Lisää

  Tesla luopuu halpa-autostaan kiristyvän kiinalaiskilpailun edessä

  Usean lähteen ja julkivuotaneiden sisäisten viestien mukaan Tesla on peruuttanut suunnitelmansa edullisen sähköauton valmistuksesta. Sijoittajat ovat luottaneet tämän auton vauhdittavan yhtiön kasvua massatuotantomarkkinoille. Autovalmistaja jatkaa kuitenkin itseohjautuvien robotaksien kehitystä samalle pienelle alustalle, lähteet kertovat.

  World News Network

  Kuuntele uutinen:

  Tämä päätös merkitsee luopumista pitkäaikaisesta tavoitteesta, jota Teslan toimitusjohtaja Elon Musk on usein pitänyt yhtiön pääasiallisena missiona: tehdä sähköautoista edullisia ja kaikkien saataville. Muskin vuoden 2006 ensimmäisessä ”master planissa”1 yhtiölle asetettiin tavoitteeksi valmistaa ensin luksusmalleja ja käyttää sitten niistä saatuja voittoja edullisemman perheauton rahoittamiseen.

  Musk on sittemmin toistuvasti luvannut tällaisen auton sijoittajille ja kuluttajille. Vielä tammikuussa Musk kertoi sijoittajille, että Tesla aikoo aloittaa edullisen mallin tuotannon Texasin tehtaallaan vuoden 2025 toisella puoliskolla.

  Teslan tällä hetkellä edullisin malli, Model 3 -sedan, maksaa noin 36 000 dollaria. Nyttemmin haudattu lähtötason malli, jota joskus kutsuttiin Model 2:ksi, odotettiin maksavan noin 25 000 dollaria.

  Kiristyvä kilpailu sai Teslan keskittymään siihen missä se on hyvä

  Tämä jyrkkä muutos yhtiön suunnitelmissa tapahtuu samalla kun Tesla kohtaa maailmanlaajuisesti kovaa kilpailua Kiinan sähköautovalmistajilta. Kiinalaiset tulvivat markkinoille autoilla, joiden hinnat alkavat jopa 10 000 dollarista. Ilman kuljettajaa liikkuvien robotaksien suunnitelma on teknisesti haastavampi ja sisältää enemmän sääntelyriskejä, joten sen toteutuminen voi kestää kauemmin.

  Kahden lähteen mukaan Teslan työntekijät saivat tietää Model 2:n hyllytyksestä helmikuun lopulla järjestetyssä kokouksessa.

  ”Elonin ohjeistus on panostaa täysillä robotakseihin”, kertoi yksi lähteistä.

  Kolmas lähde vahvisti peruutuksen ja kertoi uusien suunnitelmien edellyttävän pienempimuotoista robotaksien tuotantoa verrattuna Model 2:lle suunniteltuun määrään.

  Neljäs lähde suhtautui myönteisesti halpa-autostrategian hylkäämiseen robotaksien hyväksi. Musk näkee robotakseissa tulevaisuuden liikenteen. Lähde kuitenkin varoitti, että Teslan tuotekehityssuunnitelmat voivat muuttua taloustilanteen mukaan.

  Aikainen lintu nappasi madon, tälläkin kertaa

  Halpa-autojen tuottoon liittyvien haasteiden lisäksi Teslan viivyttely on vain pahentanut tilannetta, sillä kilpailu halvemman hintaluokan sähköautoissa on kiristynyt. Kiinalaiset valmistajat ovat keskittyneet edullisiin sähköautoihin ja vieneet markkinaosuutta länsimaisilta autovalmistajilta tarjoamalla kuluttajille houkuttelevia hintoja.

  Kiinalaisten sähköautojen noustessa uhkaamaan Teslan asemaa Musk on keskittynyt muihin yrityksiinsä, kuten avaruusyhtiö SpaceXiin, aivoimplanttikehittäjä Neuralinkiin ja sosiaalisen median jättiläiseen X:ään (aiemmin Twitter). Muskin X:n johtaminen on ollut myrskyisää, ja yhtiön arvo on laskenut merkittävästi.

  Teslan halvan auton tuotannon peruuttaminen, tai vähintäänkin lykkääminen, jättää avoimeksi kysymyksen siitä, miten yhtiö aikoo saavuttaa Muskin stratosfääriset myyntitavoitteet. Musk on sanonut, että Teslan tavoitteena on myydä 20 miljoonaa autoa vuoteen 2030 mennessä. Tämä on kaksinkertainen määrä verrattuna maailman suurimman autonvalmistajan Toyotan myyntiin vuonna 2023.

  Analyytikot ovat varovaisen optimistisia Teslan tulevaisuuden suhteen. He uskovat, että yhtiöllä on edelleen vahva etumatka sähköautoteknologiassa, ja robotakseista voi tulla merkittävä tulonlähde tulevaisuudessa.

  Verkkomedian analyysi

  On oletettavaa, että Elon on ajatellut, ettei halpa-autoissa ole riittävää potentiaalia kassavirran takaamiseksi vielä tällä hetkellä. Saattaa olla, että Elonin panostus tekoälyn kehittämiseen on saanut hänet ymmärtämään, mikä etu maailman parhaasta yksin ajavasta autosta Teslalle tulee.

  Tekoäly on avainasemassa itseohjautuvien autojen kehittämisessä. Teslalla on tässä jo etumatka, joka voi kasvaa entisestään, kunhan se alkaa saamaan enemmän dataa robotakseista. Itsenäisestä ajosta voi tulevaisuudessa tulla merkittävä tulonlähde autovalmistajille. Tesla voi olla tässäkin eturintamassa, jos se onnistuu kehittämään ja kaupallistamaan teknologian onnistuneesti.

  Kiinalaiset autovalmistajat ovat kuroneet Teslan etumatkaa sähköautoteknologiassa kiinni nopeaan tahtiin. Ne voivat kuitenkin olla jäljessä itseohjautuvien autojen kehittämisessä. On mahdollista, että Elon Musk on päättänyt lykätä Model 2:n tuotantoa keskittyäkseen itseohjautuvien autojen kehittämiseen. Tämä voi olla strateginen viisas päätös, joka auttaa Teslaa säilyttämään etumatkansa tässä kilpailussa.

  Tätä varten Tesla tarvitsee huimia määriä liikennedataa, ja tarvittavan datan Tesla saa parhaiten kasaan robotakseilla. Tämän tehtyään halpamallit, joissa on maailman paras itsenäinen pilottitoiminto, revitään käsistä.

  Kiinalaiset jäävät nuolemaan näppejään.

  Verkkomedia

  Victor A. Lausas
  info@verkkomedia.org


  Viitteet
  1. https://shorty.fi/j_HF

  Uusimmat

  Sananvapaus on Ihmisoikeus - Vastusta kaikkia yrityksiä rajoittaa sitä.
  Kuuntele uutiset - VerkkoAudio - verkkomedia.org
  LähdeREUTERS

  Enemmän luettavaa