Lisää

  Elon Musk julkaisee xAI:n Grok-chattibotin lähdekoodin

  Etsiessään vaihtoehtoa OpenAI:lle ja Googlelle Musk perusti viime vuonna xAI:n luodakseen sen, mitä hän kutsui "maksimaalista totuutta etsiväksi tekoälyksi".

  World News Network

  Elon Musk ilmoitti maanantaina, että hänen tekoälystartupinsa xAI julkaisee ChatGPT-haastajansa ”Grok”in avoimena lähdekoodina (open-source) tämän viikon aikana. Tämä tapahtuu vain päiviä sen jälkeen, kun Musk haastoi OpenAI:n oikeuteen, jonka hän syytti hylänneen alkuperäisen tehtävänsä voittoa tavoittelevan mallin vuoksi.

  Miljardööri on varoittanut useaan otteeseen teknologian kaupallistamisesta suurten teknologiayhtiöiden, kuten Googlen, toimesta. Viime viikolla hän nosti kanteen Microsoftin tukemaa OpenAI:ta vastaan, jota hän oli perustamassa ja rahoittamassa vuonna 2015 mutta jätti sen kolme vuotta myöhemmin.

  ”Tällä viikolla, xAI julkaisee Grokin lähdekoodin avoimena lähdekoodina,” Musk sanoi omistamansa sosiaalisen median viestipalvelu X:n kautta julkaisemassaan viestissä.

  Liike voi antaa yleisölle ilmaisen pääsyn kokeilla teknologian taustalla olevaa koodia ja asettaa xAI:n samalle viivalle yritysten kuten Meta ja Ranskan Mistralin kanssa, jotka molemmat tarjoavat tekoälymallejaan avoimena lähdekoodina.

  Myös Google on julkaissut Gemma-nimisen tekoälymallin, jota ulkopuoliset kehittäjät voivat mahdollisesti muokata tarpeidensa mukaan.

  Avoimuus ei ole synonyymi turvallisuudelle

  Vaikka avoimen lähdekoodin teknologia nopeuttaa innovaatioita, jotkut asiantuntijat ovat varoittaneet, että esimerkiksi terroristit voisivat käyttää avoimen lähdekoodin tekoälymalleja kemiallisten aseiden luomiseen tai jopa ihmisen kontrollin ulkopuolella olevan tietoisen superälyn kehittämiseen. Tämä lienee kuitenkin lähinnä pelottelua ja mielipiteenhallintaa, mikään kun ei estä halukkaita hyvin rahoitettuja terroristiryhmiä luomaan omaa tekoälymalliaan muutenkin, jos sen tarpeelliseksi kokisivat.

  Musk sanoikin viime vuonna Britannian tekoälyn turvallisuushuippukokouksessa haluavansa perustaa ”kolmannen osapuolen tuomarin”, joka voisi valvoa tekoälyä kehittäviä yrityksiä ja hälyttää, jos heillä on huolenaiheita.

  Etsiessään vaihtoehtoa OpenAI:lle ja Googlelle Musk perusti viime vuonna xAI:n luodakseen sen, mitä hän kutsui ”maksimaalista totuutta etsiväksi tekoälyksi”. Joulukuussa startup-yritys julkaisi Grokin X:n Premium+-tilaajille.

  Marraskuussa Musk ehdotti podcast-jaksossa tietojenkäsittelytieteilijä ja podcast-isäntä Lex Fridmanin kanssa, että hän suosii avoimen lähdekoodin tekoälyn käsitettä.

  ”Nimi OpenAI:ssa, tuo open (avoin), tarkoittaa avointa lähdekoodia, ja se luotiin voittoa tavoittelemattomana avoimen lähdekoodin järjestönä. Nyt se on suljettu lähdekoodi maksimaalisen voiton takaamiseksi,” Musk sanoi.

  Uusimmat

  Sananvapaus on Ihmisoikeus - Vastusta kaikkia yrityksiä rajoittaa sitä.
  Hyvää uutiskesää! - verkkomedia.org
  LähdeREUTERS

  Enemmän luettavaa