Lisää

  Israel tuhoaa Gazaa ja Etelä-Libanonia valkoisella fosforilla

  On kulunut 46 vuotta siitä, kun kansainvälinen ihmisoikeuksien tutkimus- ja tukijärjestö, alkuperäiseltä nimeltään Helsinki Watch, perustettiin. Tämä kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö tunnetaan nykypäivänä nimellä Human Rights Watch.

  World News Network

  On myös kulunut 44 vuotta siitä, kun Yhdistyneet Kansakunnat yksiselitteisesti kielsi sytyttävien aseiden käytön,1 joiden katsotaan aiheuttavan tarpeetonta tai perusteetonta kärsimystä taistelijoita kohtaan ja jotka vaikuttavat umpimähkäisesti siviileihin.

  Edelleen, on kulunut tasan 15 vuotta siitä, kun Human Rights Watch julkaisi raporttinsa ”Rain of Fire”.2 Tämä raportti käsitteli Israelin laitonta valkoisen fosforin käyttöä Gazassa. Valkoinen fosfori on hyvin reaktiivista ainetta, joka syttyy herkästi itsestään palamaan, se reagoi joutuessaan kosketuksiin hapen kanssa. Valkoinen fosfori on myös hyvin myrkyllistä ja aiheuttaa iholla vaikeita, syviä ja erittäin tuskallisia palovammoja.

  Israel jatkaa edelleen kansainvälisen oikeuden halveksuntaansa, palestiinalaisten kansanmurhaa3 ja valkoisen fosforin käyttöä. Ei pelkästään vain palestiinalaisia vastaan, vaan he kylvävät valkoista fosforia myös Etelä-Libanoniin. Israelin suorittaessa kansanmurhaa ja etnistä puhdistusta Gazassa, tuhoavat he samalla libanonilaisia sekä heidän maitaan muuttaen ne käytännössä asuinkelvottomiksi kylvämällä alueelle valkoista fosforia.

  Ja koko maailma vain katsoo sivusta ja on hiljaa.

  Libanonista on kerätty ja tutkittu näytteitä

  Abbas Baalbaki, ympäristökemian tutkija Beirutin amerikkalaisesta yliopistosta (AUB), oli tutkinut Israelin Libanonin maaperään pudottamaa valkoista fosforia jo lähes kuuden kuukauden ajan.4

  Sitten eräänä päivänä näyte, jota hän ja hänen kollegansa katselivat, syttyi tuleen. Näin ei olisi pitänyt tapahtua. Näytteet oli pudotettu Kfar Kilan yli 17. lokakuuta ja kerätty 10. marraskuuta alueella sateen jälkeen. Näytteitä oli tutkittu lähes kuukauden ajan ennen kuin Baalbaki tutki niitä.

  Baalbaki oli lukenut kaiken valkoista fosforia koskevan kirjallisuuden ja ryhtynyt kaikkiin varotoimiin – näytteiden ei olisi pitänyt olla aktiivisia. ”Ne alkoivat päästää savua”, Baalbaki kertoi.

  Muutaman sekunnin altistuminen höyryille riitti aiheuttamaan Baalbakille aivosumua, keskittymiskyvyn puutetta, äärimmäistä päänsärkyä, väsymystä ja vatsakramppeja päivien ajaksi. ”Soitin kollegalleni ja kysyin, miltä hänestä tuntuu”, Baalbaki sanoi. ”Hänellä oli samat oireet.”

  ”En ollut ymmärtänyt kuinka myrkyllistä se on.”

  Libanoniin pudonnut valkoinen fosfori, Baalbaki uskoo, pysyy aktiivisena, erittäin myrkyllisenä ja syttyvänä paljon pidempään kuin aihetta koskevat tiedot antavat ymmärtää.

  Baalbaki liittyy libanonilaisten tutkijoiden ja asiantuntijoiden joukkoon, joka varoittavat, että Israel aiheuttaa pitkäaikaista ja mahdollisesti peruuttamatonta vahinkoa Etelä-Libanonin ympäristölle, maataloudelle ja taloudelle, potentiaalisesti tehden alueesta asuinkelvottoman.

  Valkoisen fosforin käyttö on kiellettyä. al-Bustan, lähellä rajaa, 15.10.2023 | Hussein Malla

  Israel jatkaa kiellettyjen aseiden käyttöä

  Vuonna 2013, sen jälkeen, kun ihmisoikeusjärjestöt syyttivät Israelia sotarikoksista vuosien 2008–2009 Gazan hyökkäyksessä, Israelin armeija ilmoitti alkavansa rajoittaa valkoisen fosforin käyttöä savuverhoammuksissa taajama-alueilla, määrittelemättömiä poikkeuksia lukuun ottamatta.

  Oikeassa reunassa näkyvät vaaleat ammukset keltaisella raidalla ovat valkofosforiammuksia. | Mostafa Alkharouf

  On päivän selvää, ettei Israel käytä valkoista fosforia ainoastaa savuverhona. Amnesty International keräsi vakuuttavia todisteita5 siitä, että Israelin armeija on käyttänyt valkoista fosforia sisältäviä tykistöammuksia tiheään asutuilla siviilialueilla myös Gazan alueella, joista monia voidaan pitää laittomina ja mielivaltaisina hyökkäyksinä.

  YK vaatii aseiden kauppasaartoa Israelille.3 Kansainvälisen yhteisön on aika siirtyä sanoista tekoihin.

  Verkkomedia

  Victor A. Lausas
  info@verkkomedia.org


  Viitteet
  1. https://shorty.fi/c1R8
  2. https://shorty.fi/oy99
  3. https://shorty.fi/JqRc
  4. https://shorty.fi/aAZi
  5. https://shorty.fi/8BWT

  Uusimmat

  Sananvapaus on Ihmisoikeus - Vastusta kaikkia yrityksiä rajoittaa sitä.
  Kuuntele uutiset - VerkkoAudio - verkkomedia.org

  Enemmän luettavaa