Lisää

  Uusi-Seelanti kumoaa tupakan myyntikiellon

  Luxonin mukaan alkuperäinen kielto olisi luonut "mahdollisuuden mustien markkinoiden syntymiselle, joka olisi suurelta osin veroton".

  World News Network

  Uuden-Seelannin maanantaina virkaanastunut pääministeri Christopher Luxon ilmoitti kumoavansa tupakointirajoitukset, jotka oli tarkoitus ottaa käyttöön myöhemmin tänä vuonna. Päätöksen taustalla on Luxonin tavoite parantaa maan taloutta ja hillitä inflaatiota.

  Entisen pääministeri Jacinda Ardernin hallituksen vuonna 2022 esittelemät rajoitukset olisivat estäneet vuoden 2008 jälkeen syntyneitä ihmisiä ostamasta laillisesti tupakkatuotteita. Muita ehdotuksen osa-alueita olivat nikotiinin määrän vähentäminen tupakkatuotteissa ja myyntilupien radikaali vähentäminen 6000:sta 600:aan.

  Luxonin nimitys tapahtui kuusi viikkoa sen jälkeen, kun hänen konservatiivinen National Party voitti kansalliset vaalit 38 prosentin ääniosuudella ja muodosti koalition populistisen oikeistolaisen New Zealand First -puolueen kanssa. Kielto ei ollut osa Luxonin vaalikampanjaa, vaan se sisältyi koalitiosopimukseen verojen leikkaamiseksi.

  Luxonin mukaan alkuperäinen kielto olisi luonut ”mahdollisuuden mustien markkinoiden syntymiselle, joka olisi suurelta osin veroton”. Hän totesi sen jälkeen myös Radio New Zealandille, että ”savukkeiden jakelun keskittäminen yhteen liikkeeseen pienellä paikkakunnalla tulee houkuttelemaan rikollisuutta voimakkaasti.”

  Kriitikot ja terveysministerit ovat tuominneet päätöksen ja pitävät sitä tupakka-alan voittona. Kiellon tarkoituksena oli ehkäistä tupakointiin liittyviä kuolemia, jotka ovat Uuden-Seelannin johtava vältettävissä olevien kuolemien syy. Kielto olisi arvion mukaan pelastanut jopa 5000 ihmishenkeä vuosittain, erityisesti maan alkuperäiskansan maori-väestöön kuuluvien keskuudessa, joiden päivittäinen tupakointiaste on korkea, 19,9 prosenttia. Viimeaikaisen mallinnuksen mukaan maan terveydenhuoltojärjestelmä olisi myös säästänyt 1,3 miljardia dollaria seuraavan 20 vuoden aikana.

  Uusimmat

  Sananvapaus on Ihmisoikeus - Vastusta kaikkia yrityksiä rajoittaa sitä.
  Kuuntele uutiset - VerkkoAudio - verkkomedia.org
  LähdeTime

  Enemmän luettavaa