Lisää

    Uudet todisteet herättävät kysymyksiä Baltimoren siltakatastrofissa

    Yhdysvalloissa Marylandin osavaltiossa sattuneessa rahtilaivan siltaan törmäyksessä ja sen seurauksena romahtaneen sillan tapauksessa on joitakin epäjohdonmukaisuuksia, jotka herättävät kysymyksiä.

    World News Network

    Kun Baltimoren satamasta Francis Scott Key -sillan alitse Sri Lankaan matkalla ollut massiivinen Singaporen lipun alla purjehtiva konttilaiva Dali lähti Baltimoren Seagirtin satamaterminaalista, oli vuorokausi juuri vaihtunut tiistaksi. Kello oli 00:39 yöllä, paikallista aikaa. Keväinen yö oli suhteellisen kirkas mutta kylmä, vain pari lämpöastetta nollan yläpuolella. Satunnaisia ohi lipuvia pilviä seilasi taivaalla, joskin varsin verkkaisesti, tuuli oli lähes täysin tyyni.

    Baltimoren satama on yksi Yhdysvaltojen tärkeimmistä, ja samalla yksi Yhdysvaltojen itärannikon vilkkaimmista satamista. Dali oli tullut Baltimoreen New Yorkista, jonne se oli matkannut Panamasta. Baltimoreen Dali tuli lauantaina, viettäen kaksi päivää satamassa.

    Dalin rakensi vuonna 2015 eteläkorealainen Hyundai Heavy Industries. Seuraavana vuonna alus joutui pieneen onnettomuuteen, kun se törmäsi kiviseinään Antwerpenin satamassa. Dali kärsi tuolloin vaurioita, mutta kukaan ei onneksi loukkaantunut. Antwerpenin onnettomuus osoittautui inhimilliseksi virheeksi. Tapauksesta syytettiin aluksen päällikköä ja aluksella ollutta luotsia.1

    Dalissa oli Baltimoren satamasta lähdettyä 22-henkinen intialainen miehistö2, sekä kaksi luotsia ohjaamassa rahtialusta pois satamasta.3 Dali oli juuri aloittamassa 27 vuorokauden mittaisen matkan kohti Sri Lankaa, määränpää oli määrä saavuttaa 22. huhtikuuta.

    Tapaus on herättänyt paljon kysymyksiä. Miten on mahdollista, että jopa kolmen kilometrin mittainen Francis Scott Key -silta sortuu? Mitä oikein tapahtui? Oliko tämä onnettomuus, vai jotain ihan muuta?

    Aluksella ollut musta laatikko on tallentanut kaiken aluksen datan, se antaa yksityiskohtaisen katsauksen aluksen tapahtumiin ja niiden kulkuun, sekä vastaa osaltaan joihinkin kysymyksiin.4 Sataman laivaliikennettä pystyy tarkastelemaan myös Youtubeen ladatusta VesselFinder-palvelun videosta, josta Dalin viimeisimmän matkan näkee sekunnilleen.5

    Tapahtumien kulku

    Dali lähti Baltimoren Seagirtin meriterminaalista klo 00:39. Kaksi hinaajaa avusti Dalia satamassa ja auttoi massiivista, 300m pitkää alusta kääntymään kohti satamaan ja satamasta pois johtavaa laivaväylää.

    Vajaa kolmekymmentä minuuttia myöhemmin, klo 01:07, alus saapui laivaväylään, Fort McHenry -kanavaan. Hinaajat Eric McAllister sekä Bridget McAllister erkanivat Dalin luota, ja alus lähti matkalle hitaasti laivaväylää edeten. Nopeutta aluksella oli alle 9 solmua, suunta 141 astetta.

    Reilu vartti myöhemmin aluksella alkoi tapahtua. Aluksen komentosillan audiotallennin tallensi useita hälytyksiä kello 01:24. Samoihin aikoihin matkatietojen tallennin (VDR) lopetti aluksen järjestelmätietojen tallentamisen, mutta audiotallennin pystyi kuitenkin jatkamaan äänen nauhoittamista vaihtoehtoisesta virtalähteestä.

    Kaksi minuuttia myöhemmin, kello 01:26 VDR palasi toimintaan ja jatkoi Dalin järjestelmätietojen tallentamista. VDR onnistui tällöin taltioimaan ohjauskomentoja ja käskyjä aluksen sivuttaispropulsiojärjestelmälle.

    Luotsi lähetti samalla minuutilla VHF-radiopuhelun lähellä oleville hinaajille, pyytäen että he tulisivat auttamaan pulaan joutunutta alusta. Maryland Transportation Authorityn (MDTA) tiedot osoittivat, että luotsiyhdistyksen keskus soitti MDTA:n päivystäjälle sähkökatkoksen vuoksi.

    Tässä vaiheessa Dali alkoi kaartamaan oikealle, kohti Francis Scott Key -sillan kantavaa tukipylvästä. Fort McHenry -kanava on luotisuora, siinä ei ole mutkia ennen siltaa.

    Kello 01:27 luotsi määräsi Dalin pudottamaan satama-ankkurin muiden ohjauskomentojen ohella. Luotsi teki myös toisen VHF-radiopuhelun ilmoittaen, että alus oli menettänyt kaiken tehonsa ja oli lähestymässä Francis Scott Key -siltaa. Muutaman kilometrin päässä ollut Eric McAllister -hinaaja kääntyi ja lähti matkaan kohti Dalia.

    Liikennelaitoksen päivystävä virkailija hälytti kaksi yksikköä – yhtä sillan kummallakin puolella – jotka olivat jo valmiina paikalla, ja määräsi ne pysäyttämään liikenteen sulkemalla kaikki kaistat.

    Kello 01:29 Dali liikkui hieman alle 7 solmua. VDR tallensi 33 sekuntia ääntä, joka tuli aluksen törmättyä siltaan. Luotsi soitti Yhdysvaltain rannikkovartiostolle ja ilmoitti sillan romahtaneen. Tämä on viimeinen tieto, joka on toimitettu mustasta laatikosta.

    Eric McAllister -hinaaja saavutti sillan tukipalkkiin törmänneen ja pysähtyneen Dalin noin kello 01:43 ollen ensimmäinen alus tapahtumapaikalla.

    Etsintä- ja pelastusoperaatio alkoi tiistaina kello 02:25.

    Törmäystä seurasi sekava tiedotus

    Sillan romahdusta seurasi erittäin sekava tiedotus, sekä etsintä- ja pelastusoperaatio. Tälläkään hetkellä ei ole varmuutta, onko menehtyneitä kaksi vai enemmän. Julkisuuteen on annettu tieto, että sillalla olisi työskennellyt maahanmuuttajataustaisia työmiehiä korjaamassa ajoradalla olevia kuoppia. Kaksi heistä on ilmeisesti pelastettu, joista toinen on väitetysti sairaalahoidossa.

    Kaksi ruumista on kuulemma löytynyt sillan keskivaiheilta punaisesta pickup-autosta, sitä ei ole kerrottu ovatko nämä henkilöt osa sillalla työskennellyttä ryhmää. Tämän lisäksi sitten onkin sanottu kuuden työmiehen olevan vielä kateissa. Samalla on myös tiedotettu, että koko sillankorjausryhmässä työskenteli kuusi miestä, joiden kaikkien oletetaan menehtyneen. Tai vastaavasti kahdeksan, joista kaksi olisi elossa.

    Kaikuluotainkuvissa on väitetysti näkynyt myös lisää autoja, koteloituneina siltaromun keskelle. Miten autot ovat päässeet sillalle, jos liikenne on katkaistu? Lukemattomissa julkaistuissa videoissa törmäyksestä ei näy ajavia autoja sillalla törmäyshetkellä.

    Francis Scott Key -sillan romahduksen seuraukset

    Valtatie I-695, jolla silta oli, on Yhdysvaltojen toisiksi vilkkaimmin liikennöity väylä, vain länsirannikolla Kaliforniassa oleva vastaava pohjois-eteläsuunnassa kulkeva valtatie on vilkkaammin liikennöity. Väylä on merkittävä Yhdysvaltain taloudelle ja logistiikalle, se on käytännössä ainoa järkevä väylä, joka yhdistää Koillis-Yhdysvallat maan eteläosiin, jota pitkin on pystynyt kuljettamaan vaarallisia aineita tai ylileveitä kuljetuksia.

    Sillan korjaus tulee viemään pitkän ajan. Kyseessä ei ole pelkästään pinnan yläpuolella näkyvä romahtanut teräsrakennelma, vaan pinnan alla olevat betonivahvistukset joudutaan myös tutkimaan perin pohjin. Jotta tämä voitaisiin tehdä kunnolla, tulee ne ensin nostaa vedestä pois. On mahdollista, että sillan korjaus tulee viemään jopa useita vuosia.

    Vaikka Baltimoren satama saataneenkin auki suhteellisen pian laivaväylän tukkimien siltaromujen poistolla, tällä kriittisen väylän puuttumisella tulee olemaan merkittäviä vaikutuksia Yhdysvaltain taloudelle. Siltaa on käyttänyt jopa 35 000 satamaan matkannutta ajoneuvoa päivittäin.6

    Tapauksesta esiin nousseita kysymyksiä

    1. Mustan laatikon datan perusteella laivaa on ohjattu (annettu ohjauskäskyjä) sillä hetkellä kun laiva lähti kääntymään kohti sillan tukipylvästä. Oliko tämä tarkoituksellista, vai johtuiko se teknisestä viasta tai jopa ulkoapäin tulleesta sabotaasista?

    2. Miten on mahdollista, että sillan molemmissa päissä ovat olleet viranomaiset valmiina odottamassa käskyä katkaista liikenne? Baltimore kärsii huomattavasta poliisipulasta, ja tästä on annettu lukuisia varoituksia. Tilanne on ollut jopa niin huono, että lähteiden mukaan yli 61 000 asukkaan alueella on partioinut välillä vain kolme poliisia.7 Jos sillan päissä ovat olleet liikenneviraston työntekijät, mitä he ovat tehneet keskellä yötä sillalla, jolla ei ole siltavahtia, vielä molemmissa päissä samaan aikaan, odottaen käskyä katkaista liikenne?

    3. Miten on mahdollista, että laivasta katoaa samalla hetkellä virta, sen VDR-järjestelmä sammuu vaikka audiotallenne toimii varavoimalla, ja laiva lähtee kääntymään kohti siltaa?

    Francis Scott Key -silta on nimetty Yhdysvaltojen kansallislaulun sanoittajan mukaan. On vähintäänkin symbolista, että silta sortui.

    Verkkomedia

    Victor A. Lausas
    info@verkkomedia.org


    Viitteet
    1. https://shorty.fi/yYIj
    2. https://shorty.fi/-JGW
    3. https://shorty.fi/bI4h
    4. https://shorty.fi/yaQ7
    5. https://shorty.fi/NfIz
    6. https://shorty.fi/dhEK
    7. https://shorty.fi/V3h2

    Uusimmat

    Sananvapaus on Ihmisoikeus - Vastusta kaikkia yrityksiä rajoittaa sitä.
    Kuuntele uutiset - VerkkoAudio - verkkomedia.org

    Enemmän luettavaa