Lisää

    Israelin ilmaisku tappoi 7 kansainvälistä avustustyöntekijää

    World Central Kitchen -saattueen iskussa tapettiin Australian, Britannian ja Puolan kansalaisia sekä palestiinalaisia sekä Yhdysvaltojen ja Kanadan kaksoiskansalainen.

    World News Network

    Lue lisää: Israel murhasi WCK-saattueen täysin tarkoituksella

    Kuuntele uutinen:

    Pääministeri Benjamin Netanyahu sanoi tiistaina, että Israel tappoi erehdyksessä seitsemän avustusjärjestö World Central Kitchenin palveluksessa työskentelevää ihmistä Gazan ilmaiskussa. Yhdysvallat ja muut liittolaiset vaativat selityksiä tuomitessaan iskun laajasti.

    Israelin armeija ilmaisi ”vilpittömän surun” tapauksesta, joka lisäsi kansainvälistä painetta Gazan katastrofaalisen humanitaarisen tilanteen helpottamiseksi lähes kuusi kuukautta Israelin piirityksen ja Palestiinan erillisalueelle hyökkäämisen jälkeen.

    Julkkiskokki Jose Andresin perustama WCK kertoi, että sen henkilökunta matkusti kahdessa panssaroidussa autossa joissa oli hyväntekeväisyysjärjestön logo, sekä merkitsemättömällä ajoneuvolla. Saattue oli koordinoinut liikkeensä Israelin armeijan kanssa, joten he tiesivät missä saattue ajoi ja keitä saattueessa oli.

    ”Valitettavasti kuluneen päivän aikana tapahtui traaginen tapahtuma, jossa joukkomme tahattomasti vahingoittivat ei-taistelijoita Gazan alueella”, Netanyahu sanoi videolausunnossa.

    ”Tätä tapahtuu sodassa. Suoritamme perusteellisen tutkimuksen ja olemme yhteydessä hallituksiin. Teemme kaikkemme estääksemme sen toistumisen.”

    Israelin armeija lupasi ”riippumattoman, ammattimaisen asiantuntijaelimen” alkavan tutkimaan tapausta.

    Ainakin 196 humanitaarista työntekijää on kuollut Gazassa lokakuun jälkeen YK:n mukaan, ja Hamas on aiemmin syyttänyt Israelia tulen kohdistamisesta avunjakelupaikkoihin.

    Pahoittelut ja vaatimukset pelkkää sanahelinää ilman konkreettisia toimia

    Britannian pääministeri Rishi Sunak kertoi tiistaina puhelussa Netanyahulle, että Britannia oli järkyttynyt kuolemantapauksista, joihin kuului kolme brittiä, ja vaati perusteellista ja avointa riippumatonta tutkintaa, Sunakin toimisto sanoi.

    Australian pääministeri Anthony Albanese sanoi ilmaisseensa ”vihaa ja huolta” Netanyahulle erillisessä puhelussa.

    Yhdysvallat, Israelin lähin liittolainen, sanoi, ettei ole todisteita siitä, että Israel olisi tarkoituksellisesti kohdistanut avustustyöntekijöitä, mutta että se oli raivoissaan heidän kuolemansa johdosta ja Israelilla oli velvollisuus varmistaa, ettei Gazan avustustyöntekijöitä vahingoiteta.

    Yhdysvaltain presidentti Joe Biden soitti WCK:n perustajalle Andresille ilmaistakseen surunvalittelunsa. Washington painostaa Israelia tekemään enemmän avustustyöntekijöiden suojelemiseksi, Valkoinen talo sanoi.

    ”Nämä ihmiset ovat sankareita, he juoksevat tuleen, eivät pakoon sitä”, Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi seitsemästä avustustyöntekijästä puhuessaan toimittajille Pariisissa. ”Meillä ei pitäisi olla tilannetta, jossa ihmiset, jotka vain yrittävät auttaa lähimmäisiään, ovat itse vakavassa vaarassa.”

    YK, joka on varoittanut uhkaavasta nälänhädästä Gazassa, vaati jälleen välitöntä humanitaarista tulitaukoa, tiedottaja Stephane Dujarric sanoi.

    Israel pitää kansainvälistä yhteisöä pilkkanaan

    Israel on pitkään kiistänyt syytökset siitä, että se estäisi kiireellisesti tarvittavan ruoka-avun jakelua Gazassa, jota se on piirittänyt sodassa lokakuusta lähtien, sanomalla, että ongelma johtuu kansainvälisten avustusryhmien kyvyttömyydestä toimittaa sitä apua tarvitseville.

    WCK sanoi, että avustussaattue sai osuman, kun se lähti Deir al-Balahin varastostaan purettuaan yli 100 tonnia Gazaan meritse tuotua elintarvikeapua.

    ”Tämä ei ole vain hyökkäys WCK:tä vastaan, tämä on hyökkäys humanitaarisia järjestöjä vastaan, jotka esiintyvät vaikeimmissa tilanteissa, joissa ruokaa käytetään sodan aseena”, sanoi Erin Gore, World Central Kitchenin toimitusjohtaja.

    ”Tämä on anteeksiantamatonta.”

    Yhdysvaltalainen hyväntekeväisyysjärjestö ilmoitti keskeyttävänsä työnsä Gazassa, ja Yhdistyneet Arabiemiirikunnat, jotka ovat rahoittaneet WCK:n jakamat merikuljetukset Gazaan, ilmoitti lykkäävänsä lähetykset odottamaan Israelin turvallisuustakuita ja täydellistä tutkimusta.

    Anera, yhdysvaltalainen avustusryhmä, joka työskentelee osittain WCK:n kanssa, sanoi tiistaina myös keskeyttäneensä toimintansa Gazassa turvallisuussyistä.

    Uusimmat

    Sananvapaus on Ihmisoikeus - Vastusta kaikkia yrityksiä rajoittaa sitä.
    Kuuntele uutiset - VerkkoAudio - verkkomedia.org
    LähdeREUTERS

    Enemmän luettavaa