Lisää

  Unkarin presidentti erosi kiistellyn armahduksen jälkeen

  Katalin Novák, ensimmäinen naispuolinen Unkarin presidentti, erosi 10.2.2024 kiistanalaisen, pedofiliaan liittyvän armahduksen vuoksi.

  World News Network

  Katalin Novák, syntynyt 6. syyskuuta 1977, on unkarilainen poliitikko, joka nousi Unkarin presidentiksi voitettuaan vuoden 2022 presidentinvaalit. Hänet tunnetaan ensimmäisenä naisena joka on toiminut Unkarin presidenttinä sekä myös historian nuorimpana, hän oli valittaessa 44-vuotias. Novák, joka on Fidesz-puolueen jäsen, on aiemmin toiminut kansalliskokouksen jäsenenä vuosina 2018–2022 ja neljännen Orbán-hallituksen perheministerinä vuosina 2020–2021.

  Novák ilmoitti tehtävästä erostaan 10. helmikuuta 2024, kun paljastui, että hän oli huhtikuussa 2023 myöntänyt presidentillisen armahduksen Endre Kónyalle, Bicsken orpokodin entiselle apulaisjohtajalle, joka oli osallisena pedofiliatapauksessa ja tuomittiin vankilaan.

  Unkarin parlamentin on vielä hyväksyttävä hänen eronsa ennen sen voimaantuloa, sillä Unkarin oikeusjärjestelmässä ei ole ”väliaikaisen presidentin” instituutiota. Tässä väliajassa kansalliskokouksen puheenjohtaja, László Kövér, toimii valtionpäämiehenä seuraavan presidentin virkaanastumiseen asti.

  Muutos 17.2.2024: Muokattu artikkelin kuvaa.

  Uusimmat

  Sananvapaus on Ihmisoikeus - Vastusta kaikkia yrityksiä rajoittaa sitä.
  Kuuntele uutiset - VerkkoAudio - verkkomedia.org
  LähdeWikipedia

  Enemmän luettavaa