Kreikkalaiset opiskelijat heittelivät polttopulloja poliiseja kohti, jotka vastasivat kyynelkaasulla perjantaina keskustan Ateenassa vain muutama tunti ennen kuin parlamentin odotettiin hyväksyvän lain, joka sallii ulkomaisten yksityisten yliopistojen perustaa sivukampuksensa maahan.
Tuhannet opiskelijat ovat osoittaneet mieltänsä rauhallisesti viikkoja uudistusta vastaan, jonka heidän mielestään heikentää julkisten yliopistojen tutkintojen arvoa. Tunnelma kuitenkin kuumeni juuri ennen kuin pääministeri Kyriakos Mitsotakis kehotti kansanedustajia äänestämään lain läpi.
”Pelkään, että vaikka valmistuisimmekin, emme koskaan saa töitä mistään”, sanoi 25-vuotias Stratos Katselis. ”Yksikään nuori ei voi nykyään tehdä minkäänlaisia tulevaisuudensuunnitelmia. Näemme vain umpikujia.”
Toiselle kaudelle viime vuoden kesäkuussa valittu Mitsotakis sanoi lain auttavan kääntämään kymmenien tuhansien kreikkalaisten opiskelijoiden virran ulkomaisille yliopistoille, mikä rasittaa edelleen vuosikymmenen talouskriisistä toipuvaa taloutta.
Lakia perustellaan myös sillä, että se auttaisi Kreikkaa mukautumaan muuhun Euroopan unioniin ja lisäämään kilpailua korkeakoulutuksessa, hän sanoi.
Laki hyväksyttynee todennäköisesti, sillä konservatiivisella hallituksella on enemmistö 300-paikkaisessa parlamentissa, sillä sillä on 158 kansanedustajaa.
”Parlamenttia ei ole kutsuttu vain äänestämään keskeisestä laista, vaan hyväksymään radikaalin ja rohkean koulutusuudistuksen kasvun ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden edistämiseksi”, Mitsotakis sanoi. ”Se sallii vihdoin ei-valtiollisten, voittoa tavoittelemattomien laitosten, toimia maassamme.”
Opiskelijat, joiden rinnalla ovat myös osa opettajista ja yliopistohenkilökunnasta, eivät ole vakuuttuneita. Silminnäkijät ja poliisiviranomainen kertoivat, että yksi ryhmä irtautui mielenosoituksesta ja heitteli polttopulloja poliiseja kohti, joka taltutti heidät kyynelkaasulla.
Lakiehdotus on osa hallituksen uudistusohjelmaa, johon kuuluu myös viime kuussa läpi mennyt samaa sukupuolta olevien avioliittolaki.
Kreikka käyttää koulutukseen 3–4 prosenttia vuotuisesta bruttokansantuotteestaan, mikä on alle EU:n keskiarvon. Mitsotakis kuitenkin sanoi, että laki varmistaa valtion yliopistojen rahoituksen kasvun.