Tapauksista ensimmäinen tuli poliisin tietoon vuodenvaihteessa. Poliisin ja valvontaeläinlääkäreiden tekemän eläinsuojelutarkastuksen yhteydessä omakotitalosta löydettiin kyseenalaisista oloista lähes 50 eläintä, muun muassa kissoja, koiria, kilpikonnia, liskoja, käärmeitä, jyrsijöitä, kaneja ja siili. Lisäksi asunnossa oli runsaasti akvaariokaloja, joita ei ole huomioitu eläinten kokonaismäärässä.
Asunnossa on kirjoilla kolme ihmistä, joista kahdella on eläintenpitokielto.
– Kiellot liittyvät vuonna 2020 samassa kohteessa tehtyyn tarkastuskäyntiin, jolloin talosta löydettiin lähes 100 huonosti hoidettua eläintä. Epäiltyinä olivat samat henkilöt ja tapauksesta tuli tuomio, kertoo rikoskomisario Jukka Kyynäräinen Lounais-Suomen poliisilaitokselta.
Kaikki eläimet vietiin pois
Eläintenpitokiellon rikkomisesta johtuen joulukuun tarkastuskäynnin yhteydessä kaikki eläimet vietiin pois asunnosta ja niille hankittiin välittömästi väliaikaishoitoa.
Asukkailla olisi saanut olla neljä koiraa, mutta myös ne viestiin valvontaeläinlääkärin hallinnollisella päätöksellä pois asunnosta. Kaikille eläimille on etsitty uudet kodit.
– Poliisi tutkii asiana törkeänä eläinsuojelurikoksena, eläinsuojelurikkomuksina ja luonnonsuojelurikoksena, Kyynäräinen sanoo.
Viisi huonokuntoisinta koiraa lopetettiin
Helmikuun alussa poliisi suoritti niin ikään yhdessä Salon valvontaeläinlääkärin kanssa eläinsuojelutarkastuksen omakotitaloon. Sisällä odotti surkea näky: asunnossa oli yhteensä 12 koiraa, joista osa oli pienissä häkeissä ja erittäin huonokuntoisia.
Kaikki koirat vietiin pois asunnosta, ja niille hankittiin kiireellistä väliaikaista hoitoa. Seuraavana päivänä viisi koiraa jouduttiin lopettamaan huonon kunnon vuoksi.
Epäillystä kaltoinkohtelusta voi tehdä ilmoituksen
Laki eläinten hyvinvoinnista velvoittaa, että eläimiä on kohdeltava hyvin, eikä niille saa aiheuttaa turhaa kipua eikä kärsimystä. Riittävän veden ja ravinnon lisäksi eläintä on pidettävä sille soveltuvassa paikassa ja sen voinnista tulee huolehtia säännöllisesti.
Epäillystä eläimen kaltoinkohtelusta voi tehdä eläinsuojeluilmoituksen. Ilmoituksen voi tehdä kuka tahansa tai halutessaan nimettömänä.
Ilmoitus tehdään alueen valvontaeläinlääkärille. Yhteystiedot löytyvät yleensä kunnan ympäristöterveydenhuollon nettisivuilta. Esimerkiksi Salon seudulla osoite on elainvalvonta@salo.fi.
Poliisi jatkaa molempien tapausten esitutkintaa muun muassa kuulemalla osallisia.