Lisää

  Puolalaiset viljelijät uhkaavat pysäyttää maan poliisin aggression jälkeen

  Varsovan kaupungin viranomaiset arvioivat mielenosoittajia olleen noin 30 000, poliisin käyttäessä pakkokeinoja mielenosoittajia vastaan. Tilanne on räjähdysherkkä, ja jatkoa seuraa.

  World News Network

  Lue taustaa: Traktorit valtasivat Prahan keskustan
  Lue taustaa: Tšekin ja Slovakian viljelijät tukkivat rajoja
  Lue taustaa: Vihaiset maanviljelijät ryntäsivät Pariisin maatalousnäyttelyyn
  Lue taustaa: Puolalaiset maanviljelijät sulkivat Ukrainan rajan
  Lue taustaa: Puola harkitsee Ukrainan elintarvikkeiden laajempaa kieltämistä
  Lue lisää: Tšekkiläiset maanviljelijät levittivät lantaa Prahan kaduille

  Kymmenet tuhannet viljelijät ja heidän tukijansa varoittivat keskiviikkona pysäyttävänsä Puolan kokonaan, väkivaltaisten yhteenottojen jälkeen poliisin kanssa maan parlamentin ulkopuolella Varsovassa.

  Mielenosoittajat olivat kokoontuneet pääministerin toimistolle Puolan pääkaupungissa, polttaen renkaita ja heittämällä sähikäisiä heidän vaatiessa halvan tuonnin ja heidän toimeentuloaan vahingoittavan vihreän siirtymän lopettamista.

  Pääministerin toimistolta he marssivat kohti parlamenttia, missä Reutersin silminnäkijä näki poliisin käyttävän patukoita, pippurisumutetta, kyynelkaasua ja tainnutuskranaatteja mielenosoittajia vastaan, kun taas jotkut mielenosoittajat heittivät kiviä, mukulakiviä ja sähikäisiä turvallisuusjoukkoja kohti.

  ”Joidenkin mielenosoittajien poliiseja kohtaan osoittaman fyysisen aggression vuoksi… oli tarpeen käyttää suoria pakkokeinoja”, Varsovan poliisi kirjoitti viestipalvelu X:ssä.

  Puolan sisäministeri Marcin Kierwinski sanoi viestipalvelu X:ssä, että ”23 provokaattoria on pidätetty”. Paikallisen median kuvamateriaali osoitti useiden mielenosoittajien tunkeutuvan parlamenttitalolle ennen kuin poliisi taltutti heidät.

  Tomasz Obszanski, maanviljelijäjärjestön johtaja ja mielenosoituksen järjestäjä kertoi, että poliisi alkoi estää mielenosoittajia poistumasta mielenosoituksen päättyessä.

  ”Kaikki oli rauhallista ja yhtäkkiä poliisi ilmestyi aivan tyhjästä, kuului kovia pamahduksia, poliisi alkoi käyttää kyynelkaasua ja yksinkertaisesti provosoida mielenosoituksesta poistuvia ihmisiä”, sanoi Obszanski, yksittäisten viljelijöiden ammattiliiton NSZZ RI Solidarnoscin johtaja.

  Viljelijät ympäri Euroopan unionia ovat vaatineet muutoksia unionin vihreän siirtymän -suunnitelmaan sisältyviin rajoituksiin ilmastonmuutoksen torjumiseksi, sekä Ukrainan maataloustuotteiden tuontitullien uudelleen käyttöönottoa, joista luovuttiin Venäjän hyökkäyksen jälkeen.

  Obszanski sanoi viljelijöiden lähtevän Varsovasta tyhjin käsin sen jälkeen, kun heidän pyyntönsä tavata Puolan pääministeri Donald Tusk hylättiin, ja heitä varoitettiin lisätoimenpiteistä.

  Maanviljelijät raivoissaan poliisin väkivallasta

  ”Tämän päivän tapahtumien jälkeen koko maa tullaan saartamaan… Puola pysähtyy, koska puolalainen viljelijä ei salli itseään kohdeltavan tällä tavalla, hakattavan pampulla”, Obszanski sanoi.

  Tusk on kutsunut viljelijöiden johtajia keskusteluihin lauantaina.

  Obszanski arvioi mielenosoittajien määrän olleen kymmeniä tuhansia, Varsovan kaupungin viranomaiset arvioivat heitä olleen noin 30 000.

  Viljelijöitä, jotka toteuttivat lupauksensa palata Varsovaan marssittuaan tuhatpäin kaupungin läpi viikkoa aiemmin, on tukenut Puolan suurin ammattiliitto NSZZ Solidarnosc sekä metsästäjät ja metsätyöntekijät.

  Aiemmin jotkut mielenosoittajat polttivat Tuskin toimiston edessä kadulla ruumisarkkua, jossa oli kyltti ”viljelijä, eli 20 vuotta, vihreä siirtymä tappoi”, puhalsivat torvia ja heiluttivat Puolan lippuja ennen kuin marssivat parlamentille.

  Televisiokuvamateriaali näytti ettei traktoreiden annettu ajaa Varsovaan, heidät pysäytettiin pääkaupungin laitamille, sillä välin viljelijät tukkivat teitä muualla maassa.

  Tuskilla on edessään herkkä tasapainoilu, jossa hän pyrkii puuttumaan viljelijöiden huolenaiheisiin samalla kun hän säilyttää vankan tukensa Kiovalle vuonna, jolloin edessä on sekä paikallis- että eurovaalit.

  Tusk on sanonut, että markkinahäiriöitä ei aiheuttanut vain Ukrainan tuonti, vaan myös tuonti Venäjältä ja sen liittolaiselta Valko-Venäjältä. Tusk sanoi maanantaina, että Puola aikoo pyytää EU:ta kieltämään venäläisten ja valkovenäläisten maataloustuotteiden tuonnin.

  Uusimmat

  Sananvapaus on Ihmisoikeus - Vastusta kaikkia yrityksiä rajoittaa sitä.
  Kuuntele uutiset - VerkkoAudio - verkkomedia.org
  LähdeREUTERS

  Enemmän luettavaa