Valvonnan tavoitteena on lisätä turvavöiden ja muiden turvalaitteiden käyttöä.
− Joka vuosi säästyisi kymmeniä ihmishenkiä ja monilta vakavilta loukkaantumisilta vältyttäisiin, jos turvalaitteita käytettäisiin asianmukaisesti, kertoo valvonnan tavoitteista Tuomo Katajisto.
Onnettomuustietoinstituutin syyskuussa 2023 julkaistun turvavyöraportin mukaan vuosina 2017 – 2021 moottoriajoneuvo-onnettomuuksissa kuoli 198 turvavyötä käyttämätöntä henkilöä, joista tutkijalautakuntien optimistisimman arvion mukaan olisi turvavyötä käyttämällä voinut pelastua 114 henkilöä (57 %). Lisäksi 43 matkustajaa 55:stä olisi voinut selviytyä turvavyötä käyttämällä lievemmin vammoin tai vammautumatta..
Poliisi puuttuu tulevalla viikolla mahdollisimman moneen laiminlyöntiin liikennevirhemaksulla tai huomautuksella. Viime kevään 2023 vastaavassa valvontateemassa poliisi kirjasi turvalaitteiden käytön laiminlyönnistä 919 liikennevirhemaksua ja 85 sakkoa.
Käytä aina turvavyötä
Poliisitarkastaja Tuomo Katajisto muistuttaa, että turvavyön käyttövelvollisuus koskee nykyisin myös kuorma- ja linja-auton matkustajia.
− Erityisesti linja-autoissa matkustavien olisi hyvä oivaltaa tämä. Linja-autoissa on nykyään turvavyöt ja niiden käyttö on sekä pakollista että onnettomuuden sattuessa erittäin hyödyllistä, Katajisto jatkaa.
Kun ajat, et tekstaa
Moottoriajoneuvon kuljettaja ei saa käyttää matkapuhelinta ajon aikana siten, että pitää sitä kädessään.
Katajiston mukaan erityisen vaarallista on yleistyvä tapa kirjoittaa tekstiä ajon aikana, koska kaikki se aika, jonka katse on poissa tiestä, lisää onnettomuusriskiä tuntuvasti. Viime kevään valvontateemassa matkapuhelimen lainvastaisesta käytöstä kirjattiin yhteensä 602 rikkomusta ja kolme rikosilmoitusta.
– Puhelimen käyttö ajon aikana nostaa aina kolaririskiä. Erityisen vaarallista on katseen kohdistaminen ajon aikana pois tiestä esimerkiksi viestiä kirjoitettaessa, poliisitarkastaja Tuomo Katajisto Poliisihallituksesta sanoo.