Lisää

  Poliisi kuulustellut seitsemää nuorta Espoon tulipaloista

  Länsi-Uudenmaan poliisi on jatkanut tiiviisti Espoossa viime aikoina tapahtuneiden lukuisten tulipalojen tutkintaa. Poliisi on tähän mennessä kuullut jo yhteensä seitsemää eri nuorta, joiden se epäilee liittyvän paloihin.

  Sananvapaus on Ihmisoikeus - Vastusta kaikkia yrityksiä rajoittaa sitä.

  Lue taustaa: Poliisi tutkii Espoossa tapahtuneita tulipaloja
  Lue taustaa: Espoossa Laurinlahden koulussa syttyi tulipalo

  Esimerkiksi Laurinlahdessa sijaitsevan koulurakennuksen 10.5. tapahtuneesta tulipalosta poliisi epäilee kahta 15-vuotiasta nuorta. Nuoret ovat myöntäneet syyllisyytensä tekoon. Koska he ovat rikosvastuullisessa iässä, tapaus siirtyy esitutkinnan valmistuttua syyttäjälle. Rikosnimikkeenä tässä tapauksessa on tuhotyö tai törkeä tuhotyö.

  Espoon keskuksen Jokitörmässä maalis- ja toukokuussa tapahtuneista tulipaloista poliisi puolestaan epäilee muutamaa noin 11−12-vuotiasta nuorta. Näitä tulipaloja poliisi tutkii vahingontekona ja tuhotyönä.

  Tuomarilassa sijaitsevan vanhan vapaapalokunnan palon tapauksessa poliisi on kuullut kahta henkilöä. Nämä nuoret ovat myöntäneet, että he ovat sytyttäneet kiinteistössä papatteja. Tätä tapausta poliisi tutkii törkeänä tuhotyönä.

  Ei suoraa näyttöä somehaasteesta 

  Julkisuudessa on keskusteltu paljon tekojen taustalla mahdollisesti olevasta sosiaalisen median haasteesta. Tutkintaa johtavan rikoskomisario Klaus Geigerin mukaan suoraan Espoon tulipaloihin kytkeytyvää haastetta ei ole poliisin esitutkinnassa tullut esiin.

  − Talven aikana sosiaalisessa mediassa on julkaistu sisältöä esimerkiksi hylättyihin kiinteistöihin pyrkimiseen liittyen. Lisäksi nuoret totta kai yleisesti viestivät paljon toisilleen sosiaalisen median kanavien kautta. Yksittäistä somehaastetta emme kuitenkaan tässä yhteydessä ole vielä pystyneet nimeämään, Geiger sanoo. 

  Teot ovat tulleet vanhemmille yllätyksenä

  Poliisin tähän asti kuulemasta seitsemästä nuoresta vanhimmat ovat 15-vuotiaita ja nuorin on 11-vuotias. Rikoskomisario Geigerin nuorten tekemiset ovat tulleet heidän vanhemmilleen täysin yllätyksenä.

  − Lähes poikkeuksetta vanhemmat ovat olleet tietämättömiä lastensa toimista. Vanhemmat eivät tietenkään voi valvoa lastensa liikkeitä herkeämättä, mutta on tärkeää, että kotona käydään keskustelua hylättyihin rakennuksiin pyrkimisen ja ennen kaikkea siellä mahdollisesti käsiteltävän tulen vaaroista. Kuten poliisi on aiemmin painottanut, on onnen varassa, että nyt tapahtuneissa tulipaloissa ei ole loukkaantunut tai menehtynyt ketään. Kotona jutellessa kannattaa myös muistaa, että myöhemmin eteen voi tulla pahimmillaan koko perheen talouteen vaikuttavia korvausvastuita, Geiger painottaa.

  Poliisi kiittää kansalaisten lähettämistä vihjeistä

  Poliisi on tehnyt paljon työtä tähän asti tapahtuneiden tekojen selvittämiseksi ja uusien tekojen ennalta estämiseksi. Tutkintatyöhön on osallistunut lukuisia eri tehtävissä toimivia poliiseja. Tapaukseen liittyvät kuulustelut ovat vieneet työaikaa.

  − Kuulustelut kokonaisuudessa, jossa kaikki tekijät ovat alaikäisiä ja useat vielä alle 15-vuotiaita, ovat aikaa vieviä jo pelkästään järjestelyjen osalta. Nuoren itsensä lisäksi paikalla ovat poliisi, nuoren huoltaja sekä sosiaalihuollon edustaja. Kuulustelutilanteet voivat olla raskaita nuorille sekä heidän vanhemmilleen, rikoskomisario Geiger kertoo.

  Poliisi jatkaa tapausten tutkintaa, eikä tässä vaiheessa tiedota yksittäisten tapausten esitutkinnasta yksityiskohtaisemmin. Poliisi kiittää kansalaisten lähettämistä vihjeistä, joita on tullut runsaslukuisesti niin vihjesähköpostin kautta kuin suoraan Espoossa partioiville poliiseille.

  Uusimmat

  World News Network
  Hyvää uutiskesää! - verkkomedia.org

  Aiheisiin liittyviä uutisia