Lisää

  Iran ampui satoja drooneja ja ohjuksia Israeliin

  Iran laukaisi parven räjähtäviä lennokkeja ja ampui ohjuksia Israeliin myöhään lauantaina ensimmäisessä suorassa hyökkäyksessään Israelin alueelle. Tilanne uhkaa kärjistyä merkittävästi Yhdysvaltojen luvatessa ehdottoman tukensa Israelille.

  World News Network

  Lue taustaa: Israel valmistautuu Iranin kostoiskuun
  Lue taustaa: Iran vannoo kostoa
  Lue taustaa: Iran täydessä valmiustilassa, aikoo vastata suoraan itse
  Lue taustaa: Iran pyrkii hillitsemään eskalaatiota tulevasta konsulaatin kostosta
  Lue taustaa: Iranin drooniparvi matkalla kohti Israelia
  Lue lisää: Israel kosti Iranin drooni- ja ohjusiskun, Iran vähättelee iskua

  Kuuntele uutinen:

  Sireenit huusivat ja ihmiset Israelissa sanoivat kuulleensa kaukaisia raskaita töksähdyksiä ja pamauksia. Paikalliset tiedotusvälineet kutsuivat niitä ilmapuolustuksen ääniksi kun ilmatorjunta pudotti räjähtäviä drooneja alas. Viranomaisten mukaan 7-vuotias tyttö loukkaantui vakavasti.

  Israelin armeijan tiedottaja kontra-amiraali Daniel Hagari sanoi, että Iran laukaisi kymmeniä maasta maahan kohdistuvia ohjuksia Israeliin, joista suurin osa siepattiin Israelin rajojen ulkopuolella. Hän sanoi, että mukana oli yli 10 risteilyohjusta.

  Hagari sanoi, että Iranin ryppäässä oli tähän mennessä ollut yli 200 droonia ja ohjusta. Isku oli aiheuttanut lieviä vahinkoja yhdelle Israelin sotilaslaitokselle.

  Israelin armeija sanoi myöhemmin, ettei se neuvonut ketään asukasta valmistautumaan menemään suojaan, muuttaen aikaisempaa varoitusta. Tämä näyttäisi merkitsevän uhan päättymistä.

  Israelin televisiokanava Channel 12 siteerasi nimeämätöntä israelilaista virkailijaa, joka sanoi, että hyökkäykseen tulisi ”merkittävä vastaus”.

  Iran oli vannonut kostotoimia Israelille sen iskusta Iranin Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa sijaitsevaan konsulaattiin.

  Eskalaation vaara on ilmeinen

  ”Jos Israelin hallinto tekee uuden virheen, Iranin vastaus on huomattavasti ankarampi”, Iranin YK-edustajat sanoivat. Edustajat sanoivat myös, että Iranin isku oli rangaistus Israelille ja he kehoittivat Yhdysvaltoja ”pysymään erossa.” Edustajat kuitenkin sanoivat myös, että Iran ”katsoi asian nyt loppuun käsitellyksi”.

  YK:n pääsihteeri Antonio Guterres tuomitsi Iranin hyökkäyksen ja sanoi olevansa ”syvästi huolissaan alueellisen eskalaation todellisesta vaarasta”.

  Yhdysvaltain presidentti Joe Biden, joka perjantaina varoitti Irania hyökkäyksestä, keskeytti vierailunsa kotiosavaltiossaan Delawaressa tavatakseen kansallisen turvallisuuden neuvonantajia Valkoisen talon tilannehuoneessa. Hän lupasi seisoa Israelin rinnalla.

  ”Sitoutumisemme Israelin turvallisuuteen Iranin ja sen edustajien aiheuttamia uhkia vastaan on ehdotonta”, hän sanoi viestipalvelu X:ssä kokouksen jälkeen.

  Israelin ja Hamasin välinen Gazan sota, jota käydään nyt seitsemättä kuukautta, on lisännyt jännitteitä alueella. Konflikti on levinnyt rintamille Libanonin ja Syyrian kanssa ja vetänyt pitkän kantaman tulta Israeliin jopa Jemenistä ja Irakista saakka.

  Brittiläinen merenkulun turvayhtiö Ambrey sanoi lausunnossaan, että myös Jemenissä olevat Iranin tukemat Huthit ampuivat drooneja Israelia vastaan.

  Nämä yhteenotot uhkaavat nyt muuttua suoraksi avoimeksi konfliktiksi, jossa Iran ja sen alueelliset liittolaiset kohtaavat Israelin ja sen päätukijan Yhdysvallat. Alueellinen suurvoima Egypti vaatii ”äärimmäistä pidättyväisyyttä”.

  Israel ja Iran ovat olleet verivihollisia jo vuosikymmeniä, mutta niiden pitkä kiista on pääosin kulminoitunut liittolaisten välityksellä tai hyökkäämällä toistensa kolmansissa maissa toimivia joukkoja vastaan.

  Yhdysvaltain ja Iso-Britannian sotakoneet osallistuivat joidenkin Israeliin suuntautuneiden droonien alasampumiseen Irakin ja Syyrian raja-alueella, Channel 12 raportoi. Kaksi yhdysvaltalaista viranomaista sanoi, että Yhdysvaltain armeija ampui alas kymmeniä Israeliin suuntautuneita drooneja.

  Uusimmat

  Sananvapaus on Ihmisoikeus - Vastusta kaikkia yrityksiä rajoittaa sitä.
  Kuuntele uutiset - VerkkoAudio - verkkomedia.org
  LähdeREUTERS

  Enemmän luettavaa