Lisää

  Väärennetyt ajokortit ja nippu ajokieltoja

  Kesäkelien saavuttua vapun aikaan Länsi-Uudenmaan poliisi joutui jälleen todistamaan vaarallista kaahailua, jossa valitettavasti korostuvat nuoret kuljettajat. Muutamat nuoret myös esittivät poliisille aidon oloisia, tekaistuja ajokortteja. Väärennetyn ajokortin esittämällä syyllistyy rikokseen, muistuttaa komisario Hannu Kontola.

  Sananvapaus on Ihmisoikeus - Vastusta kaikkia yrityksiä rajoittaa sitä.

  Länsi-Uudenmaan poliisin liikennepartiot totesivat poikkeuksellisen kovan määrän vakavia liikennerikoksia vapun aikana. Tilanteesta kertoo esimerkiksi se, että vapun aattona ja päivänä ajokieltoon määrättiin yli 30 kuljettajaa.

  Törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen syyllistyi 13 kuljettajaa ja vakavaa piittaamattomuutta osoittavaan liikenneturvallisuuden vaarantamiseen 18 kuljettajaa. Yhteensä seitsemän kuljettajaa syyllistyi rattijuopumukseen. Lisäksi perusmuotoisia liikenneturvallisuuksien vaarantamisia todettiin yhteensä 47 kappaletta.

  Kesän vaarallinen kaahailu on käynnistynyt

  – Kesän tulo näkyy liikenteessä valitettavan piittaamattomana käytöksenä. Jälleen kerran nuoret olivat yliedustettuja kovissa ylinopeuksissa, toteaa komisario Hannu Kontola. 

  Pahimmat esimerkit nähtiin Espoossa Länsiväylällä alueella, jossa nopeusrajoitus on 80 kilometriä tunnissa. Vapunpäivänä 17-vuotias poikkeusluvalla ajo-oikeuden saanut kaahasi henkilöautolla 208 km/h. Toinen vastaava esimerkki Länsiväylältä oli vapunaatolta, jolloin 17-vuotias ajoi henkilöautolla 183 km/h.

  Kuljettaja oli jo valmiiksi ajokiellossa, koska oli menettänyt poikkeusluvalla saamansa ajo-oikeuden alle pari viikkoa aikaisemmin tapahtuneen, edellisen ylinopeuden takia. Molemmissa tapauksissa kuljettajilla oli kaahatessaan lisäksi kavereita kyydissä.

  – Kaikki törkeät liikenneturvallisuuden vaarantamiset tullaan käsittelemään aikanaan käräjäoikeudessa.  Esimerkiksi edellä mainituilla nopeuksilla ajokiellot tulevat olemaan usean kuukauden mittaisia. Törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta maksimirangaistus on kaksi vuotta vankeutta, kertoo Kontola.

  Ensikertalaiset tuomitaan pääsääntöisesti mittavaan sakkorangaistukseen tai ehdolliseen vankeuteen. Mikäli lyhyen ajan kuluessa syyllistyy toistuvasti esimerkiksi törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen tai kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta, voidaan ajoneuvo myös takavarikoida ja vaatia valtiolle menetetyksi.  

  Nuorten keskuudessa väärennettyjä ajokortteja

  Lisäksi poliisin haltuun päätyi joiltakin nuorilta kuljettajilta väärennettyjä ajokortteja. Huolestuttavaa on se, että ne olivat erittäin aidon oloisia ja niitä tuntuu nyt liikkuvan nuorten keskuudessa.

  – Haluamme muistuttaa, että pysäytys- tai sakotustilanteessa ajo-oikeus tarkastetaan nykyään aina myös tietojärjestelmistä käsin, joten väärennetyllä ajokortilla ei tilanteesta selviä. Väärennettyä ajokorttia esittämällä syyllistyy lisäksi rikokseen, muistuttaa Kontola.

  Osasyynä sille, että nuori hankkii väärennetyn ajokortin, on myös alkoholi- ja nikotiinituotteiden ostaminen niiden avulla. Vanhempien olisikin hyvä tarkastaa aika ajoin, millaisia kortteja nuorilla on hallussaan.

  Uusimmat

  World News Network
  Kuuntele uutiset - VerkkoAudio - verkkomedia.org

  Aiheisiin liittyviä uutisia