Lisää

    Iran pyrkii hillitsemään eskalaatiota tulevasta konsulaatin kostosta

    Iran on ilmoittanut Washingtonille, että se vastaa Israelin hyökkäykseen sen Syyrian konsulaattia vastaan tavalla, joka pyrkii välttämään suuremman eskalaation. Iran ei toimi hätäisesti, koska Teheran on esittänyt Israelille vaatimuksia, mukaan lukien Gazan aselepo, iranilaiset lähteet sanoivat.

    World News Network

    Lue taustaa: Israel valmistautuu Iranin kostoiskuun
    Lue taustaa: Iran vannoo kostoa
    Lue taustaa: Iran täydessä valmiustilassa, aikoo vastata suoraan itse
    Lue lisää: Iranin drooniparvi matkalla kohti Israelia
    Lue lisää: Iran ampui satoja drooneja ja ohjuksia Israeliin
    Lue lisää: Israel kosti Iranin drooni- ja ohjusiskun, Iran vähättelee iskua

    Kuuntele uutinen:

    Iranin ulkoministeri Hossein Amirabdollahian välitti Iranin viestin Washingtonille vieraillessaan sunnuntaina Persianlahden arabivaltiossa Omanissa. Oman on usein toiminut välittäjänä Teheranin ja Washingtonin välillä, lähteet sanoivat.

    Valkoisen talon tiedottaja kieltäytyi kommentoimasta Iranin viestejä, mutta sanoi, että Yhdysvallat on ilmoittanut Iranille, ettei se ollut osallisena konsulaatti-iskussa.

    Iranin ulkoministeriö ei heti halunnut kommentoida asiaa. Omanin hallitus ei vastannut välittömästi sähköpostilla lähetettyihin kommentointikysymyksiin, jotka lähetettiin muslimien Eid al-Fitr -loman aikana.

    Yhdysvaltain tiedustelupalveluun perehtynyt lähde ei ollut tietoinen Omanin kautta välitetystä viestistä, mutta sanoi, että Iran on ”ollut hyvin selvänä”, että sen vastaus Damaskoksen suurlähetystöalueelle kohdistuvaan hyökkäykseen olisi ”hallittu” ja ”ei-eskaloiva.” Iran ”suunnittelee käyttävänsä alueellisia militanttiryhmittymiä iskuihin Israelia vastaan”, lähde oli sanonut. Tämä tieto on päinvastainen Verkkomedian aikasemmin uutisoiman tiedon kanssa, jonka mukaan Iranin joukot olisi astettu täyteen valmiustilaan ja että Iran suunnittelisi suoraa vastaiskua.

    Diplomaattiset viestit viittaavat Iranin varovaiseen lähestymistapaan, kun se pohtii, kuinka vastata 1. huhtikuuta tehtyyn hyökkäykseen tavalla, joka estää Israelia toistavansa tällaisia toimia, samalla välttäen suuremman sotilaallisen eskaloinnin, joka voisi vetää Yhdysvallat mukaan konfliktiin.

    Iranin korkein johtaja ajatollah Ali Khamenei sanoi keskiviikkona, että Israelia ”täytyy rangaista ja se tulee tapahtumaan.” Ajatollah Ali Khamenei sanoi myös, että Israelin tulee vastata hyökkäystä Iranin maaperälle. Israel ei ole myöntänyt syyllisyyttään iskuun, mutta Pentagon on vahvistanut Israelin olevan syyllinen.

    Hyökkäys, jossa kuoli iranilainen kenraali, merkitsi väkivaltaisuuksien kiihtymistä konfliktissa, joka on levinnyt Gazan sodan alkamisen jälkeen myös ympäröiville alueille. Teheran on huolellisesti välttänyt suoraa roolia alueellisissa heijastusvaikutuksissa ja tukenut paikallisia militanttiryhmiä, jotka ovat tehneet hyökkäyksiä Irakista, Jemenistä ja Libanonista.

    Iranin tukemat shiiamuslimijoukot eivät ole hyökänneet Yhdysvaltain joukkoja vastaan Syyriassa tai Irakissa helmikuun alun jälkeen.

    Uusimmat

    Sananvapaus on Ihmisoikeus - Vastusta kaikkia yrityksiä rajoittaa sitä.
    Kuuntele uutiset - VerkkoAudio - verkkomedia.org
    LähdeREUTERS

    Enemmän luettavaa