Lisää

  Ammattimainen rahanpesuorganisaatio kiinni

  Lounais-Suomen poliisilaitoksen Turun huumerikosyksikkö on tutkinut törkeää rahanpesukokonaisuutta, joka paljastui kansainvälisen huumausainerikoskokonaisuuden tutkinnan yhteydessä. Erillinen rahanpesuorganisaatio keräsi Suomessa varoja lähes viisi miljoonaa euroa.

  World News Network

  Kuuntele uutinen:

  Rahanpesukokonaisuus paljastui poliisille vuoden 2023 kansainvälisen huumausainerikoskokonaisuuden esitutkinnan yhteydessä.

  Huumausainerikoskokonaisuuden esitutkinnassa paljastui, että huumausaineorganisaatio siirsi ainakin noin 340 000 euroa huumausaineiden myynnistä saamaansa rahaa edelleen erillisen rahanpesuorganisaation kautta ulkomaille.

  Asiaa käsiteltiin Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa, ja marraskuussa 2023 Suomessa rahanpesua organisoinut taho sai kahden vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen rahanpesusta.

  Rahanpesukokonaisuutta tutkittaessa selvisi, että syyskuun 2022 ja heinäkuun 2023 välisellä ajalla rahanpesuorganisaatio oli vastaanottanut edellä mainitun 340 000 euron lisäksi noin 4,8 miljoonaa euroa, joista suurin osa oli siirretty ulkomaille ja vaihdettu virtuaalivaluutaksi.

  Ammattimaista ja järjestäytynyttä

  Rahanpesuorganisaatio oli vastannut rahaa kymmenillä eri kerroilla pääasiassa pääkaupunkiseudulla. 

  – Organisaation toiminta oli erittäin ammattimaista ja järjestäytynyttä, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jussi Gustafsson Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

  Suomessa toimineen rahanpesuorganisaation vastuuhenkilö, joka on ollut esitutkinnan aikana vangittuna, otti vastaan ohjeita ulkomailta Telegram-viestintäsovelluksessa.

  Hiottu toimintatapa 

  Esitutkinnassa selvitettiin myös rikollisorganisaation käyttämä toimintapa rahaerien luovuttajien ja vastaanottajien keskinäistä tunnistamista varten.

  – Tutkinnassa selvinneen tunnistautumistavan mukaan rahaerän vastaanottaja kuvasi ensin hallussaan olevan setelin sarjanumeron tai kauppakuitin yksilöiviä tietoja ja lähetti tästä kuvan tapaamisen järjestäjälle, Gustafsson kuvailee.

  Tapaamisen järjestäjän kautta tämä yksilöivä kuva päätyi rahaerän luovuttajalle. Rahan vastaanottotapaamisella rahanluovuttaja vertasi yksilöivää kuvaa rahanvastaanottajan alkuperäiseen seteliin tai kauppakuittiin ja siten varmisti sarjanumeroiden olevan setelissä samoja kuin kuvassa.

  – Näin toisilleen tuntemattomat rahan vastaanottaja ja luovuttaja varmistuvat siitä, että käteinen raha päätyi oikealle henkilölle, Gustafsson jatkaa.

  Syyteharkintaan kevään aikana

  Rahanpesuorganisaation vastaanottamia rahaeriä on pystytty yhdistämään yli kymmeneen erilliseen törkeään huumausainerikokseen, joista osasta on annettu tuomioita Suomessa. Osa tapauksista on syyteharkinnassa ja osassa tutkinta on edelleen kesken. 

  Rahanpesukokonaisuus siirtyy Etelä-Suomen syyttäjävirastoon syyteharkintaan kevään aikana.

  Uusimmat

  Sananvapaus on Ihmisoikeus - Vastusta kaikkia yrityksiä rajoittaa sitä.
  Kuuntele uutiset - VerkkoAudio - verkkomedia.org
  LähdeTheWNH

  Enemmän luettavaa