Lisää

  Haiti julisti hätätilan

  Koulut ja monet yritykset ovat suljettuina, ja joissakin kaupunginosissa on raportoitu ryöstöjä. Poliisi on asettanut tiesulkuja ja kaduilla on paljon epävarmuutta.

  World News Network

  Haitin hallitus julisti sunnuntaina 72 tunnin hätätilan sen jälkeen, kun aseelliset joukot hyökkäsivät Port-au-Princessä sijaitsevaan päävankilaan. Ainakin 12 ihmistä sai surmansa ja noin 3 700 vankia pääsi pakenemaan vankilasta.

  Jengien johtajat vaativat pääministeri Ariel Henryn eroa, jonka olinpaikka ei ole ollut tiedossa sen jälkeen, kun hän matkusti Keniaan.

  Jengit hallitsevat noin 80 prosenttia pääkaupungista Port-au-Princesta. Jengiväkivalta on vaivannut Haitia jo vuosia.

  Hallituksen tiedotteen mukaan kaksi vankilaa – yksi Port-au-Princessa ja toinen läheisessä Croix des Bouquetsissa – vallattiin viikonloppuna. Tiedotteessa sanottiin, että ”tottelemattomuus” uhkasi kansallista turvallisuutta ja ilmoitti välittömän yöllisen ulkonaliikkumiskiellon käyttöönotosta, joka alkoi klo 20.00 paikallista aikaa (03.00 maanantai-aamuyönä Suomen aikaa).

  Haitin tiedotusvälineet kertoivat, että poliisiasemia vastaan hyökättiin, mikä häiritsi viranomaisia ennen koordinoitua hyökkäystä vankiloihin.

  Port-au-Princessa vankien joukossa oli epäiltyjä presidentti Jovenel Moïsen vuoden 2021 murhasta.

  Jengit ovat pystyttäneet barrikadeja pääkaupungissa estääkseen turvallisuusjoukkojen tunkeutumisen alueelle, kun taas heidän linnoituksensa Port-au-Princen valtavissa slummikaupungeissa ovat edelleen suurelta osin suljettuina.

  Uusimmat

  Sananvapaus on Ihmisoikeus - Vastusta kaikkia yrityksiä rajoittaa sitä.
  Kuuntele uutiset - VerkkoAudio - verkkomedia.org
  LähdeBBC

  Enemmän luettavaa