Lisää

  Yle: ”Putin oikeuttaa iskut Eurooppaan” totta vain osittain

  Kotimainen verorahoin kustannettu ja tuotettu Yleisradio mainostaa olevansa kotimaan luotetuin media. Sensaatiohakuinen klikkiotsikkouutisointi ei kuitenkaan sovi Yleisradiolle, jonka tehtävä on neutraali ja puolueeton tiedottaminen, ei narratiivin ylläpitäminen.

  World News Network

  Kotimainen verorahoin kustannettu ja tuotettu Yleisradio mainostaa olevansa kotimaan luotetuin media. Tähän on vaikea ottaa kantaa tietämättä jokaisen eri median ”luotettavuusastetta”. Yhdenkään aidosti luotettavan median ei kuitenkaan tarvitse erikseen mainostaa olevansa luotettava tai kirjoittavansa totuuksia – se tiedetään kyllä muutenkin. Teoriassa tämä absurdilta kuulostava, todennäköisesti toimituksen sisältä kumpuava väite voi kuitenkin pitää paikkansa, sillä luottamus muitakaan kotimaan medioita kohtaan ei ole mediataloille mikään suuren ylpeyden aihe.

  Yleisradion luotettavuutta on viimeaikoina rapauttanut muiden muassa vastaavan päätoimittajan lausunnot Kuuselan sepitteistä. Fakta ja fiktio ovat eri asioita, joista jälkimmäinen ei kuulu uutistyöhön, edes kerronnalliseen. Yleisradion uutisointi onkin vaikuttanut jo pitkään siltä, että kaunokirjallisuus ja runous ovat toimituksessa varsin laaja-alaisesti käytössä.

  Video, josta uutisessa on kyse, on nähtävissä esimerkiksi Reutersin verkkosivuilla.1

  Sensaatiohakuinen uutisointi ei kuulu Yleisradiolle

  Videolla Putin sanoo, että jos länsi toimittaa Ukrainalle F-16 hävittäjiä, niin ne ammutaan alas. Hän lisäsi myös, että jos näitä hävittäjiä operoidaan kolmansien maiden lentokentiltä, niin ne ovat laillisia kohteita, missä ikinä ovatkaan.

  On täysin absurdia ajatella, että eurooppalaiset lentäjät olisivat immuuneja Venäjän ilmatorjunnalle, vain koska hihassa ei ole Ukrainan lippua. Ja jos Venäjää vastaan hyökätään lentokoneilla, ja lentokoneita säilytetään iskujen välissä kolmannen osapuolen lentokentillä, niin ilmaiskut käynnistetään silloin tämän kolmannen osapuolen maaperältä. Tällöin on päivän selvää että tämä kolmas osapuoli on silloin myös sodan osapuoli. Tällainen toiminta myös eskaloisi konfliktia entisestään, sekä laajentaisi konventionaalisen sodankäynnin Ukrainan ulkopuolelle.

  Jos eurooppalaiset kuvittelevat, että voivat iskeä Venäjää vastaan omilta kentiltään ja ”tulla kotiin turvaan”, he tulevat huomaamaan erehdyksensä. Tämä on ajatus, jonka joku täysin todellisuudesta irrallaan oleva on kehitellyt, eikä se kestä lähempää tarkastelua miltään osin.

  Väitteet siitä, että ”Putin oikeuttaa iskut Eurooppaan” ovat sensaatiohakuisia ja tarkoitushakuisesti liioiteltuja. Putin ei ole sanonut hyökkäävänsä Eurooppaan, mutta hänellä on täysi oikeus puolustautua Venäjää kohtaan tehtyjä iskuja vastaan, sekä myös kostaa iskut Venäjää vastaan, teki ne kuka hyvänsä.

  Ehkä Yleisradion tulisi vaihtaa oikolukijansa sekä faktantarkastajansa, tai sitten vastaavasti palkata paremmin Englantia osaavia kääntäjiä. Tällainen uutisointi ei ole omiaan herättämään luottamusta Yleisradiota kohtaan.

  Verkkomedia

  Victor A. Lausas
  info@verkkomedia.org


  Viitteet
  1. https://shorty.fi/pVmn

  Uusimmat

  Sananvapaus on Ihmisoikeus - Vastusta kaikkia yrityksiä rajoittaa sitä.
  Kuuntele uutiset - VerkkoAudio - verkkomedia.org

  Enemmän luettavaa