Lisää

  Poliisi valvoi Internetin laitonta kauppaa

  Poliisi valvoi alkuvuoden ajan erityisesti tietoverkoissa käytävää laitonta huume- ja asekauppaa. Valvontatulokset osoittavat, että rikolliset käyttävät tietoverkkoja aktiivisesti huumausaineiden välittämiseen ja asekauppaan.

  Sananvapaus on Ihmisoikeus - Vastusta kaikkia yrityksiä rajoittaa sitä.

  Rikokset tietoverkossa lisääntyvät kaiken aikaa

  Teknologia on muuttanut ihmisten elämää monin tavoin viime vuosikymmeninä. Teknologian kehitys on tuonut mukanaan uusia mahdollisuuksia, helpottanut arkea, parantanut terveyttä ja hyvinvointia, edistänyt tiedonvälitystä ja yhteistyötä, sekä lisännyt vapaa-ajan viihtyisyyttä. 

  Teknologia on myös mahdollistanut uusien innovaatioiden ja ratkaisujen syntymisen erilaisiin ongelmiin ja haasteisiin. Teknologinen kehitys ei kuitenkaan ole tuonut vain positiivisia vaikutuksia vaan se on myös tarjonnut rikolliselle toiminnalle uusia keinoja kuten laittoman kaupankäynnin tietoverkoissa. 

  Huumerikollisuudessa tämä tarkoittaa sitä, että huumeiden välittäjä jättää kaupankäyntialustalle myynti-ilmoituksen ja kuka tahansa voi alkaa tehdä kauppaa tarjolla olevista laittomista aineista. Samalla tavalla kauppaa tehdään myös aseista.

  Poliisi on siellä missä ihmisetkin ovat. Perinteisesti tämä on tarkoittanut reaalimaailman kasvollisia kohtaamisia, mutta nykyajassa poliisin on oltava läsnä myös virtuaalimaailmassa. Poliisin ”partiointi” ei enää tänä päivänä tarkoita vain poliisiautolla tehtyä partiointia kaduilla vaan poliisin on partioitava myös tietoverkoissa. 

  Alkuvuoden 2024 aikana poliisi onkin osan työajastaan kohdistanut tietoverkoissa erityisesti laittoman huume- ja asekaupan valvontaan.

  Valvonnan tulokset

  Valvonnan tulosten perusteella rikolliset käyttävät aktiivisesti tietoverkkoja huumausaineiden välittämiseen poliisilaitosalueesta riippumatta. Myös aseet ovat kauppatavaraa, kuten valvontaa suunniteltaessa arviointiinkin. 

  Poliisi kirjasi valvonnan aikana yhteensä toista sataa rikosilmoitusta, jotka koostuvat pääosin huumausainerikoksista. Erilaisista ampuma-aserikoksista rikosilmoituksia on kirjattu yhteensä 24. Valvonta osoittautui myös takavarikoiden perusteella tehokkaaksi. Sen aikana takavarikoitiin muun muassa amfetamiinia yli 7 kg ja marihuanaa yli 5 kg. Lisäksi takavarikoitiin pienempiä määriä muita huumausaineita sekä huumausaineiksi luokiteltuja lääkkeitä kuten korvaushoitolääkkeenä tunnettua Subutexia. Ampuma-aseiden osalta takavarikkoon päätyi käsiaseita, niin sanottuja pitkiä aseita, erityisen vaaralliseksi luokiteltavia aseita sekä satoja patruunoita. 

  Poliisihallituksen poliisitarkastaja Toni Sjöblomin mukaan eräs merkittävä keino vaikuttaa rikolliseen toimintaan on myös rikoksella saadun omaisuuden takavarikoiminen. Valvonnan tuloksena takavarikkoon päätyikin käteistä rahaa yli 40 000 euroa.

  Poliisi käytti rikosten selvittämiseksi ahkerasti myös pakkokeinoja. Valvontajakson aikana kiinniotettuja henkilöitä oli yli sata ja tästä joukosta pidätetyksi päätyi yli 30 ja tutkintavangiksi 16 henkilöä. Kotietsintöjä ja laite-etsintöjä tehtiin yhteensä lähes 300. Paljastettaessa huumausaineiden välittämistä päätyy poliisin toimenpiteiden kohteeksi väistämättä myös henkilöitä, jotka käyttävät huumausaineita. Heidän osalta poliisi antoi valvontajakson aikana hoitoonohjausta 46 henkilölle.

  Tutustu huijauksien eri muotoihin 

  Tietoverkossa tapahtuvat rikokset yleistyvät kaiken aikaa. Laittoman kaupan lisäksi tietoverkkojen avustuksella huijataan mitä moninaisimmin tavoin.

  − Erityisesti nuorten ja vanhusten läheisten kannattaa keskustella heidän kanssaan aiheesta ja tutustua esim. poliisin kotisivuilta löytyvää infoon, neuvoo poliisitarkastaja Toni Sjöblom Poliisihallituksesta.

  Tulitko huijatuksi -tunne yleisimmät petosrikollisuuden ilmiöt – Poliisi
  Huumausainerikokset -huumeiden käyttö näkyy yleisessä järjestyksessä ja turvallisuudessa – Poliisi

  Uusimmat

  World News Network
  Kuuntele uutiset - VerkkoAudio - verkkomedia.org

  Aiheisiin liittyviä uutisia