Lisää

  Himoksella juhlittu ilman lupaa

  Poliisi on aloittanut esitutkinnan liittyen Himoksella juhlittuihin luvattomiin juhliin 10.2. - 11.2.2024.

  World News Network

  Poliisi on aloittanut esitutkinnan liittyen Jämsän Himoksen eräässä vuokramökissä 10.2. – 11.2.2024 olleiden tapahtumien osalta.

  -Asiassa on syytä epäillä, että eräässä vuokramökissä on järjestetty tilaisuus, mihin on myyty lippuja ja mistä ei ole poliisille ennakkoon ilmoitettu. Tilaisuus päättyi siihen, että poliisi poisti arvionsa mukaan noin 200 henkilöä kyseiseltä mökiltä. Asiaa tutkitaan epäiltynä kokoontumisrikkomuksena. Muut mahdolliset rikosnimikkeet tarkentuvat myöhemmin, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Veli-Pekka Välisaari.

  Poliisi muistuttaa, että kun kyseessä on avoin tilaisuus, johon kuka tahansa voi joko ilmaiseksi tai pääsylipun ostamalla osallistua, on kysymyksessä yleisötilaisuus. Yleisötilaisuuden järjestämisestä ja siihen liittyvistä vastuista ja velvoitteista säädetään kokoontumislaissa.

  Muista yleisötilaisuusilmoitus

  Pääsääntöisesti yleisötilaisuudesta tulee aina ilmoittaa kirjallisesti järjestämispaikan poliisille, poikkeuksena aivan pienimmät tapahtumat, joissa osallistujamäärä on pieni ja tapahtuman luonne sellainen, että sivullisille ja ympäristölle ei aiheudu vaikutuksia eikä tapahtuma vaadi esimerkiksi järjestyksenvalvontaa tai erillisiä liikennejärjestelyjä.

  Ilmoitus tulee kuitenkin aina tehdä mm. osallistujamäärältään suuremmista tapahtumista, myöhäisenä ajankohtana järjestettävistä tapahtumista, pelastussuunnittelua vaativista tapahtumista (mm. yli 200 henkilön tilaisuudet), anniskelua sisältävistä tapahtumista, tapahtumista, joissa tarvitaan järjestyksenvalvontaa tai liikenteenohjausta sekä tapahtumista, jotka herättävät voimakkaita tunteita.

  Yleisötilaisuusilmoituksen liitteeksi tulee toimittaa mm. tapahtuman järjestäjän yhteystiedot, selvitys tapahtumasta ja sen ohjelmasta, järjestämispaikan omistajan lupa paikan käyttämiseen tilaisuudessa, arvioitu yleisömäärä, tapahtuman ajankohta, turvallisuus- ja pelastussuunnitelma, tieto mahdollisesta anniskelusta, tieto mahdollisesta vastuuvakuutuksesta, suunnitelma mahdollisista liikennejärjestelyistä sekä tiedot muista tapahtuman mahdollisista erityispiirteistä. On huomioitava, että yleisötilaisuuden järjestäminen vaatii aina mm. järjestämispaikan omistajan luvan kyseisen paikan käyttämiseen tilaisuudessa. Yleisötilaisuusilmoituksen voi tehdä joko poliisin sähköisessä asiointipalvelussa tai poliisin nettisivuilta löytyvällä lomakkeella. Yleisötilaisuusilmoitus on maksullinen.

  Järjestäjällä on vastuunsa

  -Kokoontumislain mukaan yleisötilaisuuden järjestäjän on huolehdittava järjestyksen ja turvallisuuden säilymisestä sekä lain noudattamisesta tilaisuudessa. On syytä muistaa, että tapahtumasta ilmoittamatta jättäminen ei vapauta tilaisuuden järjestäjää tästä vastuusta. Järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi järjestäjä voi asettaa tapahtumaansa mm. järjestyksenvalvojia, toteaa komisario Sari Pöntinen lupavalvonnasta.

  Poliisin nettisivuilta (linkki lopussa) löydät kattavasti tietoa yleisötilaisuuden järjestämiseen. Poliisi kehottaa yleisötilaisuuden järjestäjiä aloittamaan suunnittelun hyvissä ajoin, jotta kaikki vaadittavat asiat ehditään suunnitella ja toteuttaa laadukkaasti. Yleisötilaisuusilmoitus poliisille tulee tehdä vähintään 5 vuorokautta ennen tapahtumaa, mutta esimerkiksi pelastussuunnitelma tulee toimittaa pelastusviranomaiselle jo 14 vuorokautta ennen tapahtumaa.

  -Tämänkaltaiset mökkijuhlat voivat vaarantavat merkittävästi yleistä järjestystä ja turvallisuutta. Esimerkiksi 10 hengen mökki ei ole missään mielessä turvallinen paikka järjestää juhlia näin suurelle joukolle ihmisiä ja jos tästä olisi tieto poliisille asianmukaisesti toimitettu, olisi tähän turvallisuuteen varmasti puututtu. Esimerkiksi hätäpoistumisen mahdollistamiseksi majoitustiloille on asetettu enimmäishenkilömäärät, eikä näitä määriä sovi ylenkatsoa. Samoin tuollaisen ihmismäärän osalta yksittäinen mökin vuokraaja ei pysty vastaamaan järjestyksen ylläpidosta, toteaa Pöntinen.

  Poliisi kohtaa Himoksen alueella valitettavan säännöllisesti tällaisia mökkijuhlia, jotka jostain syystä ovat karanneet niitä järjestäneiden tahojen hallinnasta. On hyvin tavallista, että mökkiin pyrkii ulkopuolisia henkilöitä tai itse juhlaväen joukossa alkaa alkoholin ja muita päihteiden nauttimisen jälkeen tappeluja ja muita häiriöitä. Tällainen yhteinen hauskanpito kaveriporukalla ei ole missään nimessä kiellettyä, mutta erityisesti niissä tilanteissa, kun tällaisia juhlia aletaan mainostamaan ja tekemään niistä sitä kautta julkisia, kasvavat riskit erilaisille häiriöille merkittävästi, toteaa alueen komisario Teemu Karhunen.

  Tietoa yleisötilaisuuden järjestämisestä

  Uusimmat

  Sananvapaus on Ihmisoikeus - Vastusta kaikkia yrityksiä rajoittaa sitä.
  Kuuntele uutiset - VerkkoAudio - verkkomedia.org

  Enemmän luettavaa