljä tonnia Iso-Britannian rahoittamaa apua, mukaan lukien lääkkeitä, polttoainetta ja ruokaa Tal Al-Hawa -sairaalaan Gazan pohjoisosassa, mutta ”apua tarvitaan lisää ja nopeasti”.

  Mikäli Israel ei suostu myönnytyksiin ja jatkaa tulitaukosopimuksen ehtojen yksipuolista sanelua, on jopa todennäköistä, että taistelut jatkuvat Ramadanin aikaan. Tämä tulisi lietsomaan yhä enemmän eripuraa osapuolten välille.

  Uusimmat

  Sananvapaus on Ihmisoikeus - Vastusta kaikkia yrityksiä rajoittaa sitä.
  Kuuntele uutiset - VerkkoAudio - verkkomedia.org
  LähdeREUTERS

  Enemmän luettavaa