Lisää

    Boeing syöksykierteessä, uusia ilmiantajia

    Boeingin jo ennestään rampa maine sai uuden kolauksen Yhdysvaltain senaatin kahdessa komiteakäsittelyssä Capitol Hillillä. Todistajalausunnot kyseenalaistivat, miten Boeing rakentaa lentokoneita, sekä myös koneiden turvallisuuden.

    Sananvapaus on Ihmisoikeus - Vastusta kaikkia yrityksiä rajoittaa sitä.

    Lue taustaa: Boeing-ilmiantaja John Barnett löytyi kuolleena
    Lue taustaa: Boeing-ilmiantaja ennusti kuolemansa, ei itsemurha
    Lue taustaa: Spirit AeroSystemsin ilmiantaja Josh Dean on kuollut

    Yksi keskeisistä todistajista oli Boeingin insinööri Sam Salehpour. Ilmiantaja, joka kertoi joutuneensa uhkailun kohteeksi nostettuaan esille huolia turvallisuudesta ja saattaessaan ne esimiestensä tietoon useiden vuosien ajan. Hän päätti kuitenkin todistaa, ilmeisestä uhasta huolimatta, koska uskoo yhtiön ”toimittavan markkinoille viallisia lentokoneita.”

    ”Minulla on vakavia huolenaiheita 787- ja 777-koneiden turvallisuudesta, ja olen valmis ottamaan ammatillisen riskin puhuakseni niistä”, hän sanoi avauspuheenvuorossaan. Hän kertoi nostaneensa huolenaiheita esiin, mutta ”ne sivuutettiin huomiotta. Minulle sanottiin, ettei saa aiheuttaa viivästyksiä. Minulle sanottiin suoraan, että minun pitäisi pitää suuni kiinni.”

    Salehpourin mukaan Boeing käytti ”mittaamatonta ja rajoittamatonta” voimaa – mukaan lukien koneen osien päälle hyppimistä – osien välisen välyksen korjaamiseksi, raon jäädessä lopulta paljon suuremmaksi kuin Boeingin oma standardi viisi tuhannesosatuuman toleranssi sallii.

    Boeingilla ei ollut kummassakaan keskiviikon kuulemisessa omia todistajia, mutta aiemmin viikolla pidetyssä tiedotustilaisuudessa se puolusti lentokoneiden rakentamiseen käytettyjä standardeja. Yhtiö sanoi, että 5/1000-tuumainen rako on vain ihmishiuksen tai kahden paperiarkin leveys, ja kyseessä on ”hyperkonservatiivinen” standardi. Boeingin mukaan myös silloin, kun rako on suurempi kuin alun perin sallittu, koneiden tarkastuksissa ei ole havaittu väsymis- tai muita ongelmia edes vuosien käytön jälkeen.

    Salehpour kuitenkin sanoi Boeingin vakuuttelujen olevan perättömiä. ”Kun ollaan 35 000 jalan korkeudessa, hiuksen paksuus voi olla elämän ja kuoleman kysymys”, hän sanoi.

    ”Minulla on erittäin negatiivinen suhtautuminen yrityksen turvallisuuskulttuuriin”, hän sanoi myöhemmin kuulemisessa. ”Kun tuon asian esimieheni tietoon, hän estää minua edes dokumentoimasta tai lähettämästä tietoa eteenpäin. On huolestuttavaa, kun laadunvalvoja kieltää lähettämästä asiaa asiantuntijalle.”

    Boeingin alamäki jyrkkenee

    Boeing julkaisi myöhemmin päivällä lausunnon, jossa se puolustaa lentokoneidensa turvallisuutta. Yhtiö totesi, että 13 vuoden palveluksen aikana 787-laivasto on kuljettanut turvallisesti yli 850 miljoonaa matkustajaa yli 4,2 miljoonan lennon aikana, kun taas 777-laivasto on lennättänyt turvallisesti yli 3,9 miljardia matkustajaa ympäri maailmaa.

    ”FAA:n valvonnassa olemme huolellisesti tarkastaneet ja kunnostaneet lentokoneita sekä parantaneet tuotannon laatua täyttääksemme tiukat standardit, jotka mitataan tuuman sadasosina”, Boeing sanoi. ”Olemme täysin luottavaisia 787 Dreamlinerin turvallisuuteen ja kestävyyteen. Olemme täysin luottavaisia 777:n turvallisuuteen, joka on edelleen ilmailuhistorian menestyksekkäin laajarunkokoneperhe.”

    Toinen todistaja, entinen Boeingin johtaja ja The Foundation for Aviation Safety -järjestön toiminnanjohtaja Ed Pierson sanoi, että dokumentaation puuttuminen, jota ei ole toimitettu National Transportation Safety Boardin tutkijoille Alaskan Airlinesin Boeing 737 Max -lennolla tammikuussa tapahtuneen ovitulpan räjähdyksen jälkeen, on ”rikollinen peittelyhanke.”

    ”Dokumentaatiota on olemassa, joka dokumentoi yksityiskohtaisesti Alaskan Airlinesin koneen parissa tehtyä hektistä työtä dokumentoiden työn yksityiskohtaisesti, ja Boeingin yritysjohto tietää sen myös, sillä he taistelivat samojen todistusaineistojen salaamiseksi Max-koneiden kahden onnettomuuden jälkeen”, hän sanoi avauspuheenvuorossaan.

    Boeing ei ole vielä toimittanut liittovaltion tutkijoille asiakirjoja siitä, mitkä työntekijät työskentelivät Alaskan Airlinesin lennon oven tulpan parissa, joka irtosi neljän sitä paikallaan pitäneen pultin puuttumisen vuoksi. Boeing ilmoitti hiljattain etsineensä asiakirjoja, mutta väittää uskovansa, ettei heidän työntekijänsä dokumentoineet työtä.

    Senaattorit molemmista puolueista ilmaisivat huolensa todistajanlausunnoista.

    ”Tämä tarina on vakava, jopa järkyttävä”, sanoi demokraatti Connecticutin senaattori Richard Blumenthal, senaatin pysyvän tutkinta-alavaliokunnan puheenjohtaja. ”Yhä enemmän vakavia syytöksiä tulee julki siitä, että Boeingilla on viallinen turvallisuuskulttuuri ja joukko käytäntöjä, joita ei voi hyväksyä.”

    Uusimmat

    World News Network
    Kuuntele uutiset - VerkkoAudio - verkkomedia.org
    Edellinen artikkeli
    Seuraava artikkeli

    Aiheisiin liittyviä uutisia