Lisää

  Lapin poliisi valvoo tehostetusti pääsiäisen ajan

  Päätiestön lisäksi Lapin poliisi keskittää valvontaa tunturikeskuksiin johtaville teille. Valvonnan painopisteitä ovat erityisesti ajonopeudet, ajotapa sekä ajoneuvojen kunto ja kuormaus.

  World News Network

  Perinteisten valvontamuotojen ohella poliisi käyttää automaattisia liikennevalvontalaitteita. Poliisi valvoo myös moottorikelkkailua painottaen hiihtokeskusten alueita.

  Pääsiäisen menoliikenne näkyy pohjoisen teillä kiirastorstaina

  Menoliikenteessä on odotettavissa ajoittaista jonoutumista Pohjois-Suomessa myös alkuillasta, kertoo Lapin poliisilaitoksen liikenneyksikön johtaja komisario Mika Grönroos.

  Matka-ajossa ylimääräisellä ohittelulla sekä kiireellä ei voita aikaa ja voi aiheuttaa vaaratilanteita tiellä liikkujille. Ajo-olosuhteet ovat pääsiäisenä Lapissa talviset, mikä on muistettava ajonopeuksissa. Myös turvavälit on huomioitava, jotta jää aikaa reagoida vaihtuviin liikennetilanteisiin sekä eläimiin. Ennen matkalle lähtöä ajoneuvon ja talvirenkaiden kunto kannattaa tarkastaa.

  Moni tunturikeskuksiin matkaava vetää perässään kevytperävaunua, jossa kulkee kelkka tai kaksi. Myös nämä ovat valvonnan alla ja Grönroosin mukaan huolimattomasti takapainoiseksi kuormattu kevätperävaunu voi jarruttomana äkillisessä tilanteessa aiheuttaa ajoneuvon hallinnan menetyksen.

  Lapissa pääsiäisliikenne näkyy myös maastossa

  Pääsiäiseksi on odotettavissa runsaasti maastoliikennettä niin tunturikeskusten lomalaisten kuin mökeille menevien keskuudessa. Lunta on paljon ja hyvät ajokelit jatkuvat pitkälle kevääseen. Poliisi toivoo moottorikelkkailijoiden tiedostavan maastoliikenteeseen liittyvät riskit.

  Nopeuden sovittaminen riittävän alhaiseksi on keskeisintä vahinkojen ennaltaehkäisyssä. Moottorikelkkailussa ei tarvita kovaa nopeutta vahingon syntyyn, koska ajoympäristö on haastava. Kapeat reitit mutkittelevat puustojen keskellä, jossa liikutaan tehokkailla moottorikelkoilla, usein vähällä ajokokemuksella.

  Kokemattomien kuljettajien, jotka vuokraavat moottorikelkan, toivotaan hakevan ajotuntumaa opastetulta safarilta tai kysyvän vuokraamoista ”harjoitteluavaimia” kelkkoihin. Näissä avaimissa moottorikelkan kiihtyvyyttä ja huippunopeutta on rajoitettu. Harjoitteluavaimilla on mahdollista pienentää vakavan vahingon riskiä merkittävästi.

  Alkoholi ei kuulu moottorikelkkailuun, kuten ei minkään ajoneuvon kuljettamiseen. Käytä suojakypärää ja hätäkatkaisijaa, tunnista ajoympäristöön liittyvät riskit ja kuljeta moottorikelkkaa ainoastaan paikoissa, joissa ajaminen on sallittua Grönroos muistuttaa turvallisen ajokokemuksen perusteista.

  Uusimmat

  Sananvapaus on Ihmisoikeus - Vastusta kaikkia yrityksiä rajoittaa sitä.
  Kuuntele uutiset - VerkkoAudio - verkkomedia.org

  Enemmän luettavaa