Lisää

    Tšekkiläiset maanviljelijät levittivät lantaa Prahan kaduille

    Tšekkiläiset maanviljelijät levittivät lantaa hallituksen toimiston eteen, tukkivat Prahan kadut traktoreilla ja pilkkasivat maan maatalousministeriä torstaina, kun he jatkoivat mielenosoituksia, joissa vaadittiin lisää apua ja EU:n halvan tuonnin pysäyttämistä.

    World News Network

    Lue taustaa: Traktorit valtasivat Prahan keskustan
    Lue taustaa: Tšekin ja Slovakian viljelijät tukkivat rajoja
    Lue taustaa: Vihaiset maanviljelijät ryntäsivät Pariisin maatalousnäyttelyyn
    Lue taustaa: Puolalaiset maanviljelijät sulkivat Ukrainan rajan
    Lue taustaa: Puola harkitsee Ukrainan elintarvikkeiden laajempaa kieltämistä
    Lue taustaa: Puolalaiset viljelijät uhkaavat pysäyttää maan poliisin aggression jälkeen

    Maanviljelijät kaikkialla EU:ssa ovat tulleet kaduille tänä vuonna ja vaatineet ilmastonmuutoksen torjuntaa koskevan vihreän siirtymän heille asettamien rajoitusten poistamista ja Ukrainan maataloustuotteiden tullien palauttamista.

    Keskiviikkona kymmenet tuhannet puolalaiset maanviljelijät osoittivat mieltään Varsovan pääministerin toimiston edessä polttaen renkaita ja heitellen sähikäisiä, poliisin vastustaessa mielenosoitusta pakkokeinoin. Viime kuussa maanviljelijät Brysselissä sytyttivät renkaat palamaan EU:n maatalousministerien kokouksen ulkopuolella.

    Tšekkiläiset maanviljelijät, kolmannessa mielenosoituksessansa helmikuun puolivälin jälkeen, saapuivat Prahaan varhain torstaina sadoilla traktoreilla, reunustamalla katuja ja jokitietä, joka johtaa hallituksen virastoille, mikä pysäytti liikenteen useissa paikoissa.

    Poliisin mukaan maanviljelijät heittivät lantaa hallituksen päämajan eteen, mikä johti yhteen pidätykseen.

    Maanviljelijät marssivat jalkaisin ennen puoltapäivää protestoimaan hallitusrakennuksen eteen, jossa he käyttivät pillejä ja sireenejä huutaen ”häpeä” hajallaan olevien heinäpaaleiden keskellä ja heiluttaen kylttejä, joissa luki ”Älä ota työtämme”.

    Maanviljelijät ympäri Eurooppaa ovat tosissaan

    ”Hallituksen pitäisi ottaa viljelijöiden vaatimukset vakavasti. Ei vain Tšekin tasavallassa, vaan ympäri Eurooppaa maatalouden tulevaisuus on pelissä”, 50-vuotias maanviljelijä Ivo Kasal sanoi.

    ”Tällä hetkellä näyttää siltä, että Tšekin hallitus haluaa meidän olevan maiseman kunnossapitotyöntekijöitä.”

    Hallitus on sanonut, että sitä ei painosteta neuvotteluissa maanviljelijöiden kanssa, ja pääministeri Petr Fiala sanoi torstaina, että se oli kuin ”kiristystä”.

    Maatalousministeri Marek Vyborny kritisoi lannan kaatamista kadulle, ja hänet keskeytettiin moneen kertaan nauruilla, kun hän esiintyi ja puhui mielenosoituksesta.

    Maanviljelijät sanovat, että hallitus ja EU-politiikka painostavat heitä.

    ”Olemme saaneet tarpeeksemme”, maatalouskamarin puheenjohtaja Jan Dolezal sanoi yleisölle hallituksen toimiston ulkopuolella.

    Maatalouskamari on vaatinut vuoden 2022 tasoa vastaavia tukia ja ohjelmia maatalouden työllistymisen tukemiseksi sekä maatalousmaan kiinteistöveron alentamista.

    Se haluaa hallituksen myös hillitsevän halvan tuonnin aiheuttamaa ylijäämää EU:n markkinoilla.

    ”En pidä siitä, mitä he tekevät meille, että he tuovat mädäntyneitä jyviä. Sillä välin voisimme tuottaa kunnollista viljaa täynnä arvoa”, traktorinkuljettaja Zbynek Slajchrt, 56, sanoi.

    Uusimmat

    Sananvapaus on Ihmisoikeus - Vastusta kaikkia yrityksiä rajoittaa sitä.
    Kuuntele uutiset - VerkkoAudio - verkkomedia.org
    LähdeREUTERS

    Enemmän luettavaa