Lisää

  Von der Leyen lupasi Suomelle EU-apua itärajan siirtolaistorjuntaan

  Euroopan unioni auttaa Suomea vartioimaan itärajaansa raha-avulla sekä Frontexin miesvoimalla ja valvontalaitteistolla.

  World News Network

  Kuuntele uutinen:

  Euroopan unioni auttaa Suomea suojelemaan itärajaansa naapurimaa Venäjän yritykseltä ”instrumentalisoida siirtolaisia”, horjuttaa maata, Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi perjantaina.

  Suomi sulki viime vuonna kaikki matkustajien rajanylityspaikat pitkällä Venäjän rajallaan muun muassa Syyriasta ja Somaliasta saapuneiden turvapaikanhakijoiden virran vuoksi ja syytti Moskovaa muuttoliikkeen masinoimisesta. Kreml kiisti syytökset.

  Rajan sulkeminen on toistaiseksi lopettanut siirtolaisvirran, mutta sen pelätään käynnistyvän lumien uudelleen sulaessa, tällä kertaa maaston kautta. Suomi rakentaa aitaa rajan osiin ja on tehostanut partiointia peläten ilmiön alkavan uudelleen milloin tahansa.

  Vieraillessaan Suomen ja Venäjän raja-alueella von der Leyen muistutti Valko-Venäjän marraskuussa 2021 tekemästä vastaavasta ”hybridihyökkäyksestä” Latviaa, Puolaa ja Liettuaa vastaan.

  ”… Tiedämme kaikki, kuinka Putin ja hänen liittolaisensa instrumentalisoivat siirtolaisia testatakseen puolustuksemme ja yrittää horjuttaa meitä. Nyt Putin keskittyy Suomeen, hän sanoi toimittajille.

  ”Tämä on epäilemättä vastaus lujalle Ukrainan tuellenne ja Natoon liittymiselle”, hän lisäsi.

  Venäjän ja Suomen välinen raja on kesällä helppo ylittää, välissä on vain muodollinen piikkilanka-aita. | Rajavartiolaitos

  Tuore lainsäädäntö tulossa

  Suomen hallitus aikoo ottaa käyttöön hätälainsäädännön, jonka avulla rajavartijat voivat estää siirtolaisia ja lähettää heidät takaisin Venäjälle vastaanottamatta heidän turvapaikkahakemuksiaan, mikäli Venäjä sallii heidän alkaa ylittämään 1 340 kilometrin rajalla olevia laajoja metsiä.

  – Valmistelemme omaa lainsäädäntöämme, mutta tarvitsemme myös EU-toimia, pääministeri Petteri Orpo sanoi.

  Von der Leyen lupasi, että EU tukee Suomea 230 miljoonalla eurolla ja EU:n rajaviraston Frontexin operatiivisella avulla ongelman ratkaisemiseksi lähettämällä Suomeen rajavartijoita ja valvontalaitteita.

  Hän sanoi, että komissio työskentelee myös maahanmuuttajien alkuperämaiden kanssa ongelman ratkaisemiseksi.

  ”Näemme, että valtio käyttää köyhiä ihmisiä painostamaan toista valtiota, joten se on selvä turvallisuuskysymys”, hän sanoi.

  Von der Leyen sanoi, että Venäjältä tulevien siirtolaisten torjumiseksi toteutettavissa toimissa on löydettävä tasapaino rajojen turvallisuuden ja kansainvälisten velvoitteiden välillä.

  Uusimmat

  Sananvapaus on Ihmisoikeus - Vastusta kaikkia yrityksiä rajoittaa sitä.
  Kuuntele uutiset - VerkkoAudio - verkkomedia.org
  LähdeTheWNH

  Enemmän luettavaa