Lisää

  Israel murhasi WCK-saattueen täysin tarkoituksella

  Israelin armeija hyökkäsi tietoisesti World Central Kitchenin saattuetta vastaan kolmella peräkkäisellä hyökkäyksellä. Sen jälkeen, kun Israelin armeija oli ensin tuhonnut saattueen ensimmäisen ajoneuvon, haavoittuneet siirtyivät siitä toiseen ajoneuvoon. Israel tuhosin tämän toisen ajoneuvon hetken päästä myös, noin 800 metriä ensimmäisestä, sekä kolmannen noin 1.6km toisen auton tuhoamispaikasta. Kolme erillistä iskua täysin asiamukaisesti merkittyjä ajoneuvoja vastaan, Israelin armeijan koko ajan tietäen missä WCK-avustustyöntekijät olivat. Tämä johti avustustoiminnan loppumiseen Gazassa. Kaikelle tapahtuneelle ei ole muuta selitystä kuin se, että teko oli tahallinen, etukäteen suunniteltu ja laskelmoitu murha.

  World News Network

  Lue taustaa: Israelin ilmaisku tappoi 7 kansainvälistä avustustyöntekijää

  Kuuntele uutinen:

  Sanad Verification Agency, Al Jazeeran erillinen tutkimus- ja faktantarkastusyksikkö, on löytänyt todisteet sille, että Israelin armeijan hyökkäykset, joissa kuoli seitsemän ihmistä World Central Kitchenin (WCK) avustussaattueessa, olivat tahallisia.

  Maanantaina kello 22.43 (19.43 GMT) toimittajat raportoivat israelilaisten pommituksesta, joka kohdistui ajoneuvoon Rashid Streetillä Gazan kaistan keskiosassa, seurauksena kuolonuhreja. Tämä vastaa Al Jazeeran haastatteleman kotiseudultaan evakkoon joutuneen henkilön kertomusta, joka vahvisti useita pommi-iskuja klo 23.00-23.30 (20.00-20.30 GMT).

  Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu myönsi, että Israelin joukot olivat toteuttaneet hyökkäyksen. Netanyahu sanoi, että he olivat ”tahattomasti osuneet viattomiin ihmisiin Gazan kaistalla… sellaista tapahtuu sodassa”.

  Sanadin tutkinta on osoittanut, että hyökkäykset olivat itse asiassa tahallisia. Tutkimuksessa, joka pohjautuu avoimen lähteen tietoihin, todistajanlausuntoihin ja tapahtumapaikalta otettuihin valokuviin, laadittiin tapahtumien kronologinen ja maantieteellinen aikajana.

  Liikkeistä keskusteltiin Israelin armeijan kanssa, IDF oli koko ajan tietoinen

  WCK sanoi tiistaina antamassaan lausunnossa, että sen työntekijät olivat lähteneet Deir el-Balahin varastosta purettuaan 100 tonnia elintarvikeapua ja että ”huolimatta liikkumisen koordinoinnista Israelin armeijan kanssa, saattue sai osuman”.

  Pommitusten kohteena oli kolme WCK:lle kuuluvaa ajoneuvoa. Ne tuhottiin järjestelmällisesti yksi kerrallaan – kaksi panssaroitua ja yksi panssaroimaton – tappaen seitsemän eri kansallisuuksia olevaa avustustyöntekijää, mukaan luettuna palestiinalainen kuljettaja, Saif Abu Taha Rafahista.

  Hasan al-Shorbagi on kotiseudultaan evakkoon lähtenyt palestiinalainen, joka asuu perheensä kanssa lähellä pommituspaikkaa. Hasan asuu noin 4,7 kilometrin päässä varastosta. Hän kertoi Al Jazeeralle, että ensimmäiseen autoon osui ammus ja auto paloi kokonaan. Tämä lausunto on yhdenmukainen palaneen panssaroidun auton kuvan kanssa.

  Al-Shorbagin todistuksen mukaan loukkaantuneet siirrettiin ensimmäisestä kohteena olevasta autosta toiseen panssaroituun ajoneuvoon kuljetusten nopeuttamiseksi.

  WCK:n lausunto vahvisti, että saattue poistui varastostaan Deir el-Balahissa – joka näkyy Google Mapsissa koordinaateissa 31°24’54.7″N 34°22’05.1″E – ja suuntasi kohti Rashid Streetiä.

  Tämä etäisyys reitin varrella varastosta Rashid Streetille oli noin kolme kilometriä, ja ensimmäinen auto sai osuman noin 1,7 kilometriä tietä varastolta eteenpäin.

  Ajoneuvot tuhottiin systemaattisesti yksitellen

  Sanadin tutkimuksessa havaittiin, että toinen ajoneuvo oli tuhottu noin 800 metrin päähän paikasta, johon ensimmäinen tuhoutui.

  Kolmas auto oli tuhottu noin 1,6 kilometrin päähän toisesta autosta sen sijainnin perusteella pommituksen jälkeen.

  Tuhoamispaikoilta otetut kuvat osoittavat, että ajoneuvojen katoille ja tuulilaseille oli selvästi merkitty WCK:lle tunnukset, mikä osoitti, että ne olivat vaatimusten mukaisia. WCK:n ja Israelin armeijan välillä oli myös etukäteen keskusteltu liikkeistä.

  Toisesta ja kolmannesta ajoneuvosta otettujen kuvien analyysi osoitti merkkejä ylhäältä sisään tulleesta ja pohjasta ulos menneestä ammuksesta, mikä viittaa siihen, että autot oli tuhottu ilmasta käsin.

  Avustustoiminnan loppuminen todennäköinen motiivi

  Israelin armeija myönsi olevansa vastuussa traagisesta tapauksesta, joka koski avustustyöntekijöiden surmaamista Gazassa maanantai-iltana Israelin ilmahyökkäyksessä.

  Tapaus tuomittiin maailmanlaajuisesti. WCK sanoi, että sen tiimi matkusti ”konfliktivapaalla” vyöhykkeellä iskujen aikaan. WCK kehotti Israelia lopettamaan ”tämän mielivaltaisen tappamisen” Gazassa ja ilmoitti keskeyttävänsä toiminnan alueella.

  Tämä lopputulema mitä suurimmalla todennäköisyydellä oli juurikin se nimenomainen syy Israelin toimille. Tällä hetkellä avustustoiminta on jäissä, ja palestiinalaiset kärsivät.

  Uusimmat

  Sananvapaus on Ihmisoikeus - Vastusta kaikkia yrityksiä rajoittaa sitä.
  Kuuntele uutiset - VerkkoAudio - verkkomedia.org
  LähdeAljazeera

  Enemmän luettavaa