Lisää

  Slovakian PM: NATOsta ja EUsta sotilaita Ukrainaan

  Useat Naton ja Euroopan unionin jäsenmaat harkitsevat sotilaiden lähettämistä Ukrainaan kahdenvälisesti.

  World News Network

  Lue lisää: Kreml: Konflikti väistämätön, jos NATOn joukkoja Ukrainaan

  Useat Naton ja Euroopan unionin jäsenmaat harkitsevat sotilaiden lähettämistä Ukrainaan kahdenvälisesti, Slovakian pääministeri Robert Fico sanoi maanantaina.

  Fico ei tarjonnut kuitenkaan yksityiskohtia, eivätkä muut Euroopan johtajat heti kommentoineet hänen huomautuksiaan.

  Fico puhui Pariisissa ennen Euroopan johtajien kokousta, johon hänen oli määrä osallistua myöhemmin maanantaina.

  ”Rajaan itseni sanomaan, että nämä teesit (valmistellen Pariisin kokousta) viittaavat siihen, että useat Naton ja EU:n jäsenvaltiot harkitsevat joukkojensa lähettämistä Ukrainaan kahdenvälisesti”, Fico kertoi televisioidussa tiedotustilaisuudessa Slovakian turvallisuusneuvoston kokouksen jälkeen.

  ”En voi sanoa, mitä tarkoitusta varten ja mitä heidän siellä pitäisi tehdä”, hän sanoi ja lisäsi, että EU:n ja Naton jäsenvaltio Slovakia ei lähetä sotilaita Ukrainaan.

  Naton jäsenmaat ovat toimittaneet miljardien dollareiden edestä aseita ja ammuksia Kiovaan ja kouluttaneet Ukrainan joukkoja. Naton johtajat, mukaan lukien Yhdysvaltain presidentti Joe Biden, ovat kuitenkin korostaneet, että läntinen sotilasliitto haluaa välttää suoran konfliktin Venäjän kanssa. Konfliktin eskalaatio voisi johtaa maailmansotaan.

  ”Nato tai Naton liittolaiset eivät ole konfliktin osapuolia”, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi 14. helmikuuta.

  NATO ei antanut välitöntä kommenttia Ficon huomautuksiin.

  Tšekin pääministeri Petr Fiala sanoi, kun häneltä pyydettiin kommenttia: ”Tšekki ei todellakaan valmistaudu lähettämään sotilaita Ukrainaan, kenenkään ei tarvitse huolehtia siitä.”

  Fico sanoi näkevänsä Ukrainan konfliktin suuren kärjistymisen riskin, eikä enempää tietoa voitu paljastaa yleisölle.

  Noin 20 Euroopan johtajaa, mukaan lukien Fico, kokoontuu maanantaina Pariisiin lähettämään Venäjän presidentti Vladimir Putinille viestin eurooppalaisesta päättäväisyydestä Ukrainan suhteen ja vastustamaan Kremlin näkemystä, jonka mukaan Venäjä voittaisi nyt jo kolmatta vuotta jatkuvan sodan, Ranska sanoi.

  Ranskan presidentti Emmanuel Macron on kutsunut Euroopan johtajat Elyseen palatsiin lyhyellä varoitusajalla ilmoitettuun työkokoukseen, koska hänen neuvonantajiensa mukaan Venäjän aggressio on kiihtynyt viime viikkoina.

  Ficon mukaan kokouksen kutsuminen osoitti lännen Ukrainaa koskevan strategian epäonnistuneen. Hän sanoi aikovansa osallistua rakentavassa hengessä, vaikka kokouksen keskustelumateriaali aiheutti ”väreitä hänen selkärankaansa pitkin”.

  Uusimmat

  Sananvapaus on Ihmisoikeus - Vastusta kaikkia yrityksiä rajoittaa sitä.
  Kuuntele uutiset - VerkkoAudio - verkkomedia.org
  LähdeREUTERS

  Enemmän luettavaa