Lisää

    Tšekin ja Slovakian viljelijät tukkivat rajoja

    Eurooppalaisten maanviljelijöiden tyytymättömyys Euroopan unionin maatalouspolitiikkaa ja viljan halpatuontia Ukrainasta vastaan kasvaa. On selvää, ettei paikallisia maanveiljelijöitä ole kuultu tarpeeksi päätöksiä tehtäessä.

    World News Network

    Lue taustaa: Traktorit valtasivat Prahan keskustan
    Lue taustaa: Puolalaiset maanviljelijät sulkivat Ukrainan rajan
    Lue lisää: Vihaiset maanviljelijät ryntäsivät Pariisin maatalousnäyttelyyn
    Lue lisää: Puola harkitsee Ukrainan elintarvikkeiden laajempaa kieltämistä
    Lue lisää: Puolalaiset viljelijät uhkaavat pysäyttää maan poliisin aggression jälkeen
    Lue lisää: Tšekkiläiset maanviljelijät levittivät lantaa Prahan kaduille

    Tšekin, Slovakian, Puolan ja muiden maiden viljelijät järjestivät torstaina protesteja Tšekin rajoilla tukkimalla rajanylityspaikkoja. He vaativat vähemmän byrokratiaa ja muutoksia Euroopan unionin politiikkaan.

    Viljelijät ympäri Eurooppaa ovat kiihdyttäneet protestejaan tänä vuonna, muun muassa Puolassa, Ranskassa, Saksassa, Kreikassa, Espanjassa ja Italiassa. He valittavat alhaisista hinnoista, korkeista kustannuksista, halvasta tuonnista ja EU:n Green Deal -ilmastonmuutosaloitteen aiheuttamista rajoitteista.

    Viljelijät tukkivat Hodonin-Holicin rajanylityspaikan Tšekin etelärajalla Slovakian kanssa yli tunniksi, kun satoja traktoreita seisoi moottoritien varrella.

    Mielenosoittajat, joista osa oli matkustanut Unkarista linja-autolla, heiluttivat kansallislippuja ja pitivät kylteissä tekstejä ”Lopeta byrokratia” ja ”Lopeta Ukrainan vilja”.

    60-vuotias slovakialainen viljelijä Vladimir Chovan sanoi, että alalla on ”sata miljoonaa ongelmaa”, jotka heikentävät sen kilpailukykyä. ”Suurin ongelma on byrokratia”, hän sanoi.

    Tšekin ja Puolan viljelijät tukkivat myös osittain rajanylityspaikan Tšekin koillisnurkassa, jossa pysäköitiin kymmeniä traktoreita tien varrelle, kertoi tšekkiläinen uutistoimisto CTK.

    CTK:n mukaan myös rajanylityspaikka Reitzenhainiin, Saksaan, Tšekin luoteisrajalla, tukittiin hetkellisesti.

    Tšekin Maatalouskamari kertoi, että noin 3 000 traktoria osallistui protesteihin ympäri Tšekin tasavaltaa. Sen mukaan Unkarin, Saksan, Puolan, Liettuan ja Latvian viljelijät osallistuivat torstain protesteihin tšekkiläisten ja slovakialaisten kollegojensa rinnalla.

    Espanjan viljelijät protestoivat Madridissa

    Sadat traktorit täyttivät Madridin kadut keskiviikkona, kun viljelijät osoittivat mieltään liiallista byrokratiaa ja vähäistä valtiontukea vastaan. Protestoijat kokoontuivat keskustaan ja suuntasivat kohti Maatalousministeriötä.

    Viisi traktorikolonnaa kerääntyi Madridin keskustorille, Itsenäisyyden aukiolle. Keltaisiin liiveihin pukeutuneet mielenosoittajat heiluttivat Espanjan, alueellisia ja ammattiliittojen lippuja sekä soittivat lehmänkelloja kovaäänisen musiikin soidessa.

    Liikenne Puerta de Alcalan muistomerkin ympärillä pysähtyi kokonaan, ja useat bussit joutuivat muuttamaan reittejään viljelijöiden täyttäessä kadut.

    Traktorien saavuttua paikalle syntyi pieniä yhteenottoja poliisin kanssa, kun viljelijät yrittivät marssia Alcala-katua pitkin, mikä poikkesi alkuperäisestä suunnitelmasta. Mellakkapoliisit pitivät linjansa pysäyttääkseen mielenosoittajat, vaikka osa traktoreista lähestyi heitä.

    Eräs kastilialaisen Castille-La Manchan alueen viinitarhan omistaja, 52-vuotias Lucia Risueno, totesi viranomaisten jättäneen alan oman onnensa nojaan ja vaati oikeudenmukaisempia hintoja.

    ”Kustannukset ovat samat, mutta tulot ovat puolessa, emme voi jatkaa näin,” hän sanoi ja lisäsi, että protestit jatkuvat, kunnes hallitus toteuttaa viljelijöitä tukevia toimenpiteitä.

    54-vuotias Adolfo Albaladejo kertoi taistelevansa sen puolesta, ettei maanviljely katoa Espanjasta.

    ”Espanjan maaseutu tarvitsee suojelua. Haluamme suojella tuotteitamme ja olla kilpailukykyisiä,” hän sanoi.

    Uusimmat

    Sananvapaus on Ihmisoikeus - Vastusta kaikkia yrityksiä rajoittaa sitä.
    Kuuntele uutiset - VerkkoAudio - verkkomedia.org
    LähdeREUTERS

    Enemmän luettavaa