Lisää

  Kreml: Konflikti väistämätön, jos NATOn joukkoja Ukrainaan

  Venäjän presidentin lehdistöpäällikkö Dmitri Peskov varoitti, että NATO-joukkojen läsnäolo Ukrainassa johtaisi väistämättä konfliktiin Venäjän kanssa.

  World News Network

  Lue taustaa: Slovakian PM: NATOsta ja EUsta sotilaita Ukrainaan

  Kremlin mukaan konflikti Venäjän ja NATOn välillä on väistämätön, jos NATOn joukkoja lähetetään Ukrainaan. Presidentin lehdistöpäällikkö Dmitri Peskov kuitenkin huomautti, että länsimaiden keskuudessa ei ole yksimielisyyttä tästä asiasta.

  Peskov varoitti, että NATOn joukkojen läsnäolo Ukrainassa johtaisi väistämättä konfliktiin Venäjän kanssa. Hän kehotti länsimaita harkitsemaan, ovatko tällaiset toimet heidän etujensa mukaisia ja erityisesti heidän kansalaistensa etujensa mukaisia.

  Peskov piti uutena sitä, että NATO-joukkojen lähettämistä Ukrainaan edes harkitaan. Hän kuitenkin totesi, että länsimaiden keskuudessa ei ole yksimielisyyttä tästä asiasta.

  ”Monet Pariisin kokoukseen osallistuneet maat ovat edelleen varsin tietoisia tällaisen toiminnan mahdollisista vaaroista ja erityisesti suoran sotilaallisen konfliktin riskeistä”, Peskov painotti.

  Pariisin huippukokouksen (26. helmikuuta) jälkeen Ranskan presidentti Emmanuel Macron ei sulkenut pois länsimaiden joukkojen lähettämistä Ukrainaan. ”Tällä hetkellä ei ole yksimielisyyttä virallisten, oletettujen ja hyväksyttyjen maajoukkojen lähettämisestä. Mutta tulevaisuudessa mitään ei voida sulkea pois”, hän sanoi.

  Macronin mukaan tätä vaihtoehtoa ”harkittiin”. Myös Ranskan pääministeri Gabriel Attal totesi, että tällainen päätös on mahdollinen. Hän korosti, että aiemmin länsimaat olivat sulkeneet pois useita vaihtoehtoja Ukrainan avustamiseksi, mutta nämä päätökset oli myöhemmin sovittu. ”Pitäkää mielessä, että tämä kysymys [ranskalaisten sotilaiden lähettämisestä] on selvä”, pääministeri totesi.

  27. helmikuuta Puolan varapuolustusministeri Cezary Tomczyk ja Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson sulkivat pois mahdollisuuden, että heidän maansa lähettäisivät joukkoja Ukrainaan.

  Edeltävänä päivänä Slovakian pääministeri Robert Fico ilmoitti, että jotkut EU:n ja NATOn maat harkitsevat joukkojensa lähettämistä Ukrainaan kahdenvälisten sopimusten nojalla. Hän vakuutti, että slovakialaisia sotilaita ei lähetetä, vaikka hän menettäisi virkansa tämän päätöksen seurauksena. Euroopan komissio totesi vastauksena Ficon lausuntoon, että EU-maiden on itse päätettävä, millaista sotilaallista tukea ne tarjoavat Ukrainalle.

  Venäjän asevoimien pääesikunnan operaatio-osaston komentaja, Sergei Rudskoi, väitti, että NATOn sotilaat osallistuvat jo Ukrainan konfliktiin palkkasotureina. ”He ohjaavat operatiivis-taktisia ohjuspuolustusjärjestelmiä ja raketinheittimiä ja ovat osa hyökkäysjoukkoja”, hän sanoi. Rudskoin mukaan NATOn upseerit suunnittelevat ”suoraan” Ukrainan asevoimien sotilasoperaatioita.

  Uusimmat

  Sananvapaus on Ihmisoikeus - Vastusta kaikkia yrityksiä rajoittaa sitä.
  Kuuntele uutiset - VerkkoAudio - verkkomedia.org
  LähdeRBC

  Enemmän luettavaa