Lisää

    Usko USAn aseelliseen apuun heikkenee

    Yhdysvallat ja Ranska johtivat maailmanlaajuista asevientiä liittolaisilleen viiden viime vuoden aikana, kun taas Venäjän myynti romahti.

    World News Network

    Tukholman kansainvälisen rauhan tutkimusinstituutin (SIPRI) uuden raportin mukaan1 häiritsevien valtioiden aggressiivinen toiminta ohjasi aseiden myyntiä Euroopassa, Lähi-idässä ja Aasiassa viimeisen viiden vuoden aikana.

    Ajatushautomo kertoi maanantaina, että Venäjän sota Ukrainassa kaksinkertaisti aseiden ostot Euroopassa vuosina 2019-2023 verrattuna vuosiin 2014-2018. Ukraina nousi suurimmaksi alueelliseksi aseiden tuontimaaksi ja neljänneksi suurimmaksi maailmanlaajuisesti.

    Asevienti Aasiaan muodosti maailmanlaajuisesti suurimman yksittäisen lohkon – 37 prosenttia. Aseita ostivat innokkaasti Yhdysvaltojen liittolaiset Japani, Australia ja Intia.

    ”Tätä vauhditti pääasiassa yksi keskeinen tekijä: huoli Kiinan pyrkimyksistä”, sanoi SIPRI:n aseiden siirto-ohjelman vanhempi tutkija Pieter Wezeman.

    Esimerkiksi Japani kasvatti asetuontiaan yli kaksinkertaiseksi tilaamalla muun muassa 400 pitkän kantaman ohjusta, jotka kykenevät osumaan Pohjois-Koreaan ja Kiinaan.

    Myös Yhdysvaltojen liittolaiset Qatar, Egypti ja Saudi-Arabia johtivat hankintoja Lähi-idässä, joka muodosti 30 prosenttia maailmanlaajuisesta tuonnista.

    ”Ei se ole pelkästään pelkoa Iranista. Se on itse asiassa sotatila”, Wezeman sanoi. ”Viimeisten kymmenen vuoden aikana Saudi-Arabia on itse asiassa käyttänyt näitä aseita operaatioissa, joita se johtaa itsenäisesti, mukaan lukien Jemenissä. Tätä pidetään Saudi-Arabialla suorana yhteenottona Iranin kanssa proxyjen kautta.”

    Myös alueellinen kilpailu näytteli omaa rooliaan.

    Esimerkiksi Qatar nelinkertaisti asetuontiaan sen jälkeen, kun Saudi-Arabia ja Arabiemiraatit asettivat Persianlahden maan saartoon vuonna 2017. Qatar tilasi taistelukoneita Yhdysvalloilta, Ranskasta ja Isosta-Britanniasta.

    ”Elämme siirtymäajassa, joka on epätasapainossa ja epävakaa. YK:lla on lähinnä symbolinen rooli. On olemassa kokonainen luokka revisionistisia valtioita”, kreikkalais-amerikkalaisen yliopiston historian professori Konstantinos Filis kertoi.

    ”Länsi-mielisissä valtioissa on epävarmuutta siitä, pystyykö Yhdysvaltojen voima estämään hyökkäyksen heitä vastaan”, Filis sanoi. ”Ne sanovat: ’Jos en aseista, ei ole ketään suojelemassa minua, ei ole monenkeskisiä vahvoja mekanismeja kuten aiempina vuosina, joten minun on varauduttava tulevaan hyökkäykseen’.”


    Viitteet
    1. https://www.sipri.org/

    Uusimmat

    Sananvapaus on Ihmisoikeus - Vastusta kaikkia yrityksiä rajoittaa sitä.
    Hyvää uutiskesää! - verkkomedia.org
    LähdeAljazeera

    Enemmän luettavaa