Lisää

    Saksa torppasi Macronin puheet joukkojen lähettämisestä Ukrainaan

    "Kaikki tietävät, että Ukrainassa on jo länsimaisia erikoisjoukkoja - asiaa ei vain ole virallisesti tunnustettu."

    World News Network

    Lue taustaa: Slovakian PM: NATOsta ja EUsta sotilaita Ukrainaan
    Lue taustaa: Kreml: Konflikti väistämätön, jos NATOn joukkoja Ukrainaan

    Saksan varaliittokansleri Robert Habeck sanoi tiistaina, ettei Saksalla ole ”mitään mahdollisuutta” lähettää maajoukkoja Ukrainaan ja kehotti Ranskaa toimittamaan sen sijaan Kiovalle lisää aseita.

    Tämä lausunto on vastaus presidentti Emmanuel Macronin aiemmin esittämälle ehdotukselle, jonka mukaan länsimaiden joukkojen lähettämistä Ukrainaan ei tule sulkea pois.

    Habeck ei kannata Macronin ehdotusta, jonka mukaan länsimaiden sotilaallisia joukkoja ei pidä sulkea pois vaihtoehdoista. Myös muut Naton johtajat suhtautuivat ajatukseen varauksellisesti.

    ”Olen iloinen, että Ranska pohtii tapoja lisätä tukeaan Ukrainalle, mutta jos voisin antaa heille neuvon, sanoisin: Toimittakaa enemmän aseita”, Habeck sanoi.

    Ranska-Saksa -välinen kiista puhkesi, kun länsimaat etsivät tapoja lisätä tukeaan Ukrainalle, joka kärsii ammuspulasta, välttäen samalla laajempaa eskalaatiota sodassa Venäjän kanssa.

    Moskova varoitti tiistaina, että joukkojen lähettäminen johtaisi väistämättä konfliktiin Naton kanssa.

    Kun Habeckilta kysyttiin, voisivatko Saksan joukot lähteä Ukrainaan, hän sanoi, että ”sille ei ole mitään mahdollisuutta” ja vaati Ranskaa ”tekemään sen, minkä se voi nyt, ja antamaan Ukrainalle ampumatarvikkeita ja panssarivaunuja, joita voidaan toimittaa nyt”.

    Macron sooloilee ja aiheuttaa hämmennystä

    Macron esitti ehdotuksensa maanantaina Pariisissa pidetyssä Euroopan johtajien kokouksessa, jossa hän sanoi, että länsimaiden joukkojen lähettämistä Ukrainaan on keskusteltu.

    Vaikka Ranskan presidentti myönsikin, että huippukokouksessa ei päästy yksimielisyyteen ”maajoukkojen lähettämisestä virallisesti ja julkistetulla tavalla”, hän lisäsi: ”Mitään ei pidä sulkea pois. Teemme kaiken mahdollisen varmistaaksemme, että Venäjä ei voi voittaa tätä sotaa.”

    Saksan liittokansleri Olaf Scholz sanoi kuitenkin, että länsimaat ovat sopineet ”että Ukrainan maaperälle ei tule maajoukkoja, eikä Euroopan valtioista tai Naton jäsenmaista lähetetä sinne sotilaita”. Myös Puolan, Italian ja Tšekin tasavallan johtajat olivat samoilla linjoilla.

    Saksa on Euroopan ylivoimaisesti suurin aseellisen tuen tarjoaja Ukrainalle, ja se on jo pitkään kritisoinut Ranskan vaatimattomampaa panosta, vaikka maiden puolustusbudjetit ovat suunnilleen samankokoisia.

    Ranska on sanonut, ettei sillä ole suuria varastoja vanhoja aseita, joita se voisi toimittaa Ukrainalle. Sen sijaan se on toimittanut Kiovalle kehittyneempiä aseita, erityisesti Scalp-risteilyohjuksia.

    Naton edustaja sanoi, että liittokunnalla ei ole suunnitelmia lähettää taistelujoukkoja maahan: ”Ukrainalla on oikeus itsepuolustukseen, ja meillä on oikeus tukea sitä.”

    Eräs korkea-arvoinen eurooppalainen puolustusviranomainen kuitenkin sanoi, että Macronin lausunnon oli tarkoitus luoda pelotetta ja epäselvyyttä Venäjälle. Hän lisäsi vielä, että ”Kaikki tietävät, että Ukrainassa on jo länsimaisia erikoisjoukkoja – asiaa ei vain ole virallisesti tunnustettu.”

    Uusimmat

    Sananvapaus on Ihmisoikeus - Vastusta kaikkia yrityksiä rajoittaa sitä.
    Kuuntele uutiset - VerkkoAudio - verkkomedia.org
    LähdeFT

    Enemmän luettavaa