Lue lisää: Boeing-ilmiantaja ennusti kuolemansa, ei itsemurha
Lue lisää: Spirit AeroSystemsin ilmiantaja Josh Dean on kuollut
Lue lisää: Boeing syöksykierteessä, uusia ilmiantajia
John Barnett työskenteli Boeingilla yli 30 vuotta ennen eläkkeelle jäämistään vuonna 2017.
Kuolemaansa edeltävinä päivinä hän oli todistamassa yritystä vastaan nostettua ilmiantajien oikeusjuttua.
Boeing kertoi olevansa surullinen kuullessaan Barnetista koskevat uutiset. Charlestonin piirikunnan kuolinsyyntutkija vahvisti hänen kuolemansa BBC:lle maanantaina.
Viranomaisten mukaan 62-vuotias Barnett oli kuollut ”itseaiheutettuun” vammaan 9. maaliskuuta, ja poliisi tutkii tapausta.
Barnett oli työskennellyt yhdysvaltalaiselle lentojättiläiselle yli 30 vuotta aina eläkkeelle siirtymiseensä asti vuonna 2017 terveyssyistä.
Boeingilla vakavia puutteita turvallisuudessa
Vuodesta 2010 lähtien hän toimi laatupäällikkönä North Charlestonin tehtaalla, jossa valmistetaan 787 Dreamliner -lentokoneita, joita käytetään pääasiassa pitkän matkan reiteillä.
Vuonna 2019 Barnett kertoi BBC:lle, että paineen alla olleet työntekijät olivat asentaneet tietoisesti tuotantolinjalla lentokoneisiin alle standardien mukaisia osia.
Hän kertoi myös löytäneensä vakavia ongelmia happijärjestelmistä, mikä tarkoittaisi, että neljäsosa hengitysmaskista ei toimisi hätätilanteessa.
Hän sanoi, että pian Etelä-Carolinassa aloitettuaan työt hän oli huolestunut siitä, että uusien lentokoneiden valmistuspaine johti kokoonpanoprosessin kiirehtimiseen ja turvallisuuden heikkenemiseen, minkä yhtiö kuitenkin kiisti.
Myöhemmin hän kertoi BBC:lle, että työntekijät eivät olleet noudattaneet ohjeita, joiden tarkoituksena oli seurata komponenttien liikkeitä tehtaalla, mikä sallii viallisten komponenttien katoamisen.
Joissakin tapauksissa vialliset osat oli poistettu romukasoista ja asennettu rakenteilla oleviin koneisiin tuotantolinjan viivästysten estämiseksi.
Hän väitti myös, että 787-koneeseen asennettavien hätähappijärjestelmien testeissä havaittiin 25 prosentin vikaprosentti, mikä tarkoittaa, että yksi neljästä ei välttämättä toimisi todellisessa hätätilanteessa.
Barnett kertoi ilmoittaneensa esimiehille huolenaiheistaan, mutta mitään toimenpiteitä ei ollut tehty.
Boeing kiisti hänen väitteensä. Yhdysvaltain ilmailuviranomainen, Federal Aviation Administration (FAA), piti kuitenkin vuonna 2017 tekemässään tarkastuksessa joitakin Barnettin huolia aiheellisina.
Selvityksessä todettiin, että ainakin 53:n ”ei-standardin mukaisen” osan sijaintia tehtaalla ei tiedetty ja niitä pidettiin kadonneina. Boeingille määrättiin korjaavia toimenpiteitä.
Happipullojen ongelmasta yhtiö kertoi vuonna 2017 ”havainneensa toimittajalta saamia happipulloja, jotka eivät toimineet kunnolla”. Se kuitenkin kiisti, että niitä olisi asennettu koneisiin.
Loppuelämän missio
Eläkkeelle jäämisen jälkeen Barnett ryhtyi pitkäkestoiseen oikeusprosessiin yhtiötä vastaan.
Hän syytti Boeingia maineensa tahallisesta vahingoittamisesta ja uransa vaikeuttamisesta hänen esiin nostamien ongelmien vuoksi. Boeing kiisti syytökset.
Barnett oli ollut kuollessaan Charlestonissa tapaukseen liittyvissä oikeuden kuulemisissa.
Viime viikolla hän antoi virallisen lausunnon, jossa Boeingin asianajajat kuulustelivat häntä, ennen kuin hänen oma asianajajansa ristikuulusteli häntä.
Häntä oli määrä kuulla lisää lauantaina. Kun hän ei ilmestynyt, hänen hotellistaan tiedusteltiin hänen olinpaikkaansa.
Hänet löydettiin myöhemmin kuolleena kuorma-autostaan hotellin pysäköintialueelta.