Lisää

  Israel valmistautuu Iranin kostoiskuun

  Israelin armeija peruutti kaikkien taisteluyksiköidensä lomat torstaina, koska se pelkää väkivaltaisuuksien mahdollista kiihtymistä. Israel pommitti maanantaina Iranin Syyrian konsulaatin Damaskoksessa maan tasalle tappaen kaksi iranilaista kenraalia ja viisi sotilasneuvonantajaa.

  World News Network

  Lue lisää: Iran vannoo kostoa
  Lue lisää: Iran täydessä valmiustilassa, aikoo vastata suoraan itse
  Lue lisää: Iran pyrkii hillitsemään eskalaatiota tulevasta konsulaatin kostosta
  Lue lisää: Iranin drooniparvi matkalla kohti Israelia
  Lue lisää: Iran ampui satoja drooneja ja ohjuksia Israeliin
  Lue lisää: Israel kosti Iranin drooni- ja ohjusiskun, Iran vähättelee iskua

  Kuuntele uutinen:

  ”Tilannearvion mukaisesti on päätetty, että kaikki lomat keskeytetään väliaikaisesti kaikilta IDF:n (Israel Defense Forces) taisteluyksiköiltä”, armeija sanoi lausunnossaan.

  ”IDF on sodassa ja joukkojen sijoittamista arvioidaan jatkuvasti vaatimusten mukaisesti”, se sanoi.

  Keskiviikkona armeija ilmoitti kutsuneensa reserviläisiä tehostamaan ilmapuolustusta. Reutersin toimittajat ja Tel Avivin asukkaat sanoivat torstaina, että GPS-palvelut olivat häiriintyneet, mikä on ilmeinen toimenpide, jos tarkoituksena on torjua GPS-ohjattuja ohjuksia.

  Iran on vannonut kostoa kahden kenraalinsa ja viiden sotilaallisen neuvonantajansa surmasta ilmaiskussa Iranin diplomaattikeskukseen Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa maanantaina.

  Sen uskotaan laajalti olleen Israelin hyökkäys, yksi merkittävimmistä Irania vastaan tehdyistä iskuista Syyriassa, jota Israel ei ole vahvistanut eikä kiistänyt ja joka toi mukanaan merkittävän riskin alueellisen eskalaation syvenemiseen.

  Israel on sotinut kiivaasti Hamasia vastaan kuuden kuukauden ajan sen jälkeen, kun palestiinalaisislamistiryhmä hyökkäsi Etelä-Israeliin 7. lokakuuta, ja on myös käynyt lähes päivittäistä tulenvaihtoa Iranin tukeman Hizbollahin kanssa Libanonissa.

  Toistaiseksi Iran on välttänyt suoraa osallistumista taisteluun ja tukee samalla liittolaisten hyökkäyksiä Israelin ja Yhdysvaltojen kohteisiin.

  Amos Yadlin, entinen Israelin tiedustelupäällikkö, sanoi, että Iran voi päättää vastata tänä perjantaina – pyhän muslimikuukauden ramadanin ja Iranin Quds (Jerusalem) viimeisen päivän aikana – Damaskoksen iskuun joko suoraan tai jonkin liittolaisensa välityksellä.

  ”En olisi yllättynyt, jos Iran toimii huomenna. Älä panikoi. Älä juokse suojaan”, sanoi Yadlin, Harvardin yliopiston Kennedy Schoolin Belfer Centerin vanhempi tutkija, viitaten Iron Domeen,1 Israelin ilmapuolustusjärjestelmään.

  ”Ole varuillasi huomiseen ja sitten sen jälkeen, hyökkäyksen seurauksista riippuen, tilanne voi eskaloitua”, Yadlin sanoi.


  Viitteet
  1. https://shorty.fi/E35k

  Uusimmat

  Sananvapaus on Ihmisoikeus - Vastusta kaikkia yrityksiä rajoittaa sitä.
  Kuuntele uutiset - VerkkoAudio - verkkomedia.org
  LähdeREUTERS

  Enemmän luettavaa