Lisää

  YK:n turvallisuusneuvosto teki päätöksen, vaatii tulitaukoa Gazaan

  YK:n turvallisuusneuvosto vaati maanantaina välitöntä tulitaukoa Israelin ja Hamasin palestiinalaismilitanttien välille sekä kaikkien panttivankien välitöntä ja ehdotonta vapauttamista Yhdysvaltojen pidättäytyessä äänestämästä.

  World News Network

  Yhdysvallat pidättäytyi äänestämästä, joten YK:n turvallisuusneuvosto sai viimein päätöslauselman hyväksyttyä. Loput 14 valtuuston jäsentä äänestivät 10 valitun jäsenen muodostaman toimielimen ehdottaman päätöslauselman puolesta.

  ”Palestiinan kansa on kärsinyt suuresti. Tämä verilöyly on jatkunut aivan liian kauan. Velvollisuutemme on lopettaa tämä verilöyly, ennen kuin on liian myöhäistä”, Algerian YK:n suurlähettiläs Amar Bendjama sanoi neuvostolle äänestyksen jälkeen.

  Israelin armeijan radio kertoi vähän ennen neuvoston kokouksen alkua, että Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu peruuttaisi suunnitellun valtuuskunnan Washingtoniin, jos Yhdysvallat ei käytä veto-oikeuttaan päätöslauselmaan.

  Washington oli vastustanut sanaa tulitauko aiemmin lähes kuusi kuukautta kestäneessä sodassa Gazan alueella ja oli käyttänyt veto-oikeuttaan Yhdysvaltain liittolaisen Israelin suojaksi, Israelin kostaessa Hamasille Israelia vastaan 7. lokakuuta tehdyn hyökkäyksen, jossa Israelin mukaan tapettiin 1 200 ihmistä.

  Yli 32 000 palestiinalaista tappaneen sodan maailmanlaajuisen aselepopaineen kasvaessa Yhdysvallat pidättäytyi maanantaina äänestämästä. Tämä mahdollisti YK:n turvallisuusneuvoston vaatimuksen välittömästä tulitauosta muslimien paastokuukauden ramadanin ajaksi, joka päättyy kahden viikon kuluttua.

  Hamasin ottamat panttivangit pitää myös vapauttaa

  Päätöslauselmassa vaaditaan myös kaikkien panttivankien välitöntä ja ehdotonta vapauttamista. Israel sanoo, että Hamas otti 253 panttivankia 7. lokakuuta tekemänsä hyökkäyksen aikana.

  ”Yhdysvaltojen tuki näille tavoitteille ei ole pelkästään retorista. Työskentelemme kentällä kellon ympäri tehdäksemme niistä todellisia diplomatian avulla. Tiedämme, että vain diplomatian avulla voimme viedä tätä asialistaa eteenpäin”, sanoi Yhdysvaltojen YK:n suurlähettiläs Linda Thomas-Greenfield.

  ”Tulitauko voi alkaa välittömästi ensimmäisen panttivangin vapauttamisesta, joten meidän on painostettava Hamasia tekemään juuri niin”, hän sanoi.

  Thomas-Greenfield sanoi, että Yhdysvallat pidättäytyi äänestämästä, koska se ei ollut samaa mieltä kaikesta päätöslauselmassa olevasta ja teksti ei sisällä Hamasin tuomitsemista.

  Turvallisuusneuvoston päätöslauselmassa korostetaan myös kiireellistä tarvetta laajentaa humanitaarisen avun virtaa ja vahvistaa siviilien suojelua koko Gazan alueella. Päätöslauselma toistaa myös vaatimuksensa poistaa kaikki esteet humanitaarisen avun toimituksen tieltä.

  Yhdysvallat on estänyt kolme Gazan sotaa koskevaa neuvoston päätöslauselmaa. Se on myös aiemmin pidättäytynyt äänestämästä kahdesti. Tämä antoi turvallisuusneuvostolle mahdollisuuden hyväksyä päätöslauselmia, joilla pyrittiin lisäämään Gazalle annettavaa apua ja vaadittiin pitkiä taukoja taisteluissa.

  Venäjä ja Kiina ovat myös estäneet kaksi Yhdysvaltojen luonnostelemaa Israelin ja Gazan välistä konfliktia koskevaa päätöslauselmaa – yhden lokakuussa ja toisen viime perjantaina.

  Uusimmat

  Sananvapaus on Ihmisoikeus - Vastusta kaikkia yrityksiä rajoittaa sitä.
  Kuuntele uutiset - VerkkoAudio - verkkomedia.org
  LähdeREUTERS

  Enemmän luettavaa