Lisää

  Lähi-idän tikittävä aikapommi

  Jemenin Iranin tukemat huthit vannoivat jatkavansa hyökkäyksiä brittiläisiä laivoja kohti Adeninlahdella.

  World News Network

  Jemenin Iranin tukemat huthit vannoivat jatkavansa hyökkäyksiä brittiläisiä laivoja kohti Adeninlahdella sunnuntaina sen jälkeen, kun Britannia-omisteinen alus Rubymar oli uponnut.

  Yhdysvaltain armeija vahvisti lauantaina, että Britannia-omisteinen alus Rubymar oli uponnut jemeniläisten huthi-militien laukaiseman ballistisen ohjuksen iskettyä siihen 18. helmikuuta.

  ”Jemen jatkaa upottamalla lisää brittiläisiä laivoja, ja kaikki seuraukset tai muut vahingot lisätään Britannian laskuun,” sanoi Huthi-johtoisen hallituksen varaulkoministeri Hussein al-Ezzi kirjoituksessaan viestipalvelu X:ssä.

  ”Se on roistovaltio, joka hyökkää Jemeniin ja tekee yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa tukemalla meneillään olevia siviileihin kohdistuvia rikoksia Gazassa.”

  Huthi-militantit ovat toistuvasti hyökänneet kansainväliseen kauppamerenkulkuun lennokeilla ja ohjuksilla marraskuun puolivälistä lähtien väittäen toimivansa solidaarisuudesta palestiinalaisia kohtaan Israelia vastaan Gazassa.

  Heidän Punaisella merellä tekemät hyökkäykset ovat häirinneet maailmanlaajuista meriliikennettä pakottaen yritykset muuttamaan reittejään Etelä-Afrikan ympäri kulkeviksi, pidemmiksi ja kalliimmiksi, ja herättäneet pelkoa siitä, että Israelin ja Hamasin taistelut leviäisivät epävakauttamaan laajempaa Lähi-itää.

  Egypti veitsenterällä

  Iranin tukemat huthit ovat onnistuneet katkaisemaan laivaliikenteen käytännössä kokonaan Suezin kanavalle Bab al-Mandabin salmen kohdalta, Punaisen meren eteläpäässä. Suezin kanavan laivaliikenne on vähentynyt noin 50 prosenttia.

  Suurin taloudellinen kärsijä tilanteessa on Egypti, jonka bruttokansantuotteesta merkittävä osa tulee Suezin kanavan maksuista. Suezin kanavaa hoitava viranomainen (SCA) ilmoitti vuoden 2023 liikevaihdoksi lähes 10 miljardia dollaria 22-23 fiskaalivuoden aikana

  Egyptin rahayksikön arvo on jo valmiiksi ongelmissa, sen arvo on puolittunut kahden vuoden aikana suhteessa yhdysvaltojen dollariin, ennen kuin sen arvosta suli jälleen kolmannes maaliskuun alussa. Tämä aiheuttaa kovan paineen maan taloudelle, joka ei välttämättä kestä pitkään Suezin kanavan kanavamaksujen katoamista.

  Egyptissä asuu 110 miljoonaa ihmistä jo valmiiksi köyhissä oloissa. Muslimiveljeskunnalla on Egyptissä laaja kansalaisten tuki ja vahvistettu asema. Muslimiveljeskunnan presidenttiehdokas voitti Egyptissä presidentinvaalit 2012, jonka jälkeen vuoden sisään armeija kaappasi vallan.

  Egyptin kansa on Muslimiveljeskuntamyönteinen ja Egyptin armeija on Arabimaiden voimakkain. Mikäli maa ajautuu kaaokseen ja Muslimiveljeskunta saa Egyptin kansan tuella Egyptin armeijan hallintaansa, seuraukset eivät välttämättä tule olemaan Lähi-idän alueen vakauden kannalta kaunista katseltavaa.

  Verkkomedia

  Victor A. Lausas
  info@verkkomedia.org

  Muutos 9.3. Lukuja tarkistettu ja korjattu.

  Uusimmat

  Sananvapaus on Ihmisoikeus - Vastusta kaikkia yrityksiä rajoittaa sitä.
  Kuuntele uutiset - VerkkoAudio - verkkomedia.org
  LähdeREUTERS

  Enemmän luettavaa