Lisää

  VIDEO: Terrori-isku Moskovassa, asemiehet ampuivat ihmisjoukkoa

  133 ihmistä on kuollut viimeisimpien tietojen mukaan ja 107 taistelee sairaalassa hengestään Venäjän viranomaisten mukaan. Islamic State on ilmoittanut olleensa iskun takana.

  World News Network

  4 naamioitunutta ja aseistautunutta militanttia avasi tulen automaattiaseilla ihmisiä kohden Crocus City Hall -konserttisalissa lähellä Moskovaa. Konserttisalissa oli määrä esiintyä venäläinen neuvostoaikainen rock-yhtye Picnic. Kaikki neljä ampujaa on otettu kiinni heidän yrittäessään paeta turvaan kohti Ukrainaa.

  Venäläisten uutistoimistojen mukaan paikalle lähetettiin 50 ambulanssimiehistöä.

  Paikalla kuvattujen videoiden perusteella rakennus on sytytetty myös tuleen. Liekit leimahtivat taivaalle ja mustat savupilvet nousivat tapahtumapaikan yläpuolelle, videoilla näkyi.

  ”Kauhea tragedia tapahtui tänään kauppakeskuksessa Crocus Cityssä”, Moskovan pormestari Sergei Sobyanin sanoi jatkaen: ”Olen pahoillani uhrien läheisten puolesta.”

  Venäjä ilmoitti lauantaina pidättäneensä 11 ihmistä, mukaan lukien neljä epäiltyä ampujaa, Moskovan lähellä sijaitsevaan konserttisaliin tehdystä iskusta. Venäjän valtion tutkintakomitean mukaan 133 ihmistä sai surmansa iskussa.

  Islamistien militanttiryhmä ISIS-K on ottanut vastuun perjantain iskusta.

  Tekijät yrittivät paeta teon jälkeen Ukrainaan turvaan Venäjän viranomaisilta. Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n mukaan iskun tekijöillä oli yhteyksiä Ukrainassa, jotka olisivat valmistelleet heille ikkunaa rajanylitystä varten. Iskun tekijät pidätettiin lähellä Ukrainan rajaa. FSB lisäsi myös, että tekijät siirrettiin Moskovaan.

  Valkoinen talo sanoi, että Yhdysvaltain hallitus jakoi Venäjälle tämän kuun alussa tietoja suunnitellusta iskusta Moskovaan ja antoi julkisen varoituksen Venäjällä oleville amerikkalaisille 7. maaliskuuta. Valkoinen talo sanoi myös, että Islamic State on yksin vastuussa iskusta.

  Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettiläs Anatoli Antonov sanoi varhain sunnuntaina, että Yhdysvallat ei ollut jakanut suurlähetystölle mitään tarkkoja tietoja ennen ampumista.

  ”Ei mitään yksityiskohtaista tietoa, meille ei annettu mitään”, Antonov sanoi Venäjän valtion uutistoimiston TASSin mukaan. Hän sanoi, ettei hyökkäyksen jälkeenkään ole ollut yhteyttä.

  Yhdellä kiinniotetuista julkaistulla videolla näkyy, kuinka yhtä epäillyistä, nuorta, parrakasta miestä, kuulustellaan aggressiivisesti tienvarrella. Hän vastasi venäjäksi voimakkaalla aksentilla sarjaan kysymyksiä. Hän kertoi lentäneensä Turkista 4. maaliskuuta ja saaneensa tuntemattomilta ihmisiltä Viestisovellus-Telegramin kautta ohjeet hyökkäyksen toteuttamiseksi rahaa vastaan.

  Militantit ovat kertoneet kuulusteluissa saaneensa tuntemattomilta ihmisiltä oleskeluun oikeuttavat dokumentit rajaa ylittäessään.

  On perusteltua esittää kysymys, mistä Yhdysvallat tiesi iskun tulevan. On myös perusteltua kysyä, miksi ISISin haara, josta ei ole kuultu koskaan aikaisemmin, olisi nyt aktivoitunut juuri Venäjää vastaan, kun Israel on tappanut muslimeja ja tuhonnut moskeijoita jo kuukausia.

  Yhdysvaltain Venäjän-lähetystö varoitti ennen iskua maaliskuun 7. päivänä, että ihmisten tulisi välttää suuria yleisötilaisuuksia, kuten konsertteja.1

  Yhdysvaltain suurlähetystön verkkosivusto oli hetken aikaa nurin tapahtuneen jälkeen.

  Uutista päivitetty tarkemmilla yksityiskohdilla. Päivitys jatkuu, mikäli lisätietoja ilmenee.

  Verkkomedia

  Victor A. Lausas
  info@verkkomedia.org


  Viitteet
  1. https://shorty.fi/mm7x

  Uusimmat

  Sananvapaus on Ihmisoikeus - Vastusta kaikkia yrityksiä rajoittaa sitä.
  Kuuntele uutiset - VerkkoAudio - verkkomedia.org

  Enemmän luettavaa