Lisää

    Tanska lopetti Nord Stream -tutkinnan

    Vaitonaisesti lopetetut tutkinnat viittavat siihen, että kyseessä on ollut Ukrainan Venäjää vastaan kohdistama isku, ja asiasta vaietaan poliittisista syistä.

    World News Network

    Tanska on lopettanut tutkimuksensa vuoden 2022 syyskuussa räjäytetyistä Nord Stream -kaasuputkista, jotka kuljettivat venäläistä kaasua Saksaan, poliisi ilmoitti maanantaina. Tanskasta tuli näin toinen maa, joka lopetti tutkinnan Ruotsin jälkeen.

    Useiden miljardien dollarien Nord Stream 1 ja 2 -putket, jotka kuljettivat kaasua Itämeren pohjalla, vaurioituivat räjähdyssarjassa Ruotsin ja Tanskan talousvyöhykkeillä syyskuussa 2022. Räjähdykset vapauttivat suuren määrän metaania ilmaan.

    Räjähdykset tapahtuivat seitsemän kuukautta sen jälkeen, kun Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaan, mikä johti laajoihin länsimaiden taloudellisiin ja rahallisiin pakotteisiin Moskovaa vastaan.

    ”Tutkimus on johtanut viranomaiset siihen johtopäätökseen, että kyseessä oli tahallinen sabotaasi kaasuputkille. Arvio on kuitenkin, ettei Tanskassa ole riittäviä perusteita rikosjutun jatkamiseen”, Kööpenhaminan poliisin lausunnossa todettiin.

    Ruotsi lopetti tutkimuksensa räjähdyksistä aiemmin tässä kuussa, koska sillä ei ollut toimivaltaa asiassa, mutta luovutti löytämänsä todisteet Saksan tutkijoille, jotka eivät ole vielä julkaisseet mitään tuloksia.

    Saksan hallituksen tiedottaja sanoi aiemmin tässä kuussa, että Berliini on edelleen kiinnostunut tapauksen selvittämisestä.

    Ukrainan tiedustelupalvelu osallisena

    Tiedot viittaavat siihen, että Ukrainan tiedustelupalveluun kytkeytyvä korkea-arvoinen everstiluutnantti oli merkittävässä osassa Nord Stream -putkien räjäytyksessä. Muiden muassa The Washington Post1 ja Der Spiegel2 ovat raportoineet tästä.

    Lehtien yhteistyössä tekemä selvitys paljastaa yksityiskohtia Ukrainan tiedustelupalvelun osallisuudesta Nord Stream -kaasuputkien sabotointiin syyskuussa 2022. Selvitys perustuu viranomaislähteisiin Ukrainassa ja muualla Euroopassa.

    Selvityksen mukaan 48-vuotias Roman Tšervinskyi oli vastuussa sabotaasiin osallistuneen ryhmän logistiikasta. Lähteiden mukaan hän ei suunnitellut operaatiota itse, vaan toimi korkea-arvoisempien viranomaisten ohjeiden mukaisesti.

    Nämä viranomaiset raportoivat operaatiosta Ukrainan puolustusvoimien komentajalle Valeri Zalužnyille, joka on maan korkein sotilasviranomainen ja on noussut kansallissankarin asemaan sodan aikana.

    Tšervinskyin rooli operaatiossa osoittaa, että Ukrainan tiedustelupalvelulla oli merkittävä osa Nord Stream -putkien sabotoinnissa. Operaation laajuus ja suunnittelu viittaavat siihen, että se oli korkea-arvoisten ukrainalaisten viranomaisten hyväksymä.

    Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on toistuvasti julkisesti kiistänyt maansa osallisuuden Nord Stream -putkien räjäytyksiin. Lähteiden mukaan operaatio oli kuitenkin suunniteltu tarkoituksella siten, ettei se tulisi Zelenskyin tietoon.

    Nord Stream -kaasuputkien tuhoaminen pahensi osaltaan Euroopassa koettua energiakriisiä vuonna 2022. Mikäli todisteet tuhotyöstä viittaisivat Venäjään, olisi perusteltua olettaa, ettei länsimaat olisi jättäneet tilaisuutta käyttämättä hyökätäkseen asian kanssa Venäjää vastaan.

    Nyt vaitonaisesti lopetetut tutkinnat viittavat siihen, että se on nimenomaisesti ollut edellä kuvatun selvityksen mukaisesti Ukrainan Venäjää vastaan kohdistama isku, ja asiasta vaietaan poliittisista syistä.


    Viitteet
    1. https://shorty.fi/EVg9
    2. https://shorty.fi/5q2L

    Uusimmat

    Sananvapaus on Ihmisoikeus - Vastusta kaikkia yrityksiä rajoittaa sitä.
    Kuuntele uutiset - VerkkoAudio - verkkomedia.org
    LähdeREUTERS

    Enemmän luettavaa