Lisää

  Syrskyi: Droonisodankäynti avainasemassa Venäjää vastaan

  Molempien osapuolten lisääntynyt droonien käyttö on siirtänyt konfliktia pois taistelukentältä iskuihin toistensa sotilaalliseen, energia- ja liikenneinfrastruktuuriin.

  World News Network

  Miehittämättömien järjestelmien eli droonien kehittäminen on avainasemassa, jotta Kiova saa etulyöntiaseman ”lukumääräisesti ylivoimaisiin” Venäjän joukkoihin nähden, Ukrainan komentaja Oleksandr Syrskyi sanoi myöhään maanantaina.

  ”Miehittämättömien järjestelmien käytön kehittäminen on prioriteettini”, Syrskyi totesi Telegramissa tavattuaan varamiehensä Vadym Sukharevskyin. ”Etsimme epäsymmetrisiä ratkaisuja saavuttaaksemme laadullisen etulyöntiaseman numeerisesti ylivoimaista vastustajaa vastaan.”

  Samalla kun Ukrainan armeija kärsii ase- ja miehistöpulasta taistelukentällä, Moskovan joukot ovat lisänneet painetta koko rintamalla ja saavuttaneet asteittain voittoja.

  Presidentti Vladimir Putin, jolle annettiin sunnuntaina uudet kuusi vuotta vallassa Venäjän presidentinvaalien voittamisen jälkeen, sanoi Moskovan joukoilla olevan etulyöntiasema Ukrainan taistelukentällä ja sanoi jatkavansa Ukrainan sotilasoperaatiota.

  Droonisodankäynti muuttaa koko taistelun kuvaa

  Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi määräsi osana sotilaallisia uudistuksiaan helmikuussa perustamaan Ukrainan asevoimiin erillisen droneille omistetun haaran. Sukharevskyi määrättiin vastaamaan miehittämättömien järjestelmien kehittämisestä ja niiden sotilaskäytöstä.

  Sotilaalliset analyytikot ovat pohdiskelleet, että droonit voisivat teoriassa antaa Ukrainalle teknologisen etulyöntiaseman Moskovaan verrattuna, kun otetaan huomioon sen pula tykistöammuksista ja muista perinteisemmistä aseista. Mutta myös Venäjän drooniteollisuus kehittyy nopeasti, joten on erittäin epätodennäköistä että Ukraina saa minkäänlaista etulyöntiasemaa jo reilu kaksi vuotta kestäneessä sodassa. Ukrainan aloittama, mutta Venäjän pian oppima droonisodankäynti on näytellyt suurta osaa molempien osapuolien sotatoimissa.

  Suomen puolustusvoimat seuraa tarkasti Ukrainan sodan droonien käyttöä ja onkin jo ottanut oppia droonisodankäynnin puolustustekniikoista. Ukrainan sota on ensimmäinen suurempi konflikti, jossa droonien käyttö on näin suurta ja avainasemassa. Droonitiedustelun avulla puolustaja näkee vihollisen liikkeet koko ajan, ja pystyy reagoimaan muuttuviin tilanteisiin nopeasti.

  Uusimmat

  Sananvapaus on Ihmisoikeus - Vastusta kaikkia yrityksiä rajoittaa sitä.
  Kuuntele uutiset - VerkkoAudio - verkkomedia.org
  LähdeREUTERS

  Enemmän luettavaa