Lisää

  Kanadan palestiinalaiset haastoivat ulkoministerin oikeuteen aseviennistä Israeliin

  Sotatarvikkeiden lähettäminen Israeliin Gazan sodan aikana rikkoo Kanadan ja kansainvälistä oikeutta.

  World News Network

  Kanadan palestiinalaiset ja ihmisoikeuslakimiehet haastoivat ulkoministeri Melanie Jolyn oikeuteen sotatarvikkeiden viennistä Israeliin, mikä heidän mukaansa rikkoo Kanadan kansallisen ja kansainvälisen oikeuden mukaisia velvoitteita.

  Tiistaina jätetyssä kanteessa liittovaltion tuomioistuinta pyydetään määräämään Kanadan hallituksen lopettamaan vientilupien myöntäminen Israeliin tarkoitettuille sotilastarvikkeille ja -teknologialle.

  Se pyytää tuomioistuinta myös katsomaan tällaisten lupien myöntämisen laittomaksi.

  ”Pyrimme pitämään Kanadan sen omien standardien ja kansainvälisten oikeudellisten velvoitteidensa mukaisena”, sanoi Henry Off, Canadian Lawyers for International Human Rights -järjestön (CLAIHR), joka on yksi tapaukseen osallistuvista ryhmistä, hallituksen jäsen.

  ”Emme halua Kanadan hallituksen myötävaikuttavan Gazan joukkonälänhätään ja pommittamiseen. Yksi tapa katkaista Kanadan osallistuminen on katkaista sen sotilaallinen tuki [Israelille]”, Off kertoi.

  Sotavienti Israeliin on joutunut suuremman tarkastelun kohteeksi lokakuun 7. päivän jälkeen, kun Israelin armeija aloitti sotilaallisen hyökkäyksen Gazan kaistalla, joka on nyt tappanut yli 30 000 palestiinalaista. Tuhansien muiden uskotaan olevan kuolleita raunioiden alle.

  CLAIHR kirjoitti avoimen kirjeen Kanadan hallitukselle tammikuun lopulla, jossa hän kehotti Ottawaa ”pysäyttämään välittömästi” kaiken viennin, koska pelättiin, että aseita voitaisiin käyttää ihmisoikeusloukkauksiin palestiinalaisia vastaan rannikkoalueella.

  Kanadan asevienti Israeliin oli reilu 15 miljoonaa dollaria (21,3 miljoonaa Kanadan dollaria) vuonna 2022 virallisten lukujen mukaan.

  Hallituksen tietoihin viitaten Maple-uutissivusto raportoi ensimmäisen kerran helmikuussa, että Kanada antoi luvan vähintään 20,9 miljoonan dollarin (28,5 miljoonan Kanadan dollarin) uudelle sotilasviennille Israeliin Gazan sodan kahden ensimmäisen kuukauden aikana.

  Tämä raportti herätti laajaa kritiikkiä ja kehotti lopettamaan viennin. Viime viikolla mielenosoittajat kokoontuivat aseyhtiöiden tilojen ulkopuolelle useissa Kanadan kaupungeissa, kuten Vancouverissa, Quebec Cityssä ja Scarboroughissa.

  ”Kanadan halveksunta kansainvälistä ja Kanadan oikeutta kohtaan hyväksymällä dramaattisen sotatarvikkeiden viennin lisäämisen Israeliin sen jälkeen, kun Israel aloitti pommituksensa Gazassa, pakottaa meidät ryhtymään oikeustoimiin Kanadan saattamiseksi vastuuseen”, Ayman Oweida, Kanadan palestiinalainen ja yksi oikeusjutun kantajista, sanottiin lausunnossa.

  Uusimmat

  Sananvapaus on Ihmisoikeus - Vastusta kaikkia yrityksiä rajoittaa sitä.
  Kuuntele uutiset - VerkkoAudio - verkkomedia.org
  LähdeAljazeera

  Enemmän luettavaa