Lisää

  Aamulehti poisti 551 toimittaja Matti Kuuselan juttua verkosta

  Juttujen yksityiskohdista paljastui epäselvyyksiä, joiden vuoksi toimituksessa päädyttiin poikkeukselliseen ratkaisuun. Lukijoiden on voitava erottaa tosiasiat sepitteestä ja mielipiteellisestä aineistosta.

  World News Network

  Aamulehti on päätynyt poistamaan verkosta 551 lehden entisen toimittajan, Matti Kuuselan, juttua. Lisäksi kolmeen juttuun on tehty muokkauksia. Nämä jutut ovat edelleen luettavissa Aamulehden verkkosivuilla mutta muokkausmerkinnöin varustettuna.

  Poikkeukselliseen ratkaisuun päädyttiin Kuuselan julkaistua torstaina 21. maaliskuuta muistelmakirjansa Journalisti – Toisenlainen toimittaja. Kirjassa Kuusela paljastaa kolmessa eri kohdassa, kuinka hän on kirjoittanut Aamulehden juttuihinsa mukaan sepitettä.

  ”Journalismin uskottavuuden nimissä tällainen hyvin poikkeuksellinen ratkaisu oli pakko tehdä. Jo journalistin ohjeet velvoittavat meitä huolehtimaan juttujemme todenperäisyydestä. Lisäksi yleisöllä on oikeus todenmukaiseen tietoon”, sanoo Aamulehden vastaava päätoimittaja Sanna Keskinen.

  Kuusela kirjoittaa kirjassaan keksineensä ruotsalaisen kirjailijan ja tämän kirjaa siteeraavan kohdan juttuunsa, joka kertoo souturetkestä Nokialta Tampereelle. Juttu julkaistiin vuonna 2008.

  ”Minulla oli joskus nuorempana tapana käyttää vähän mielikuvitusta ja huvitusta ja sujauttaa asiallisen jutun sisään hyväntahtoista fiktiota”, kirjoittaa Kuusela.

  Maailmalla vastaavia tapauksia on ollut silloin tällöin. Vuonna 2002 uutistoimisto AP irtisanoi toimittaja Christopher Newtonin, joka oli sepittänyt juttuihinsa asiantuntijoita ja organisaatioita. Seuraavana vuonna New York Timesin toimittaja Jayson Blair osoittautui valheellisten juttujen sarjatehtailijaksi.

  Vuoden 2018 lopulla Saksalaisen Der Spiegel -lehden tähtitoimittaja Claas Relotius jäi kiinni faktojen vääristelystä ja haastateltavien keksimisestä. Vuonna 2022 USA Today poisti 23 juttua, joista oli löytynyt keksittyjä lähteitä.

  Uusimmat

  Sananvapaus on Ihmisoikeus - Vastusta kaikkia yrityksiä rajoittaa sitä.
  Kuuntele uutiset - VerkkoAudio - verkkomedia.org
  LähdeAamulehti

  Enemmän luettavaa