Lisää

  Tulivuori Islannissa purkautuu taas, sylkee laavalähteitä

  Islannissa oleva tulivuori purkautui lauantaina neljännen kerran joulukuun jälkeen. Islannin ilmatieteen laitos ilmoitti, että se lennätti savua ja kirkkaan oranssia laavaa ilmaan tummaa yötaivasta vasten.

  World News Network

  Alueelta saadut suorat lähetykset näyttivät sulan laavan suihkulähteitä, jotka nousivat maan halkeamista. Islannin viranomaiset olivat varoitelleet viikkoja, että Reykjanesin niemimaalla Islannin pääkaupungin Reykjavikin eteläpuolella on purkauksen mahdollisuus.

  ”Varoitus: Reykjanesissa alkoi tulivuorenpurkaus”, Islannin ilmatieteen laitos sanoi verkkosivuillaan, kun taas Reykjavikin Keflavikin lentokentän verkkosivusto osoitti, että se pysyi auki sekä lähteville että saapuville.

  Läheistä Grindavikin kalastajakaupunkia, jonne muutama lähes 4 000 asukkaasta oli palannut aikaisempien epidemioiden jälkeen, evakuoitiin jälleen. Tammikuussa purkaus poltti maan tasalle useita koteja kaupungissa.

  Islannin poliisi ilmoitti julistaneensa alueelle hätätilan, ja väestönsuojeluviranomaiset lähettivät helikopterin tutkimaan purkauksen laajuutta.

  Läheinen Blue Lagoonin ylellinen geoterminen kylpylä sulki heti ovensa, kuten se teki aikaisempienkin purkausten aikana.

  ”Olemme evakuoineet ja väliaikaisesti sulkeneet kaikki operatiiviset yksikömme”, operaattori sanoi verkkosivuillaan.

  ”Pysymme suljettuina sunnuntaihin 17. maaliskuuta asti. Lisää päivityksiä ja tietoja julkaistaan, kun niitä tulee saataville”, se lisäsi.

  Islannissa on yli 30 aktiivista tulivuorta, mikä tekee Pohjois-Euroopan saaresta tulivuorimatkailun ensisijaisen kohteen – markkinaraon, joka houkuttelee tuhansia jännityksenhakijoita.

  Purkauspaikka oli Hagafellin ja Stora-Skogfellin välissä, samalla alueella kuin edellinen purkaus 8. helmikuuta, ilmatieteen laitos sanoi.

  Vuonna 2010 Etelä-Islannin Eyafjallajokull-tulivuoren purkauksista aiheutuneet tuhkapilvet levisivät suuriin osiin Eurooppaa, estivät noin 100 000 lentoa ja pakottivat sadat islantilaiset jättämään kotinsa.

  Uusimmat

  Sananvapaus on Ihmisoikeus - Vastusta kaikkia yrityksiä rajoittaa sitä.
  Kuuntele uutiset - VerkkoAudio - verkkomedia.org
  LähdeREUTERS

  Enemmän luettavaa