Lisää

  Ruotsi ja Kanada jatkavat UNRWA:n tukemista

  Ruotsi ja Kanada ovat ilmoittaneet jatkavansa tukeaan UNRWA:lle, YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestölle.

  World News Network

  Ruotsi ja Kanada olivat niiden 16 maan joukossa, jotka keskeyttivät rahoituksen, kun Israel syytti 12 UNRWA:n työntekijää osallisuudesta 7. lokakuuta Hamasin hyökkäykseen. YK tutkii asiaa, ja Ranskan ulkoministeri johtaa tarkastelua.

  Ruotsi ilmoitti lauantaina lähettävänsä UNRWA:lle aluksi 200 miljoonaa kruunua (noin 19 miljoonaa euroa), sillä järjestö suostui tiukempiin menojen ja henkilöstön tarkastuksiin.

  ”Hallitus on myöntänyt UNRWA:lle 400 miljoonaa kruunua vuodelle 2024. Tänään tehty päätös koskee ensimmäistä 200 miljoonan kruunun maksuerää”, Ruotsin hallitus tiedotti.

  Ruotsin ilmoitus seuraa Kanadan perjantaista päätöstä käynnistää UNRWA:n rahoitus uudelleen, vaikka järjestön henkilöstöä koskevat tutkimukset jatkuvat.

  Gazan humanitaarinen kriisi pahenee

  Gazan Hamas-hallinnon terveysministeriön mukaan alueella on kuollut yli 30 900 ihmistä, ja siviilien saaman avun määrä on romahtanut. YK on varoittanut, että neljännes Gazan asukkaista on nälänhädän partaalla ja lapsia kuolee nälkään.

  UNRWA on YK:n suurin Gazassa toimiva järjestö. Se tarjoaa terveydenhuoltoa, koulutusta ja muuta humanitääristä apua sekä työllistää alueella noin 13 000 ihmistä.

  UNRWA:n johtaja Philippe Lazzarini kertoi olevansa ”varovaisen optimistinen” sen suhteen, että avunantajat aloittaisivat järjestön rahoittamisen uudelleen viikkojen kuluessa.

  Hän sanoi järjestön olleen ”kuolemanvaarassa” sen jälkeen, kun keskeiset rahoittajamaat keskeyttivät rahoituksen tammikuun lopulla esitettyjen väitteiden jälkeen, joiden mukaan useita työntekijöitä olisi ollut osallisena lokakuun 7. päivän hyökkäykseen. Muutaman päivän sisällä syytöksistä Lazzarini kertoi tutkimuksen olevan käynnissä, ja ”suojellaakseen järjestön kykyä toimittaa humanitääristä apua” kyseiset työntekijät oli erotettu.

  ”Kysymys on palestiinalaisten tämänhetkisestä selviytymisestä Gazassa lyhyellä aikavälillä. He ovat keskellä ennennäkemätöntä humanitääristä kriisiä”, Lazzarini sanoi.

  Euroopan komissio ilmoitti aiemmin tässä kuussa vapauttavansa 50 miljoonaa euroa UNRWA:n rahoitukseen.

  Ruotsi on järjestön budjetin neljänneksi suurin rahoittaja ja Kanada yhdestoista suurin vuoden 2022 tietojen perusteella.

  Kanadan päätöksen tiedotti perjantaina maan kansainvälisen kehityksen ministeri Ahmed Hussen.

  Hänen mukaisesti päätös tehtiin, jotta ”voidaan tehdä enemmän palestiinalaissiviilien kiireellisiin tarpeisiin vastaamiseksi” ja ”tunnustuksena parhaillaan käynnissä olevalle luotettavalle tutkintaprosessille”.

  Kanadan asevoimat lahjoittavat myös noin 300 rahtivarjoa Jordaniaan, jotta niitä voidaan käyttää tarvikkeiden pudottamiseen Gazaan.

  Uusimmat

  Sananvapaus on Ihmisoikeus - Vastusta kaikkia yrityksiä rajoittaa sitä.
  Kuuntele uutiset - VerkkoAudio - verkkomedia.org
  LähdeBBC

  Enemmän luettavaa