Lisää

  Älä syötä pankkitunnuksiasi QR-koodilla avautuvalle sivustolle

  QR-koodien avulla ihmiset voivat esimerkiksi älypuhelimen kameran avulla siirtyä yksinkertaisesti verkkosivuille, eikä heidän tarvitse muistaa tai kirjoittaa pitkää verkko-osoitetta.

  World News Network

  Monet internet-sivustot sekä palveluiden tarjoajat ovat alkaneet käyttää sivustojen suorien verkko-osoitteiden sijasta QR-koodeja, joiden avulla ihmisten on helppo siirtyä eri verkkosivuille. Rikolliset ovat tunnistaneet tämän yksinkertaiseksi tavaksi ohjata ihmisiä haluamilleen huijaussivustoille.

  Sisä-Suomen poliisilaitos on lähiaikoina vastaanottanut useita ilmoituksia, joissa ulkomaalaisen verkkokauppapaikan käyttäjiä on ohjattu QR-koodien avulla verkkopankkisivustoja muistuttaville huijaussivustoille.

  Käyttäjät ovat saaneet ilmoituksen, että heidän myymänsä tuote on palvelun välityksellä ostettu. Ostotapahtuman vahvistamiseksi heidän tulisi kirjautua henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla huijaussivustolle tai syöttää maksukorttinsa tiedot, jotta voisivat vastaanottaa maksun.

  Verkkopankkitunnuksilla kirjautumisen tai maksukorttitietojen syöttämisen jälkeen käyttäjien pankkitileiltä tai maksukorteilla on tehty oikeudettomia veloituksia, jotka ovat päätyneet ulkomaille.

  Poliisi kehottaa ihmisiä varovaisuuteen ja tarkkaavaisuuteen, jottei heidän verkkopankkitunnuksensa tai maksukorttitietonsa joutuisi rikollisten haltuun.

  -Erityisesti neuvoisin ihmisiä olemaan tarkkana ulkomaalaisten verkkosivujen tai -palveluiden pyytäessä vahvaa tunnistautumista henkilökohtaisia verkkopankkitunnuksia käyttäen. Suosittelen ihmisiä ottamaan käyttöön useampivaiheisia tunnistautumis- ja vahvistusmenetelmiä eri palveluissa, jottei mahdollisen tietojen kalastelun avulla haltuun saatujen verkkopankkitunnusten tai maksukorttitietojen avulla kyetä tekemään oikeudettomia veloituksia ilman lisävahvistusta.

  Tutustu käyttämiisi verkkopalveluihin ja varmistu niiden luotettavuudesta tarkasti ennen kuin lähdet syöttämään niihin henkilökohtaisia tietojasi, ohjeistaa rikoskomisario Janne Sievänen Sisä-Suomen poliisilaitokselta.

  Uusimmat

  Sananvapaus on Ihmisoikeus - Vastusta kaikkia yrityksiä rajoittaa sitä.
  Kuuntele uutiset - VerkkoAudio - verkkomedia.org

  Enemmän luettavaa